AB balık avlama kotasını yeniden düzenledi

Avrupa Birliği’ne (AB) bağlı ülkeler, 2014 yılı itibari ile geçerli olacak Kuzey Denizi, Kuzeydoğu - Atlantik ve Karadeniz’i kapsayan bölgelerde balık kotasında anlaştı.

Google Haberlere Abone ol
AB balık avlama kotasını yeniden düzenledi

Avrupa Birliği’ne (AB) bağlı ülkeler, 2014 yılı itibari ile geçerli olacak Kuzey Denizi, Kuzeydoğu - Atlantik ve Karadeniz’i kapsayan bölgelerde balık kotasında anlaştı. Kuzey Denizi’ni kullanan AB üyesi olmayan Norveç, İzlanda ve Faroe Adaları’yla da görüşmeler devam ediyor.

Ön kota belirlemesine göre uskumru ve pisi balığında rakam yükseltilirken, deniz somonu, çaça balığı ve morinada düşürüldü. Federal Ekonomi Bakanlığı, balıkçıların önümüzdeki yıldan itibaren daha fazla uskumru ve pisibalığı avlayabileceğini duyurdu. Bakanlık, ringa balığında kotanın hafif oranda düşeceğini, ancak deniz somonu ve morina balığında ise önemli ölçüde azalma olacağını tahmin ediyor.

AB Balıkçılık Komiseri Maria Damanaki, Avrupa balıkçılık politikasında beklemediği bir şekilde anlaşma sağlandığını kaydederek, "Ülke bakanları, sürdürülebilir balıkçılık politikasının başarılı olacağını ve iyi sonuçlanacağını anladı." dedi.

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) ise Kuzey Denizi ve Kuzeydoğu – Atlantik’te mevcut stoklardan yüzde 39 daha fazla avlanıldığını bildirdi. Vakfa göre bu yılki kota anlaşması balıkçılık reformlarının dikkate alındığını gösteriyor.

Alman Schleswig-Holstein eyaleti Tarım Bakanlığı da, Kuzey Denizi ve Kuzeydoğu – Atlantik’te avlanmanın yüzde 60’ının sürdürülebilir olarak yapıldığını belirterek, bunun 2015 yılında daha da artacağını ve 2020 yılına kadarda sürdürülebilirlik hedefinin tutturulacağını duyurdu. CİHAN

Yorumlar