Dolar baş aşağı, altın ise zirveye

ABD'deki ekonomik verilerin açıklanmasının ardından Türkiye de dahil olmak üzere birçok ülkede hızla kan kaybetti. Doların düşüşüyle ters orantılı olarak altın ise hızla yükseldi, son bir ayın zirvesine oturdu

Google Haberlere Abone ol
Dolar baş aşağı, altın ise zirveye
Altın ve dolar bugün son ayların en hareketli günlerinden birini yaşadı. Amerikan doları bugün son son altı ayın en düşük seviyesine geriledi. Gerilemenin nedenlerinden biri ABD kişisel gelir veri rakamlarının açıklanması oldu. Altın ise yine son ayların en yüksek seviyesine yükselerek zirveye oturdu. 22 Mart'tan bu yana ilk kez altın fiyatları 115 liranın üzerine çıktı. Altındaki yükselişin de dolar endeksinin düşüşüne bağlanıyor.

Dünü 114,55 liradan tamamlayan altının gram fiyatı ise bugün 115,90 liraya çıkarak 22 Mart'tan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Altının gramı şu dakikalarda önceki kapanışa göre yaklaşık yüzde 0,6 artışla 115,20 liradan alıcı buluyor.

Kapalıçarşı'da şu dakikalarda çeyrek altın 189 liradan, Cumhuriyet altını 768 liradan satılıyor. Yaz aylarının yaklaşmasıyla beraber Altın'a olan talepte arttı. En güncel Altın fiyatları ile beraber Çeyrek, Yarım, Tam Altın fiyatlarını sayfamızdan takip edebilirsiniz. 
 
Dün dolar endeksi, ABD'de beklentilerin altında kalan büyüme rakamları sonrası geri çekilmeye devam ederken, altının ons fiyatı yukarı yönlü ivmesini artırarak günü yüzde 1,6 yükselişle 1.266 dolardan tamamladı. 
 
Doların değer kaybından destek bulan altının ons fiyatı, 11 Mart'tan bu yana en yüksek seviyesi olan 1.281 dolara çıkmasının ardından şu dakikalarda önceki kapanışa göre yüzde 0,9 artışla 1.277 dolardan alıcı buluyor. 
 
Analistler, teknik olarak 1.283 dolar seviyesinin direnç, 1.257 doların ise destek konumuna geldiğini belirterek, bugün açıklanacak makro ekonomik verilerin altın fiyatlarının yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade ediyor. 
 
Altının gram fiyatı 22 Mart'tan bu yana en yükseğinde Altının gram fiyatı 115,90 liradan alıcı buluyor. Dünü 114,55 liradan tamamlayan altının gram fiyatı ise bugün 115,90 liraya çıkarak 22 Mart'tan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Altının gramı şu dakikalarda önceki kapanışa göre yaklaşık yüzde 0,6 artışla 115,20 liradan alıcı buluyor. Kapalıçarşı'da şu dakikalarda çeyrek altın 189 liradan, Cumhuriyet altını 768 liradan satılıyor.

DOLAR DA HIZLA GERİLİYOR

Dolar/TL, ABD'de açıklanan verilerin ardından dolarda global zayıflığın devam etmesiyle Kasım 2015'ten bu yana en düşük olan 2.80 seviyesinin altına geriledi. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırmaması ve ekonomik göstergeleri izleyeceğini açıklaması ardından dün büyümenin beklentilerin altında gelmesiyle dolardaki değer kaybı ve gelişmekte olan ülke paralarındaki güçlenmeyle dolar/TL'de bugün aşağı yönlü bir seyir izlemiş ancak 2.80 seviyesini kıramamıştı.

ABD'den gelen verilerin dolarda zayıflığı desteklemesiyle dolar/TL 2.7925 seviyesine kadar geriledi. Dolar/TL saat 1548'de 2.7973/27979 seviyesinde. Sepet bazında TL ise aynı saatte 2.9955/2.9964 seviyesinde bulunuyor.

ABD'de kişisel gelirler Mart'ta yüzde 0.4 ile beklentilerin üzerinde artarken; çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE) endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 0.1 yükselerek beklentilere paralel gerçekleşti.

Yorumlar