Baklava yağı şerbeti sıcak mı soğuk mu dökülür? Baklava şerbeti nasıl dökülür?

Baklava şerbetinin soğuk mu sıcak mı döküleceği Türk mutfağının ezelden beri tartışılan konuları arasında yer alır. Tıpkı menemen soğanlı mı soğansız mı ya da turşu limonla mı sirkeyle mi daha gibi çatışmalarımız gibi.

Google Haberlere Abone ol
Baklava yağı şerbeti sıcak mı soğuk mu dökülür?

Baklava şerbeti nasıl dökülür sıcak mı soğuk mu? Uzmanlar Kurban Bayramı nediniyle evde baklava yapacak hanımlara özel baklava tarifi yayınladı. Baklava geleneksel olarak Türk mutfağının vazgeçilmez tatlısıdır. Özel günlerin yanında bayramlarda da sofraların baş köşesinde yer alır. Peki, baklava şerbeti sıcak mı soğuk mu dökülmeli?

BAKLAVA ŞERBETİ SICAK MI SOĞUK MU DÖKÜLÜR?

Bayramlarda ikramlıkların şahı olarak bilinir. Fıstıklısı, çevizlisi ve türlü türlüsü her çeşidi sevilir baklavanın.

Baklava şerbeti nasıl dökülür sıcak mı soğuk mu
Baklava şerbeti nasıl dökülür sıcak mı soğuk mu

 

Peki, Baklava şerbeti nasıl dökülür sıcak mı soğuk mu? Bu konu birçok kişiyi uzun uğraşlar sonucunda yapılan baklavayı berbat etme ihtimalinden veya tehlikesinden kurtarabilecek kadar önemli bir konudur. 

Baklava şerbeti nasıl dökülür sıcak mı soğuk mu
Baklava şerbeti nasıl dökülür sıcak mı soğuk mu

 

Öncelikle baklavanın malzelemelerinden ve tarifinden başlayalım.

Baklava şerbeti nasıl dökülür sıcak mı soğuk mu
Baklava şerbeti nasıl dökülür sıcak mı soğuk mu

 

Orta bir tepsi baklava yapmak için: 

BAKLAVA İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEMELER

5 su b. un
2 yumurta
1 çay b. sıvıyağ
3 çorba k. sirke
1 pk. kabartma tozu
yarım çay b. su
1 fiske tuz
1 çay b. süt

AÇMAK İÇİN:

buğday nişastası

İÇ HARCI İÇİN:

ceviz

ÜZERİ İÇİN:

200 gr. tereyağı

ŞERBETİ İÇİN:

1 kg toz şeker
4 su b. su
yarım limon

YAPILIŞI

Unu karıştırma kabına alıyoruz. Tuzunu ve kabartma tozunu döküyoruz. Ortasını havuz gibi açıyoruz. Havuza yumurtaları kırıyoruz. Sıvıyağı, sütü ve sirkeyi döküyoruz. Ortadan başlayarak hamuru yoğurmaya başlıyoruz.

Hazırladığımız hamuru yuvarlıyoruz ve kalın bir fitil haline getiriyoruz. Fitili önce 3 eşit parçaya bölüyoruz. Bu üç hamurdan da 17şer dilim hamur kesiyoruz. Bu hamurları da üzerine nişasta serperek tatlı tabağı büyüklüğünde açıyoruz. 3 tane 17 kat baklava hamurunu açıp üstüste koyuyoruz.

Üçünü de tekrar tepsi büyüklüğünde açıyoruz. ilk 17 katlı hamuru yağladığımız tepsiye yerleştiriyoruz. Üzerine öğüttüğümüz cevizin yarısını serpiyoruz. İkinci 17 katlı hamuru da üzerine yerleştiriyoruz. Kalan cevizi üzerine serpiyoruz. Son parça 17 katlı hamuru da parçalanmamış tarafı üste gelecek şekilde yerleştiriyoruz. Kenarlarını bıçak yardımıyla, dikkatli bir şekilde içeri doğru itiyoruz. Baklavamızı dilimliyoruz. Üzerine eritilmiş olan tereyağını gezdirerek döküyoruz.

5 dakika yağını çekmesi için bekletiyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz. 20 dakika sonra fırının derecesini 190a çıkarıyoruz. Nar gibi kızarana kadar pişiriyoruz.

ŞERBET SICAK MI SOĞUK MU OLMALI?

Şimdi baklavada asıl önemli konuya gelmiş bulunuyoruz.

Yıllardır süren menemen soğanlı mı olur soğansız mı olur veya turşu limonlu mu sirkeli mi olmalı tartışmalarının bir benzeri de aynen baklava şerbeti sıcak mı olur soğuk mu olurda yaşıyoruz. 

Sizler için yaptığımız kısa bir araştırmanın sonucunu buraya aktarıyoruz. Kararı siz kendiniz verin. 

Türkiye'nin en ünlü şeflerinden biri olan Oktay Usta, baklavaya soğuk şerbet koyuyor. Ancak önemli vurguladığı nokta soğuk şerbeti dökeceğiniz baklavanın sıcak olması gerekiyor. 

Ünlü aşçı Arda Türkmen ise yaptığı baklavanın üzerine sıcak şerbet döktü. 

Yine ünlü birçok aşçı bazen soğuk bazen de sıcak şerbet döküyor. 

Bakla diyarı Gaziantep'te ustalar ise sıcak baklavanın üzerkine kaynar şerbetleri boca ediyor. 

Ünlü şeflerin söylediğine göre ikisi birbirine zıt olacak. Yani baklava henüz çok sıcakken dökülecekse soğuk şerbet olmalı, ancak baklava soğumuş ise şerbeti kaynar olmalı. 


 

Yorumlar