10 dakika geciken Putin, Şanghay’da dikkatleri üzerine çekti

Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı(AİGK/CICA) 4. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi Çin’in Şanghay şehrinde başladı.Yarın sona erecek zirve için Şanghay’a gelen konferansa üye ülkeler ve uluslararası organizasyonların...

Google Haberlere Abone ol
10 dakika geciken Putin, Şanghay’da dikkatleri üzerine çekti

Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı(AİGK/CICA) 4. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi Çin’in Şanghay şehrinde başladı.

Yarın sona erecek zirve için Şanghay’a gelen konferansa üye ülkeler ve uluslararası organizasyonların başkanları, bu akşam Şanghay Uluslararası Toplantı Merkezi’nde Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve eşi Peng Liyuan tarafından kabul edildi. Zirveye katılanları ve eşlerini tek tek kabul eden Xi ve eşi Li, Çin konukseverliğini yansıttı.

Kabulde, Soma’daki maden faciası nedeniyle ziyaretini iptal eden Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Abdulah Gül’ün özel temsilcisi sıfatıyla Dışişleri Bakanı Ahmed Davutoğlu yer aldı. Davutoğlu’nun zirve sırasında Çinli yetkililerle ikili görüşmeler yapması ve ikili ilişkileri konuşması bekleniyor.

Kabulde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve eşinin sempatik tavırları ve şık giyim tarzları da dikkat çekti. Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev’in de kabule rahatsızlığından dolayı destek değneği ile geldiği görüldü.

Xi ve eşi Li, kabulü tamamladıktan sonra toplu hatıra fotoğrafına geçilecekti ancak, Putin’in yolda ve gelmekte olduğu bilgisinin ardından Xi ve diğer liderler Putin’i bekledi. Kabul salonuna tek başına gelen Putin, Xi ve eşi ile el sıkıştıktan sonra toplu hatıra fotoğrafına geçildi. Bu sırada Xi ve Putin’in ayakta sohbet ettikleri, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’un Rusya lideriyle el sıkışmak isteği dikkatlerden kaçmadı.

Toplu fotoğrafta Xi ile Putin yan yana durdu. Hatıra fotoğrafının ardından Xi ile Putin’in sohbetleri devam etti. Kabulde İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani görülmedi. Ruhani’nin yarınki oturumlara katılacağı belirtildi.

Bu akşam aynı binada, Xi Jinping ve eşi Peng Liyuan, konferans için gelen misafirler onuruna akşam yemeği verdi ve böylece AİGK başlamış oldu.

-ASYA’NIN GÜVENLİĞİ MASAYA YATIRILIYOR-

Türkiye, Haziran 2010'daki İstanbul Zirvesi'nden bu yana üstlendiği CICA dönem başkanlığını, Şanghay’daki zirvede Çin’e devrediyor.

Ana teması "Diyalog, Güven ve İşbirliğini Güçlendirerek, Barış, İstikrar ve İşbirliğine Dayalı Yeni Bir Asya" olarak belirlenen zirveye Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşknaı Nursultan Nazarbayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon katılıyor.

Geleneksel ve geleneksel olmayan güvenlik alanlarındaki sınama ve tehditlerle nasıl başa çıkılacağı bu zirvede enine boyuna tartışılacak. AİGK’nin Asya’daki sorunların çözümüne önemli katkı sağlayacağı ifade ediliyor. Çinli uzmanlar da AİGK dönem başkanlığını 4 yıldır sürdüren Türkiye'den devraldıktan sonra Çin’in2016’ya kadar götüreceği başkanlıkla birlikte konferansa güç katacağını ve Asya'da geleneksel anlaşmazlıkların çözülmesine önemli katkı sağlayacağını belirtiyor

1992’de Kazakistan’da kurulan AİGK’in 24 üyesi ülkesi ile 13 gözlemci kuruluşu var.

-ZİRVE İÇİN OLAĞANÜSTÜ ÖNLEMLER-

Zirve için şehirde olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Zirvenin yağılacağı Şanghay’ın Pudong bölgesindeki binaların bulunduğu yerler trafiğe kapatıldı. Resmi olarak bildirilmese de trafiğe kapatılan bazı yollardaki dükkânların, müşteri olmayacağından kepenklerini kapatacağı kaydedildi. Ayrıca yarın için şehirde kamu kurumları ve okulların da bir gün tatil edileceği bildirildi.

CİHAN

Yorumlar