Dolar neden yükseliyor? İşte 5 farklı neden...

Son günlerde yükseliş trendine giren doların değer kazanmasında çoğunlukla yurt dışı kaynaklı nedenler bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol
Dolar neden yükseliyor? İşte 5 farklı neden...
Sonhaberler / Haber Merkezi

Amerikan doları son günlerde hızla yükseliyor. Son olarak 15 Temmuz darbe girişiminden sonraki süreçte 3 liranın üzerine çıkan dolar bugünlerde yeniden aynı seviyelere kadar ulaştı. Doların bu kadar yükselmesinin farklı nedenleri bulunuyor. Dolar, TL karşısında son iki ayın zirvesine yükseldi. Kur hafta başından bu yana % 1 yükselirken diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine göre TL’nin negatif ayrıştığını görüyoruz. Güney Afrika Randı % 0,46 değer kazanırken Brezilya Real’inde bu oran % 1,5 seviyesine yaklaştı. Doların değer kazanmasında hem yurtiçi hem de yurt dışında yaşanan gelişmeler etkili oluyor. Doları yükselten o nedenleri Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdürü Murat Tufan analiz etti.

1-) Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz indirimlerine devam edeceği beklentisi

Dün, TUİK’in açıkladığı enflasyon oranının gıda fiyatlarında yaşanan düşüş ile %7,28 seviyesine gerilemesi sonrası TCMB’nin faiz indirimlerine daha hızlı devam edebileceği beklentisi TL’yi zayıflatan etken olarak karşımıza çıkıyor.

2-) Moodys’in Not İndiriminin Etkisi ve S&P’nin Açıklamaları

Moodys’in Türkiye’nin notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına düşürmesinin etkileri devam ediyor. Karar sonrası tahvillerde yaşanan çıkış TL’nin değer kaybına neden oluyor. Aynı zamanda dün diğer bir kredi derecelendirme kuruluşu olan S&P yayımladığı raporda en kırılgan ülkeler olarak Venezüella, Arjantin ve Türkiye’yi işaret etmesi TL varlıkları üzerindeki kırılganlığı yükseltti.

3-) Brexit Açıklamaları Doları Güçlendiriyor

İngiltere Başbakanı May’in 2017 yılı Mart ayına kadar İngiltere’nin Avrupa Birliğinden ayrılma sürecini başlatacağına yönelik ifadeleri Sterlinin sert değer kaybetmesinde etkili oldu. Piyasaların Brexit endişelerinin yeniden yükselmesi sonrası Dolara olan talebini yükselttiğini görüyoruz.

4-) FED Başkanlarının Açıklamaları ve Olumlu ABD Verileri

FED üyesi Mester’in kasım ayında yapılacak olan toplantıda faiz artırımının canlı olduğunu ifade etmesi FED beklentilerinin yeniden fiyatlanmasında etkili oluyor. Öte yandan ABD’den açıklanan olumlu imalat sanayi verisi büyümeye işaret etmesi faiz yükseltme ihtimalini arttırıyor.

5-) Deustche Bank Önderliğinde Avrupa Bankalarının Sorunları

Deustche banka uygulanan 14 milyar dolarlık cezanın bankayı zora sokabileceğine yönelik endişeler Doların değer kazanmasında etkili oluyor. Deustche bankta yaşanan sorunların diğer bankalara sıçraması endişe yaratıyor. Deustche bank ve diğer önemli bankalarda toplu işten çıkartmaları Avrupa Birliği ekonomilerindeki sorunları yeniden gündeme gelebilir.

Sonuç olarak, yukarıda bahsedilen etkenlerin devam etmesi halinde Dolar TL paritesinde yükselişlerin devamı yaşanabilir. 3.0100 – 3.0240 direnç bölgesini geçen parite için bu bölge destek olarak izlenebilir ve üzerinde kalması halinde 3.0360 direnç bölgesi gündeme gelebilir. Psikolojik seviye olan 3.000 üzerinde ise yükseliş isteği sürebilir.

Yorumlar