Rusya işgal ettiği Kırım'a Katerina'nın heykelini dikti

Rusya, iki yıl önce işgal etti Kırım'ın tarihiyle de oynamaya başladı. Rus yönetimi, Kırım'a Rus Çariçesi İkinci Katerina'nın heykelini dikti

Google Haberlere Abone ol
Rusya işgal ettiği Kırım'a Katerina'nın heykelini dikti
Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın sözde yönetimi, işgali meşru göstermek adına diktiği anıtlardan bir yenisini daha inşa etti.

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın sözde yönetimi, Akmescit’in Kültür ve Tatil Parkı’nda Rus çariçe II. Katerina’nın anıtını dikti. Rus işgalci yönetimi, 7 ton ağırlığındaki bronz anıtın, işgal edilen Kırım’a Moskova’dan getirildiğini savundu.
 
18. yüzyılın sonunda Kırım’ı işgal eden Rus çariçenin anıtının dikilmesi için 46 milyon ruble (707 bin dolar) harcandığı iddia edildi.
 
1921 yılında Kırım’da bulunan II. Katerina anıtı yıkılmıştı, ancak Kırım’ın 2014 yılında Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra işgalci yönetim anıtı tekrar dikmeye karar verdi.
 
Akmescit’in sözde Valiliği Basın Servisi’nden yapılan açıklamada, “Günümüzde, anıtın bulunduğu alanda betonlama işlerinin yüzde 80’i tamamlanmış durumda. Alanda bulunan çeşme çalışmaları kapsamında su boru hattına bağlanmak üzere yeni su borusu yerleştirildi, çeşmenin döşemesi tamamlandı, anıtın etrafında bulunacak lambalar için de elektrik hattına bağlanacak kablolar yerleştirildi. İşçiler yakında karoları döşemeye başlayacak” diye ileri sürüldü.
 
Çariçe II. Katerina veya Büyük Katerina (2 Mayıs 1729-17 Kasım 1796), 1783'te Kırım’ı Rusya İmparatorluğu'na katmış, 34 yıl boyunca Rusya'yı yönetmiş ve 18. yüzyıl Rusya'sına damgasını vurmuş bir idareci olarak biliniyor. Kırım Tatarlarının hafızasında ve kültüründe, Kırım Hanlığı'nı işgal eden, asırlık Rus boyunduruğunun başlamasına neden olmasıyla kazınmış olup, Ruslar tarafından ise "Kırım'ı, Rusya'ya kazandırması(!)" nedeniyle Rusya tarihinin abideleşmiş şahsiyetlerinden biri olarak kabul ediliyor.
 
İlk Rus askerleri Kırım’a 20 Şubat 2014 tarihinde girdi. Ukrayna Parlamentosu resmi düzeyde 20 Şubat 2014 tarihini Kırım ve Sivastopol’ün Rusya tarafından işgalinin başlangıç tarihi olarak kabul etti.
 
Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da 2014 yılının Mart ayında düzenlenen sözde referandumda Kırım sakinlerinin yarımadanın Rusya’ya bağlanması konusunda iradesini özgürce tecelli ettiği ileri sürüldü. Avrupa Birliği ülkeleri, ABD ve dünyanın birçok ülkesi, Kırım’da yapılan sözde “kendi kaderini belirleme referandumunun” sonuçlarını kabul etmeyi reddetti. Ukrayna, Kırım’ı geçici olarak işgal edilen bölgesi olarak kabul ediyor.

Kaynak: QHA

Yorumlar