Kuzey Kore'ye komşusundan sürpriz teklif

ABD Kuzey Kore ile muhtemel bir savaşın çok yakın olduğunu ileri sürerken Güney Kore'den komşusuna sürpriz bir teklif geldi

Google Haberlere Abone ol
Kuzey Kore'ye komşusundan sürpriz teklif

Sonhaberler | Haber Merkezi

ABD Kuzey Kore ile yaşanan krizde muhtemel bir savaşın çok yakın olduğunu ileri sürüyor. Ancak Kuzey Kore'nin düşman ve akraba komşusu Güney Kore ise ABD ile aynı fikirde değil. Çünkü, Güney Kore yönetimi, ülkede düzenlenecek Kış Olimpiyatları öncesinde Kuzey Kore'ye masaya oturma çağrısı yaptı. 9 Ocak'ta üst düzey görüşmeler yapılması için Pyonyang'a teklif iletildi. Kuzey Kore yönetimi görüşme teklifini kabul ederse taraflar olimpiyatlarda işbirliği yapılması için görüşmeler yapacak.

Pyeongchang kentinde düzenlenecek Kış Olimpiyatları'na Kuzey Kore delegasyonunun katılabilmesi için sınır köyü Panmunjom'da düzenlenmesi planlanan toplantıya Pyonyang yönetiminin katılıp katılmayacağı henüz bilinmiyor.

Ancak Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un'un yeni yıl mesajında Kuzey Koreli atletler için Seul yönetimiyle diyaloğa açık olduğunu söylemesi olumlu bir sinyal olarak yorumlanıyor.

GÜNEY KORE TANKERE EL KOYDU

Güney Kore'nin Kuzey Kore'ye petrol götürdüğünden şüphelendiği Panama bayraklı bir tankere el koyduğu bildirildi.

Güney Kore Dışişleri Bakanlığından adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, 5 bin 100 ton kapasiteli "KOTI" adlı tanker ve mürettebatının ülkenin Pyeongtaek-Danjin limanında tutulduğunu, geminin "Kuzey Kore ilişkili" faaliyet nedeniyle inceleneceğini belirtti.

Pyeongtaek Bölge Ofisinden bir yetkili de geminin limandan ayrılmasına 21 Aralık'tan bu yana izin verilmediğini kaydetti.

Seul yönetimi, önceki gün de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) kararlarını ihlal ederek Kuzey Kore ile petrol ticareti yapan Hong Kong bandıralı Lighthouse Winmore tankerine el koyduğunu duyurmuştu. Geminin uluslararası sularda Pyongyang yönetimine ait bir gemiye 600 ton petrol ürünü naklettiği belirtiliyor.

Eylül ayında BMGK, nükleer ve füze programını sürdüren Kuzey Kore’ye rafine petrol satışına sınırlama getirilmesi kararını kabul etmişti. Kararda petrol satışının, ekim ayından yıl sonuna kadarki üç aylık sürede 500 bin varil, 2018'de de 2 milyon varil ile sınırlandırılacağı kaydedilmişti.

BMGK 22 Aralık’ta da Çin ve Rusya’nın desteğiyle Kuzey Kore'ye ihraç edilen rafine petrol ürünlerinin yüzde 90'ının bloke edilerek bu ülkeye ham petrol yıllık ihracatının 4 milyon varille sınırlandırılması ve yurt dışında çalışan Kuzey Kore vatandaşlarının 24 ay içerisinde ülkeye dönmesine yönelik yaptırım kararını benimsemişti.

ABD SAVAŞ ÇIĞIRTKANLIĞI YAPIYOR

ABD'nin eski Genelkurmay Başkanı Mike Mullen, ABD ile Kuzey Kore arasında nükleer bir savaş olasılığının her zamankinden fazla olduğunu bildirdi.

Amerikan ABC kanalına konuşan Mullen, Kuzey Kore ile artan nükleer gerilime ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"ABD, Kuzey Kore ile nükleer bir savaşa her zamankinden daha yakın ve şu anda bu soruna diplomatik bir çözüm bulunma fırsatlarını göremiyorum." ifadesini kullanan Mullen, ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasındaki sert söylemlere işaret etti.

İki lider arasındaki "agresif" yaklaşımların ve söylemlerin göz ardı edilemeyeceğini kaydeden Mullen, Trump'ın nükleer kapasiteye kavuşabilecek bir Kuzey Kore'ye karşı sessiz kalmayacağını savundu.

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Herbert Raymond McMaster'ın Kuzey Kore konusunda Trump'ı "makul şekilde yönlendirmeye" çalıştığını ifade eden Mullen, "Endişem, bu durumun ne kadar sürdürülebileceğiyle ilgilidir." yorumunu yaptı.

KİM'DEN ABD'YE NÜKLEER BUTONLU CEVAP

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, yeni yıl konuşmasında ülkesinin nükleer ve füze programlarından vazgeçmeyeceğini belirterek, "nükleer butonun" daima masasının üzerinde olduğunu söylemişti.

Güney Kore'nin ulusal haber ajansı Yonhap'ın haberine göre Kim, devlet televizyonunda yaptığı yeni yıl konuşmasında, ABD ana karasının Kuzey Kore'nin nükleer vuruş menzilinde bulunduğunu iddia etmişti.

ABD Başkanı Trump, 20 Kasım'da Kuzey Kore'yi "teröre destek veren devlet" olarak tanıyacağını açıklamıştı. Bu açıklamanın ardından ABD, 21 Kasım'da ülkenin ticaret faaliyetlerini kısıtlamak için 1 kişi, 13 şirket ve 20 gemi hakkında yaptırım kararı almıştı.

Kuzey Kore, ABD'nin "teröre destek veren ülkeler" listesinde İran, Sudan ve Suriye'nin ardından 4'üncü sırada yer alıyor. Söz konusu listeye 2. kez eklenen ülke, George W. Bush tarafından 2008'de çıkarılmadan önce 20 yıl listede kalmıştı.

Yorumlar