Dolar yükseliyor ama ilgi sıfır

Tüm zamanların rekorunu kırarak 3,89 TL'ye çıkan dolara yönelik ilgi sıfır durumda. Eskiden dolar hareketliliği sırasında kuyrukların oluştuğu Tahtakale'de ve döviz bürolarının önünde hiçbir hareketlilik yok.

Google Haberlere Abone ol
Dolar yükseliyor ama ilgi sıfır

Sonhaberler | Haber Merkezi 

ABD'deki başkanlık seçimlerinin sonuçlandığı günden itibaren tüm dünyada hızla yükselen dolar, Türkiye'de de rekor üstüne rekor kırıyor; ancak Türkiye'de doların hareketliliğine ilgi gösteren yok. Eskiden doların hareketlendiği dönemlerde kuyrukların oluştuğu Tahtakale'de ve döviz bürolarının önünde şimdilerde hiçbir kıpırdama yok. Para piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, yaşanan bu durum için, "Dolardaki hareketlilik sadece bankalar arasındaki fiyat dengelemelerinde yaşanıyor. Döviz bürolarının önünde görüldüğü gibi hiçbir hareketlilik yok" dedi. 

Dolar/TL, 3,8957 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini görmesinin ardından 3,84 seviyelerinde dengelendi. Dün yükseliş eğiliminde hareket eden dolar/TL, 3,7987 ile tarihi zirvesini gördükten sonra günü bu seviyelere yakın 3,7980'den tamamlamıştı. Dolar/TL, bugün bankalararası piyasanın açılışında, işlem hacminin düşük olduğu saatlerde 3,8957 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Dolar/TL, saat 11.10 itibarıyla yüzde 1,1 artışla 3,8420'den alıcı bulurken, avro/TL yüzde 1,1 primle 4,0560, sterlin/TL ise yüzde 1,1 değer kazancıyla 4,6720'den işlem görüyor.

Analistler, bugün açıklanan cari işlemler açığı verisinin beklentilerin altında kalmasının ardından dolar/TL'nin 3,84 seviyelerinde dengelenmeye çalıştığını belirtti. Yurt dışında veri gündeminin zayıf olduğunu ifade eden analistler, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'ın yarın yapacağı konuşmanın ve 20 Ocak'ta ABD'de başkanlık koltuğuna oturacak Donald Trump'ın açıklamalarının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydetti. Analistler, teknik açıdan dolar/TL'nin 3,90 seviyesinin direnç konumunda olduğunu, olası düşüşlerde 3,7950 seviyesinin destek konumuna gelebileceğini bildirdi.

MERKEZ BANKASI'NDAN MÜDAHAELE

Dün de güne yükselişle başlayan ve 3,7873 ile tarihi zirvesine çıkan dolar/TL, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) açıklaması ile 3,74'ün altına indi. Dolar/TL gün içinde tarihi zirvesini test etse de TCMB'den gelen açıklama ile düşüşe geçti ve 3,7391'e kadar geriledi. TCMB tarafından yapılan yazılı açıklamada piyasalarda gözlenen aşırı oynaklığın yakından takip edildiği ve ekonomik temellerden uzaklaşan sağlıksız fiyat oluşumlarına karşı gerekli tedbirlerin alınacağı bildirildi. Ayrıca, TCMB bünyesinde faaliyette bulunan Bankalararası Para Piyasasında bankaların borç alabilme limitleri 11 Ocak tarihinden itibaren toplam 22 milyar TL'ye düşürülürken, yabancı para zorunlu karşılık oranları da tüm vade dilimlerinde 50 baz puan indirildi. TCMB açıklamasında bu değişiklik ile finansal sisteme yaklaşık 1,5 milyar dolar ilave likidite sağlanmış olacağı kaydedildi.

Yorumlar