Myanmar'da Müslümanları endişelendiren yürüyüş

Myanmar'da Müslümanları istemeyen ırkçı Budistler, bugün düzenledikleri protesto yürüyüşüyle bir kez daha burada yaşayan İslam toplumunu tehdit etti. Irkçılar, yönetimden 'Arakan' kelimesinin bile yasaklanmasını talep ediyor

Google Haberlere Abone ol
Myanmar'da Müslümanları endişelendiren yürüyüş
Myanmar'daki Müslümanlara yönelik baskılar ve tehditler her geçen gün daha da artarak devam ediyor. Son olarak bugün düzenlenen bir protesto mitinginde aşırılıkçılar, Müslümanlara karşı koyulan yasakları yeniden hatırlatarak yeni kararlar talep etti. Talep edilen kararlar arasında Müslümanların yaşadığı bölgeye verilen ismin yasaklanması da yer alıyor.

Myanmar'da binlerce ırkçı Budist bugün bir kez daha Müslüman Arakanlılara karşı miting düzenledi. Thaungtan köyünün girişine parlak sarı renkte tabelalar yerleştirilerek, "Bu köyde Müslümanların kalması yasak. Müslümanlara ev kiralamak yasak. Müslümanlarla evlenmek yasak." yazıldı.


- Tabelada Müslümanlara yönelik yasaklar hatırlatılıyor. 

Myanmar'ın Irrawaddy deltasında bulunan Budist köyde Mart ayı sonlarında yeni kanunlar ilan edildi. Müslümanları kastederek kullanılan Rohingya kelimesinin kullanılmasına karşı çıkan milliyetçiler Rohingya(Arakan)'ların Bangladeşten kaçak gelen göçmenler olduğunu söyleyerek aşağılamak maksatlı "Bengal" kelimesinin kullanılmasını istiyor.

Yangon'da bulunan ABD Büyükelçiliği önünde gösteri yapan aşırı milliyetçi Budistler'in son haftalarda aktivitelerinde artış görülüyor.

Thaungtan, muz ağaçları ve yüksek otlarla çevrili 700 kişilik dünyadan izole bir çiftçi köyü.
Köyde kurulan Yurtsever Gençlik Birliği, köyü geliştirmek iddiasıyla milliyetçi bir grup tarafından kuruldu.

Yurtsever Gençlik Birliği grubuna Ma Ni Ta isminde genç bir keşiş liderlik yapıyor.  

400 binden fazla radikal Budist, Amerikan Büyük Elçiliği'nin "Arakan" terimi kullanmasına karşı hükümetten üç gün içerisinde resmi karar alması talebi ile Myanmar'ın Mandalay şehrinde toplandı.

Aralarında aşırı milliyetçi Budist derneğinden rahiplerin de bulunduğu göstericiler, başlarına sarı bandana takarak üzerinde 'Arakan'a Hayır' şeklinde sloganlar yazan beyaz takım elbiseler giydi. 
Derneğin sekreteri, "Aung San Suu Kyi'nın hükümeti, Amerika'ya karşı olan kınamanın tek sorumlusudur, tüm dünyayı bu terimin durdurulması konusunda teşviğe davet ediyoruz" dedi.
Burma'daki ordu komutanı da ülkedeki Arakanlı müslüman azınlığındaki "Myanmar" terimini reddetti.

Yorumlar