25 ülke kayıp Malezya uçağını her yerde arıyor

11 gündür kayıp olan ve akıbeti hakkında en ufak bir ize ulaşılamayan Malezya Havayolları’na ait yolcu uçağını arama çalışmaları sürüyor.

Google Haberlere Abone ol
25 ülke kayıp Malezya uçağını her yerde arıyor

11 gündür kayıp olan ve akıbeti hakkında en ufak bir ize ulaşılamayan Malezya Havayolları’na ait yolcu uçağını arama çalışmaları sürüyor.

Malezya Havayolları'na ait MH370 sefer sayılı yolcu uçağının bulunması için yoğun çaba harcayan ülkelerden birisi ise uçakta 154 yolcusu bulunan Çin. Pekin yönetimi, Malezya'nın daha kapsamlı ve isabetli bilgi ve verileri paylaşmasını beklediğini açıkladı. Tayland Körfezi'nde hazırlık yapan Çin gemileri Singapur'da bir araya geldikten sonra iki grup halinde Bangladeş Körfezi'nin güneydoğusundaki Sunda Körfezi yakınlarındaki arama-kurtarma çalışmalarına başlayacak.

Öte yandan Çin'in Malezya Büyükelçisi Huang Huikang, kayıp uçaktaki Çinli yolcuların uçağı kaçırma ya da terör saldırısı düzenleme olasılığının bulunmadığı açıkladı. Huang, kayıp uçağı arama çalışmalarının Çin topraklarını da kapsadığını belirtti.

Malezyalı yetkililer, Çin, ABD, Güney Kore, Japonya, AB, Endonezya ve Avustralya’nın da aralarında bulunduğu 25 ülkenin arama çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.

Bu arada Kazakistan, Türkmenistan, Afganistan ve Pakistan, uçağın kaybolduğu gün kendi hava sahalarından tanımlanamayan cisme rastlamadıklarını bildirdi.

Malezya Ulaştırma Bakan vekili Hishammuddin Hüseyin ise ülkesinin teröristlerin hedefi olduğunu gösteren hiçbir kanıt olmadığını söyledi. Dışişleri Bakanı ise kayıp uçağın pilotuyla ilgili olarak da, ülkesinin partizan farklılıkları bir kenara bırakarak, kayıp uçağın bulunması konusuna büyük önem verdiğini söyledi.

Malezyalı yetkililer, uçağın kaybolmadan önce, son olarak yardımcı pilot Faruk Abdül Hamit'in kontrol kulesiyle konuştuğunu ve "Tamam. İyi geceler" şeklinde mesaj gönderdiğini bildirdi. Dolayısıyla Faruk Abdül Hamit'in (27) haberleşme sisteminin kapandığından haberdar olduğundan şüphe ediliyor.

Yetkililer, Kaptan Pilot Zahari Amhet Şah (53) ve Yardımcı Pilot Faruk Abdül Hamit'in evlerinde bulunan uçuş simülatörünü incelediklerini açıkladı.

Malezya Başbakanı Necib Razak, Cumartesi günü basına verdiği demeçte, uydulardan ve radardan gelen görüntülere bakıldığında, uçağın rotasını değiştirmesinden sonra yedi saat daha uçmaya devam ettiğini ve rotanın kasıtlı değiştirildiğini ifade etmişti. CİHAN

Yorumlar