IKBY'deki gayrimeşru referandum

- Sünni Güçler Birliği Koalisyonu: "Referandum krizi, devlet yönetimindeki tekelcilik ve başkalarını yok sayma gibi yanlış siyaset birikiminin yansımasıdır" "Kerkük ve tartışmalı bölgeler Irak'a bağlı bölgelerdir ve hiç kimsenin referandumda olduğu gibi orada iradesini kaba kuvvetle dayatıp yönetimde ortaklık anlayışını lağvetme hakkı yoktur"

Google Haberlere Abone ol
IKBY'deki gayrimeşru referandum

BAĞDAT (AA) - Irak'ta Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame en-Nuceyfi'nin lideri olduğu Sünni Güçler Birliği Koalisyonu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) gayrimeşru referandumunun yol açtığı krizi, ülkedeki "yanlış siyaset birikiminin yansıması" olarak nitelendirdi.

Koalisyonun basın ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Nuceyfi, Sünni grubun üyeleriyle referandum krizini görüştü.

Irak'ın birlik ve beraberliğinin desteklendiği, bunun dışındaki kararların reddedildiği ifade edilen açıklamada, "Referandum krizi, devlet yönetimindeki tekelcilik ve başkalarını yok sayma gibi yanlış siyaset birikiminin yansımasıdır." denildi.

Siyasetteki ulusal ortaklığın yeniden gözden geçirilmesi istenen açıklamada, "Kürt halkı, Irak halkının asil ve temel parçasıdır. Kürt halkıyla diğer Irak halkı arasındaki ulusal bağın korunması ve onlara (Kürtlere) yönelik aç bırakma cezasına ya da Kürdistan'da kendilerine yuva bulan sığınmacılara zarar verilmesine rıza göstermeyiz. Etnik nefret üzerine kurulu söylemlerden vazgeçilmeli." ifadeleri kullanıldı.

Özellikle tartışmalı bölgelerin de referanduma dahil edilmesine karşı çıkan ve çözüm için diyalog çağrısında bulunan Sünni Güçler Birliği Koalisyonu, şunları kaydetti:

"Kerkük ve tartışmalı bölgeler Irak'a bağlı bölgelerdir ve hiç kimsenin referandumda olduğu gibi orada iradesini kaba kuvvetle dayatıp yönetimde ortaklık anlayışını lağvetme hakkı yoktur. Söz konusu krizde herhangi bir tarafın askeri güç kullanmasına karşıyız. Sünni Arap oluşumun çıkarını gözetmeyen siyasi anlaşma ve kararları kabul etmeyiz. Referandum konusunun ulusal ve kapsayıcı bakış açısıyla çözülmesi gerekiyor. Anayasanın saygı gördüğü sivil bir devlet inşası için diyaloğun tek yol olduğuna inanıyoruz."

Yorumlar