Google Analytics ve Alexa arasındaki fark nedir?

İnternet siteleri arasındaki ortak görüş, Google Analytics rakamlarının en güvenilir olduğu yönünde.

Google Haberlere Abone ol
Google Analytics ve Alexa arasındaki fark nedir?
Dünyada tüm sitelerin değerlerini ölçen 2 site bulunuyor. Bunlardan birincisi Google Analytics, ikincisi Alexa. İnternet siteleri arasındaki ortak görüş, Google Analytics rakamlarının en güvenilir olduğu yönünde. Alexa ise, 3 aylık ortalama değer bazında ölçüm yaptığı için bazı site yöneticilerine göre yanlış veriler veriyor, bazı site yöneticilerine göre ise afallıyor.

Genel olarak baktığımızda internet sitelerine reklam verecek olan kişi veya kurumların ilk tercihi hiç kuşkusuz google analytics rakamlarıdır. Kimileri google analytics rakamlarında sayfa görüntülenmeyi baz alarak reklam verirken, kimisi de gazete satış mantığında giderek ‘günlük kaç kişi giriyor’ sorusunu soruyor. Yani tekil ziyaret rakamlarına göre reklam veriyor.

ALEXA NEDEN GÜVEN VERMİYOR?

Bazıları da alexa’nın sıralamasını baz alıyor. Bu kimilerine göre güzel ama 3 aylık ortalama ve sürekli güncel olmaması nedeniyle kimilerinin de tepkisini çekiyor. Üstelik alexa üyeliği paralı yaptığı için bazılarına göre parayı veren alexada düdüğü çalıyor lakin bir şeyi unutuyorlar. Google analytics rakamları, paraya bakmıyor. Hele hele hileye asla taviz vermiyor. Hile yapmaya çalışan hacker dediğimiz kişileri anında yakalayan google hacker timi, google’den banlıyor.

GOOGLE’DA BANLANMAK NE DEMEK?

Google biliyorsunuz internetin atası… Kim ne ararsa, sorarsa Google amcaya başvuruyor. Google’den banlandığınız zaman insanların aradığı haberleri, fotoğrafları ya da videoları sizin sitenizden bulması mümkün değil. Çünkü google, aranan kelimeyi sıraladığı zaman sizin siteyi sıralamaya bile sokmuyor. Çünkü siz hile yapmışsınız, banlısınız diyor. Bunun için googleye hile sökmüyor. Dolayısıyla google analytics, doğru verileri yayınlıyor. Bunun için her kurum, kuruluş ve kişi google analytics’e sonsuz güveniyor.

GOOGLE ANALYTİCS NEDİR? NE İŞE YARAR?

Google Analytics öncelikle ücretsiz bir google aracı, adwords hesabınız olmasına gerek yok (aylık sayfa gösteriminiz 5 milyon olana kadar ücretsiz kullanabilirsiniz) internet siteniz var ve kullanıcılarınızı detaylı tanımak istiyorsanız kullanabilirsiniz. Kullanıcılarınız hakkında, yani sitenizi ziyaret eden kişiler hakkında detaylı bilgi almak cümlesi bile google analytics için çok hafif bir cümledir. Çünkü google analytics sitenizi ziyaret edenlerin genel bilgilerinin yanısıra çok daha detaylı bilgileri size verebilir. Size sitenize gelen kullanıcılar hangi sitelerden gelmiş, bir yerde reklamınızı mı tıklamış gelmiş, geldikten sonra sitenizde ne kadar durmuş, hemen çıkmış mı, peki ne yapmış siteniz içerisinde üye olmuş mu, ürün almış mı, aldıysa ne kadarlık ürün almış, peki acaba bilgisayarında vista mı kullanıyor xp mi, flash programı var mı, java kullanıyor mu, hangi ilden gelmiş, internet hızı nasıl …. ve daha bir sürü bilgiyi verebilir.

Yapmanız gereken şey çok basit aslında bir gmail hesabınız olsun ya da direkt girin http://www.google.com/analytics/tr-TR/ adresine ve kayıt olun. Daha sonra gerekli aşamaları geçtikten sonra analytics’in size verdiği kodu alıp sitenizin ana sayfasınızın kod bölümüne yapıştırarak sitenizi hemen izlemeye başlayabilirsiniz.

GOOGLE ANALYTİCS NELER BULABİLİRİZ?

