Çin'den ABD'yi rahatsız eden faaliyetler

ABD'nin Pasifik Filosu Komutanı Amiral Harris, "Çin, Doğu Asya'da hegemonya kurma peşinde" dedi

Google Haberlere Abone ol
Çin'den ABD'yi rahatsız eden faaliyetler

ABD'nin Pasifik Filosu Komutanı Amiral Harry Harris, Çin'in Doğu Asya'yı denetimi altına almaya uğraştığını bildirdi.

ABD Kongresi'nde Senato Silahlı Hizmetler Komitesine konuşan Harris, Çin'in tartışmalı Güney Çin Denizi'ndeki inşaat ve askeri tesislerinin bölgenin operasyonelliğini değiştirdiğini belirtti.

Çin'in Güney Çin Denizi'ni askerileştirdiğini vurgulayan Harris, "Bunun tersini düşünmek, dünyanın düz olduğuna inanmak gibi bir şey" ifadesini kullandı.

Harris, Kongre üyelerinin, Çin'in bölgedeki askeri yığınağının stratejik hedefinin ne olduğu sorusuna "Çin'in Doğu Asya'da hegemonya kurma peşinde olduğunu düşünüyorum" yanıtını verdi.

Amerikalı ve Tayvanlı yetkililer, uydu görüntülerinin, Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki ihtilaflı Woody Adası'na iki füze bataryası yerleştirildiğini doğruladığını açıklamıştı. Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, yaptığı açıklamada, Batı medyasının "haber uydurduğunu" savunmuş, yabancı basına "Çin'in bölgede sağladığı kamu hizmetlerine odaklanması" çağrısı yapmıştı.

Merkezi Washington'da bulunan Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi (CSIS) de dün Çin'in Spratly Adaları'na yeni radar sistemleri kurduğunu ileri sürmüştü.

Pekin yönetimi, Güney Çin Denizi'nde başta Filipinler olmak üzere Vietnam, Brunei ve Malezya'nın da arasında bulunduğu bölge ülkeleriyle egemenlik tartışmaları yaşıyor.

Yorumlar