Filipinler uyuşturcu satıcıları tek tek öldürülüyor

Filipinler'deki yeni yönetimin uyuşturucuya karşı başlattığı mücadelede şüpheliler tek tek öldürülüyor

Google Haberlere Abone ol
Filipinler uyuşturcu satıcıları tek tek öldürülüyor
Filipinler'de uyuşturucu taciri olduğu şüphesiyle öldürülenlerin sayısının 525'e çıktığı bildirildi.

Soruşturma ve Dedektif Yönetimi Müdürlüğü tarafından hazırlanan raporda, Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin uyuşturucu taciri ve kullanıcısı olduğundan şüphelenilen kişilerin infaz edilmesiyle ilgili verdiği emirle, 1 Temmuz'dan bu yana öldürülenlerin sayısının 525'e yükseldiği belirtildi.

Polis, Duterte'nin 1 Temmuz'da göreve başlamasından bu yana düzenlenen 5 bin 400 narkotik operasyonunda uyuşturucu taciri olduğu sanılan 7 bin 600 kişinin gözaltına alındığını ifade etti.
Emniyet verilerine göre, 600 binden fazla kişi de polise teslim oldu.

Diğer yandan, yerel basın ajansları, yaklaşık 40 gün içinde uyuşturucu taciri olduğu gerekçesiyle öldürülenlerin sayısının yaklaşık bin olduğunu ileri sürdü.

Duterte, pazar günü uyuşturucu ticareti yaptığından şüphelenilen 157 kişinin ismini kamuoyuyla paylaşmış ve uyuşturucu ticareti yaptığından şüphelenilen söz konusu kişilerden 57'sinin siyasetçi, 7'sinin yargıç, 93'ünün asker ve polis olduğunu bildirmişti.

Şüphelilerin uyuşturucu kaçakçılığıyla ilgisi olmama ihtimalinin de bulunduğunu, listede yer alanların anayasal hakları gereğince aksi kanıtlanmadıkça masum olduğunu belirten Duterte, bu kişilerin suçsuz olduğunun anlaşılması durumunda tüm sorumluluğu üstleneceğini ifade etmişti.
Duterte'nin, açıklamasının ardından takımadalar genelinde 31 polis ve 27 belediye başkanı Manila'da emniyet müdürlüğüne teslim olmuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Elizabeth Trudeau, Duterte'nin konuyla ilgili son açıklamaları eleştirerek, Filipinler hükümetine, kolluk kuvvetlerinin, uyuşturucuyla mücadele sırasında insan hakları yükümlülüklerini yerine getirdiğinden emin olması çağrısında bulunmuştu.

Duterte, devlet başkanı seçildiği 9 Mayıs'tan sonra Davao kentindeki başkanlık kutlamalarına katılan kalabalığa hitaben yaptığı konuşmada, silahı olan halktan, "adalete karşı koyan uyuşturucu kaçakçılarını öldürmelerini" istemişti. Ülkede işlenen suçlara karşı verdiği kanlı savaşta kendisine yardımcı olan Filipinlilerin ödüllendirileceğini söyleyen Duterte, her uyuşturucu baronu için 5 milyon peso (yaklaşık 320 bin lira) ödül vadetmişti.

Yorumlar