Çin'de kayıp muhalif gazeteci gözaltında çıktı

Çin'de yaklaşık bir haftadır kendisinden haber alınamayan muhalif bir köşe yazarının gözaltında olduğu ortaya çıktı

Google Haberlere Abone ol
Çin'de kayıp muhalif gazeteci gözaltında çıktı

Çin'de hükümete sert eleştiriler yönelten ve kendisinden bir haftadır haber alınamayan Çinli köşe yazarı Cia Cia'nin gözaltında olduğu bildirildi.

BBC'nin haberine göre, Cia'nin avukatı Yan Şin, köşe yazarının Pekin polisi tarafından gözaltına alındığını açıkladı.

Yan'ın sosyal medya hesabında yaptığı paylaşıma göre, polisler, Cia'nin "bir davayla bağlantısı olduğundan şüphelenildiğini" kaydetti.

Diğer yandan Cia'nın, kaybolmadan önce Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in istifasını talep eden anonim bir mektubun yayınlanması konusunda editör bir arkadaşını uyardığı ileri sürülmüştü. Cia'nin, bu editör arkadaşı Ouyang Hongliang'dan da bir haftadır haber alınamadığı iddia ediliyor.

Devletle bağlantılı bir internet sitesinde yayınlanan ancak kısa süre sonra siteden kaldırılan mektupta, Şi'yi hedef alan çok sert eleştirilerin yer aldığı belirtilmişti.

Yerel basına 18 Mart'ta konuşan Cia'nin eşi, Cia ile en son salı akşamı telefonda görüştüğü, bu sırada eşinin Hong Kong'a gidecek uçağa binmek üzere olduğunu söylemişti. Köşe yazarının salı gecesi davetli olduğu arkadaşının evine ve ertesi gün için randevulaştığı öğle yemeğine gitmediği de ifade edilmişti.

Birkaç ay önce de Hong Kong'da bir kitabevinde çalışan 5 kişi kaybolmuştu. Hong Kong'daki aktivist gruplar, kitabevi çalışanlarının, Çin Devlet Başkanı Şi hakkında yasaklı bir kitabı sattıkları gerekçesiyle gözaltına alındığını savunmuştu. Çin polisi, sonrasında 5 kişiden 3'ünün gözaltında olduğu açıklamıştı. Pekin yönetimi, kayıp kitapçıların yasa dışı faaliyetlerde bulundukları gerekçesiyle gözaltına alındığını bildirmişti.

 

Yorumlar