Duterte'den ABD'ye bir şok daha

Ülkesinin bağımsız dış politika izleyeceğini açıklayan Duterte, ABD'nin Mindanao adasındaki askeri varlığını istemediğini ilan etti

Google Haberlere Abone ol
Duterte'den ABD'ye bir şok daha
ABD Başkanı Barack Obama'ya küfrederek bir anda dünyanın dikkatini üzerine çeken Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, bu kez de ABD'nin Filipinler'in güneyindeki Mindanao adasındaki askeri varlığını geri çekmesini istedi.

Philippine Star internet sitesinin haberine göre, bir yemin töreninde konuşan Duterte, ABD'nin adadaki askeri varlığının, çatışma dolu Mindanao'daki durumu daha da kötüleştirdiğini söyledi.
"Özel kuvvetler, Mindanao'dan gitmeli" diyen Duterte, bölgede faaliyet gösteren terör örgütü Ebu Seyyaf'ın siyah-beyaz ayrımı yapmadan yakaladıkları Amerikalıyı öldürebileceğini belirtti.

Amerika'yı iki yüzlü olmakla suçlayan Duterte, kendisini dinleyenlere ABD askerlerinin 1906'daki Sulu eyaletinde yaptığı Moro Krateri Katliamının fotoğraflarını gösterdi.

Devlet Başkanı Duterte, "Buradaki cesetlere bakın, Amerika ile birlikte olduğumuz sürece bu topraklara barış gelmeyecek." ifadesini kullandı.

Filipinler'de 30 Haziran'da göreve gelen Devlet Başkanı Duterte, uyuşturucuya karşı mücadele başlatmış, bu süreçte uyuşturucu kaçakçısı olduğundan şüphelenilen 2 binin üzerinde kişi güvenlik güçleri ile girdikleri çatışmalarda öldürülmüştü.

Birleşmiş Milletler (BM) ve ABD geçen ay, Duterte'nin ülkede uyuşturucuyla başlattığı mücadelede sürecinde gerçekleşen ölümleri durdurması ve uluslararası insan hakları yükümlülüklerine uyması gerektiği uyarısı yapmıştı.

Laos'ta gerçekleşen G20 zirvesi sırasında ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmeye hazırlanan Duterte, bir gazetecinin görüşme sırasında uyuşturucu ile mücadele konusunda gelebilecek olası eleştirilere nasıl cevap vereceğini sorusunu sert cevap vermişti. ABD ve Obama'yı hakarete varan sözlerle eleştiren Duterte, kimsenin kendisine uyuşturucuyla mücadele konusunda hesap soramayacağını dile getirmişti.

Bu açıklamalar üzerine görüşme iptal edilmiş, Duterte de iptalden dolayı "üzgün" olduğunu belirtmiş ancak özür dilememişti. Filipinli yetkililer, iki liderin zirve sırasında kısaca görüştüğünü duyurmuş ancak Beyaz Saray bu bilgiyi doğrulamıştı.

Ülkesini BM üyeliğinden çıkarma tehdidinde bulunan Duterte, hafta sonunda hükümetinin "bağımsız bir dış politika" benimseyeceğini açıklamıştı.

Duterte, Ebu Seyyaf dışında ülkedeki Müslüman ve komünist silahlı gruplarla barış görüşmelerine hazır olduğunu duyurmuştu.
 
abd

Yorumlar