Yunanistan'ın 8 FETÖ'cü darbecinin iadesini reddetmesi

- TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı Gülpınar: - "Açık ve net bir şekilde Cumhurbaşkanını, hükümeti devirmeye yeltenmiş, ülkesine ihanet etmiş bir grubu orada alıkoymanın hiçbir mantığı yok. Bu, ileriki aşamada Yunanistan'la ikili ilişkilerimiz açısından da hiç iyi sonuçlar doğurmaz" - "Karar kesinlikle AB normlarına uygun bir tavır ve tutum değil. AB'nin de bu konuyu gündeme getirmesi lazım"

Google Haberlere Abone ol
Yunanistan'ın 8 FETÖ'cü darbecinin iadesini reddetmesi

TBMM (AA) - HÜSEYİN GAZİ KAYKI - TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, Yunanistan Yüksek Mahkemesinin, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sonrası Yunanistan'a kaçan 8 darbeci askeri Türkiye'ye iade etmeme kararınına ilişkin, "Açık ve net bir şekilde Cumhurbaşkanını, hükümeti devirmeye yeltenmiş, ülkesine ihanet etmiş bir grubu orada alıkoymanın hiçbir mantığı yok. Bu, ileriki aşamada Yunanistan'la ikili ilişkilerimiz açısından da hiç iyi sonuçlar doğurmaz." dedi.

Gülpınar, AA muhabirine, Yunanistan'ın 8 FETÖ'cü darbecinin iadesini reddetmesini değerlendirdi.

Söz konusu kararın, açık bir şekilde husumet koktuğunu dile getiren Gülpınar, bu tavrın bir gerekçesinin mümkün olmadığını bildirdi.

Gülpınar, "Çünkü bunlar çok bariz bir şekilde darbeye karışmış. Aynı şey Yunanistan'ın başında olsaydı, Yunan darbeciler bu tarafa gelmiş olsaydı eminim ki Türkiye çok farklı bir muamele yapacaktı." ifadesini kullandı.

Türkiye'de şu anda idam cezasının söz konusu olmadığını da anımsatan Gülpınar, "Belki bunu bahane edebilirler. Sonuçta açık ve net bir şekilde Cumhurbaşkanını, hükümeti devirmeye yeltenmiş, çok net bir şekilde ortada olan, ülkesine ihanet etmiş bir grubu orada alıkoymanın hiçbir mantığı yok. Bu, ileriki aşamada Yunanistan'la ikili ilişkilerimiz açısından da hiç iyi sonuçlar doğurmaz." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye ve Yunanistan'ın, özellikle son zamanlarda mülteci krizi de dahil olmak üzere birçok konuda işbirliği yaptığını hatırlatan Gülpınar, "Yani bu işbirliğine zarar verecek bir adımdan kaçınmasını aslında temenni ederdik ama nasıl ve hangi mantıkla böyle bir karar aldığını açıkçası izah edemiyorum." diye konuştu.

Gülpınar, Yunanistan Hükümeti'nin, "Hukuki sürece müdahale edemiyoruz." şeklinde görüş beyan edebileceğini, ancak bunun da kesinlikle anlamlı olmayacağını belirterek, şunları kaydetti:

"Yunan Hükümeti'nin bu konuda bir karar vermesi lazım. Bu hukuki süreç falan değil, ikili ilişki. Yunanistan'ı ilgilendiren bir hukuki süreç değil ayrıca bu. Evet oraya sığınmış olabilir ama bu hukuki süreç bizi ilgilendiren bir hukuki süreç. Kendi içişlerini ilgilendiren bir konu değil.

Yunanistan bunları barındırıp ne yapacak, bunlardan beklentisi nedir? Böyle bir tavır ve tutum ister istemez insanın aklına şunu getiriyor; Yunanistan eğer darbecileri koruyacaksa böyle bir darbe girişimi olmasından dolayı memnun mu oldu? Bir AB üyesi ülkeye darbecileri desteklemek yakışır mı? Darbecileri alıkoymak, beslemek, bırakmamak AB normlarına uyar mı? Bu kesinlikle AB normlarına uygun bir tavır ve tutum değil. AB'nin de bu konuyu gündeme getirmesi lazım. Hükümeti, seçilmiş Cumhurbaşkanını devirmeye çalışan darbecileri AB üyesi bir ülke bağrına basıp onları alıkoyuyor ve geri göndermiyor. Bir nevi teröristi destekliyor. Bu da teröristtir sonuçta."

Yorumlar