Google Analytics, google ın ücretsiz olarak verdiği bir site takip sistemidir. Daha önceki zamanlarda ve hala benzer hizmetleri sağlayan ücretli uygulamalardan çok daha iyi olduğu da bir gerçek. Google Analytics ile temel olarak sağlayabilecekleriniz :

*Ziyaretçi sayısı

*Tekil ziyaretçi sayısı

*Toplam sayfa gösterimi

*Ziyaretçilerin hemen çıkma oranı

*Ziyaretçilerin sitede geçirdikleri ortalama süre

*Sayfa başında geçen ortalama süre

*Kişi başı ziyaret edilen ortalama sayfa sayısı

*Sayfa başına düşen ziyaret sayısı

*Yeni ziyaret sayısı

*Ziyaretçilerin kaynakları, ziyaret şekli

*Ziyaretçi tipi ve kullandıkları işletim sistemi, tarayıcı vs.

*Ziyaretçi ülke ve durum bilgileri

Bu verilerin dışında detaylı olarak bir çok alt öğe de bulunmaktadır. Ayrıca bu bilgiler dahilinde yeni hedefler (goal) koyabilir varsa reklam takibi için planlar yapabilirsiniz.

ALEXA NEDİR? NE İŞE YARAR?

Alexa.com, internetteki sitelerin ziyaret edilirlik oranlarını, dolayısıyla reyting sıralamasını çıkaran bir servistir.

En çok ziyaret edilebilirlik sıralaması, Alexa’nın ‘Alexa Toolbar’ adlı yazılımını kullanan internet kullanıcılarından elde edilen verilere göre oluşturulmaktadır.

SIRALAMA KESİN BİR VERİ OLARAK ALGILANABİLİR Mİ?

Alexa.com’daki rakamlar, sadece bilgisayarında ‘Alexa Toolbar’ yüklü internet kullanıcılarının tercihlerinden oluştuğundan, Alexa sıralaması hiçbir şekilde kesin bir veri olarak algılanmamalıdır.

NEDEN ALEXA’YA İHTİYAÇ VAR?

Sitelerin kendi tuttuğu ve reklamverenlere sunduğu ziyaretçi raporları yerine, site sahibi ve reklamverenden bağımsız üçüncü bir kurumun raporlarına ihtiyaç duyuluyor. Bu alanda da tek servis, ‘İnternetin AGB’si’ olarak nitelendirilen Alexa.com’dur.

ALEXA’DAKİ SIRALAMAYI NASIL GÖREBİLİRİM?

Alexa.com üzerinde ülke ve dillere göre en çok ziyaret edilen sitelerin sıralaması takip edilebilmektedir.

Örneğin ‘Country’ bölümüden girip Türkiye’yi seçtiğimizde, Türkiyeli internet kullanıcılarının ziyaret ettiği ilk 100 sitenin listesini görebiliyoruz.

Bu kategoriye, Türkiyeli internet kullanıcıların ziyaret ettiği yabancı siteler de dâhil ediliyor. Eğer ‘Language’ bölümüden girer ve Türkçe’yi seçersek, bu kez dili Türkçe olan ve en çok ziyaret edilen 100 sitenin sıralamasını görürüz.

 NEDEN ALEXA TOOLBAR KULLANMALIYIM?

İnternette değer verip ziyaret ettiğiniz, size göre nitelikli içeriğe sahip olan web sitelerinin sıralamada gözükmesi ve daha iyi yerlere gelmesi için, Alexa Toolbar kullanabilirsiniz. Bu şekilde destek vereceğiniz siteler, sıralamada yükselerek reklam paylarını yükseltebilir ve size daha iyi hizmet sunabilir.

ALEXA TOOLBAR‘I BİLGİSAYARIMA NASIL YÜKLEYEBİLİRİM?

Alexa Toolbar’ı bilgisayarınıza yükleyebilirsiniz. Yazılım, bilgisayarınızdaki tarayıcı programına ek bir uygulama olarak çalışacaktır.

YÜKLEMEDE SORUNLA KARŞILAŞIRSANIZ…

İnternet kullanıcılarının ziyaret ettiği sitelerle ilgili verileri Alexa.com’a gönderdiği için bazı antivirüs ve antispyware yazılımları Alexa Toolbar’ı engellemektedir. Bu engeli aşmak için yüklemeye başlamadan önce geçici olarak antivirüs programınızı devredışı bırakabilir ya da kurulum dosyasını bilgisayarınıza indirmeden doğrudan çalıştırabilirsiniz.

 

Yorumlar