Arakanlılar için danışma komisyonu ırkçıları rahatsız etti

Radikal milliyetçi Budist grup Ma Ba Tha, danışma komisyonu başkanlığına eski BM Genel Sekreteri Annan'ın seçilmesini sosyal medya hesabından eleştirdi

Google Haberlere Abone ol
Arakanlılar için danışma komisyonu ırkçıları rahatsız etti
Myanmar'da Arakanlı Müslümanlar (Rohingyalar) konusunu görüşmek üzere oluşturulacak danışma komisyonunun başkanlığına eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın seçilmesi, Din ve Irkı Koruma Örgütünce (Ma Ba Tha) eleştirildi.

Radikal milliyetçi Budist grup Ma Ba Tha'nın sosyal medya hesabı üzerinden yapılan paylaşımda, Annan için "komik görünümlü ve saygısız biri, ülkede bizim meselelerimizle ilgili konuşamaz" ifadesine yer verildi.

Annan'ın fotoğrafı yerine Oscar ödüllü oyuncu Morgan Freeman'ın fotoğrafının kullanıldığı paylaşımda, "Kofi Annan'a ihtiyacımız yok" sözlerinin yanında Freeman'ın fotoğrafı üzerine kırmızı bir çarpı işareti atıldı.

Bu hatalı paylaşım, Myanmarlı sosyal medya kullanıcıları arasında alay konusu oldu.
Freeman, daha önce yalnızca Annan ile değil Güney Afrika eski Devlet Başkanı Nelson Mandela ile de karıştırılmıştı.

Radikal Budist rahiplerden oluşan Ma Ba Tha, 2012'de Arakanlı Müslümanlarla Budistler arasında patlak veren ve diğer bölgelere de sıçrayan şiddet olaylarının fitilini ateşlemekle suçlanıyor.
Myanmar Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii'nin ofisinden 24 Ağustos'ta yapılan açıklamada, "bölgedeki uzatmalı konuların çözümü için" dokuz üyeli bir danışma komisyonu kurmak üzere Kofi Annan Vakfı ile anlaşma imzalanacağı belirtilmişti. Ganalı diplomat Kofi Annan'ın başkanlığını yürüteceği komisyonda, temel hizmetlere erişim, temel hakların güvence altına alınması ve sorunlu eyaletlerdeki halkın güvenliği, insani konular ile kalkınmanın ele alınacağı kaydedilmişti.
Komisyonun, geniş istişareler sonrasında, devlet danışmanı aracılığıyla Myanmar hükümetine elde ettiği bulgular ile tavsiyelerini sunması ve bir yıl içinde konuyla ilgili raporunu yayımlaması bekleniyor.

Yorumlar