Afganistan ile Taliban arasında müzakere sinyali

Yıllardır devam eden Afganistan - Taliban çatışmaları ülkenin istikrarına büyük ölçüde zarar veriyordu. Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani Taliban’ı meşru bir siyasal güç olarak tanıyarak barış görüşmeleri için ön koşulsuz olarak masaya oturmayı teklif etti.

Google Haberlere Abone ol
Afganistan ile Taliban arasında müzakere sinyali

Batı destekli hükümetten uzun süredir bu yönde sinyaller geliyor ve Taliban da diyalog kurma iradesi göstereceğine dair işaretler gönderiyor. Eşref gani söz konusu teklifi Kabil Süreci adıyla başlatılan 25 ülkenin katıldığı uluslararası konferansın açılış konuşmasında dillendirdi. Teklifin kapsamında cezaevindeki mahkumların serbest bırakılması, yeni seçimler ve anayasa değişikliği yapılması gibi maddeler bulunuyor.

BORU HATTI İÇİN İSTİKRARLI AFGANİSTAN İSTENİYOR

Taliban 2001 yılında Amerikan ordusu  tarafından bölgeden çıkarıldığından beri ABD’yle bir diyalog süreci başlatmayı önermiş Kabil hükümetiyle doğrudan görüşmeyi ise reddetmişti. Öte yandan Eşref Gani Türkmenistan’dan  gelen doğalgaz boru hattının inşasında son aşamasına gelinmişken  komşu ülkelerin de istikrarlı bir Afganistan’ın gerekliliğini görmeye başladığına işaret ediyor.  Gani müzakerelerin düzgün yürüyebilmesi için sürece komşu ülke Pakistan’ın da dahil edildiği koordineli diplomatik desteğin de gerektiğini söylüyor. Afganistan, daha önceki yıllarda Pakistan’ı taliban’ı desteklemekle suçluyordu. Pakistan ise Taliban saldırılarından kendilerinin de muzdarip olduğunu, bu yüzden binlerce yurttaşının öldüğünü hatırlatıyordu. Eşref Gani Pakistan’la bir müzakere çağrısı yaptı.

Afganistan Cumhurbaşkanı’nın bu çağrıları karşılığında Taliban’ın Kabil hükümetini ve hukuk devletini tanıması bekleniyor. Kabil hükümetinin ise Taliban üyelerini uluslararası kara listelerden  çıkaracağını uzlaşmayı kabul eden örgütle ilgili birtakım güvenlik düzenlemeleri yapılabileceğini ve eski savaşçıların sisteme yeniden sisteme entegre edilip istihdam olanakları sağlanması gibi adımlar atması bekleniyor. (Reuters)

Yorumlar

ihsan barış görüşmesi derhal başlamalı abd nin ekmeğine yağ sürmeyin dangalaklık etmeyin afgan