Yıldırım-Medvedev ortak basın toplantısı

- Başbakan Yıldırım: (2) - "Bugün Suriye'deki bu sorunun düne göre çözüme daha yakın olduğunu düşünüyorum. Bu konuda atılan adımlar, gösterilen gayretlerin bundan sonra da aynı şekilde devam etmesini diliyorum" - "Gelen misafirlerimizi en iyi, en konforlu şekilde şekilde ağırlamak, onların her türlü can ve mal güvenliğini sağlamak Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin, devletinin teminatı altında olacaktır. Onun için bu konuda tereddüde mahal yok diye düşünüyorum" - "(Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi) İzinler konusunu da bugün yine değerlendirdiğimiz gibi hızlandıracağız. Tabii ki projenin daha fazla gecikmeye meydan verilmeden tamamlanması için ne tedbir gerekiyorsa bunları hiç tereddüt etmeden alacağız" - "Türk Akımı sadece iki ülkeyi ilgilendiren bir proje değil, aynı zamanda Avrupa'nın enerji ihtiyacına, enerji güvenliğine de önemli ölçüde büyük katkı sağlayacak. O yüzden de bölgesel bir proje olarak görüyoruz. Bu projenin hem Rusya hem de Türkiye'nin stratejik işbirliğini daha da çok ileriye götüreceğini, sağlamlaştıracağını düşünüyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Yıldırım-Medvedev ortak basın toplantısı

MOSKOVA (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, "Bugün Suriye'deki bu sorunun düne göre çözüme daha yakın olduğunu düşünüyorum. Bu konuda atılan adımlar, gösterilen gayretlerin bundan sonra da aynı şekilde devam etmesini diliyorum." dedi.

Yıldırım ile Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev, başbakanlık rezidansındaki heyetlerarası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Yıldırım, Türkiye-Rusya ilişkilerini yalnızca ekonomik olarak görmediklerini, iki ülke arasında kültürel anlamda ciddi ortak değerlerin olduğunu belirtti.

Ortak kültürel değerlerin harekete geçirilmesi gerektiğine işaret eden Yıldırım, "Turizmle ilgili Türkiye-Rusya arasındaki ilişkiler hakikaten çok gelişti. Bunları da aynı düzeyine ulaştırmayı arzu ediyoruz. Ülkemizin ortak menfaatleri, iki halkın dostluğu temelinde çözemeyeceğimiz hiçbir sorun, aşamayacağımız hiçbir engel yoktur diye düşünüyorum. Bu anlayışla Rusya ile pek çok başlıkta, farklı seviyelerde, yoğun gayret içinde, ortak paydaları tespit ederek çalışmalarımızı sürdürüyoruz." diye konuştu.

Bu ortak paydalar temelinde, iki ülke arasındaki işbirliğinin günden güne geliştiğini görmekten memnuniyet duyduğunu belirten Yıldırım, bu gelişmenin hem Türk hem de Rus halkının geleceği ve refahı için ciddi katkı sağlayacağını vurguladı.

- Türk Akımı ve Akkuyu Nükleer Güç Santrali projeleri

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Yıldırım, "Görüşmede Türk Akımı Projesi'nin Avrupa'ya kadar gelmesi konusu ile Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi ele alındı mı? Bu projeye stratejik yatırım statüsü ne zaman verilecek? Rusya projedeki payını satabilecek mi? Hangi Türk şirketleriyle görüşmeler yapılıyor?" sorularını şöyle yanıtladı:

"İki konuyla ilgili Sayın Başbakan kapsamlı açıklamalar yaptı. Bunlara da aynen katılıyorum. Akkuyu konusunda biz de stratejik yatırım grubuna dahil edilmesi kararını verdik. Orada bir sorunumuz yok. Bunun işlemleri kısa zamanda ikmal edilecektir. Diğer izinler konusunu da bugün yine değerlendirdiğimiz gibi hızlandıracağız. Tabii ki projenin daha fazla gecikmeye meydan verilmeden tamamlanması için ne tedbir gerekiyorsa bunları hiç tereddüt etmeden alacağız. Çünkü bu proje bizim için önemli, enerji çeşitliliği, enerji güvenliği açısından."

Yıldırım, Türk Akımı Projesi'ne ilişkin ise şunları ifade etti:

"Türk Akımı'na ilişkin biraz daha iyi konumdayız. Burada işler hızlı gidiyor. Kısa bir süre önce imzalanmasına rağmen anlaşma bizim tarafımızdan onaylandı. Şimdi Rusya'nın onay sürecinin önümüzdeki aylarda tamamlanacağını Sayın Başbakan ifade etti, bundan memnun olduk. Türk Akımı sadece iki ülkeyi ilgilendiren bir proje değil, aynı zamanda Avrupa'nın enerji ihtiyacına, enerji güvenliğine de önemli ölçüde büyük katkı sağlayacak. O yüzden de bölgesel bir proje olarak görüyoruz. Bu projenin hem Rusya hem de Türkiye'nin stratejik işbirliğini daha da çok ileriye götüreceğini, sağlamlaştıracağını düşünüyoruz. Tabii bunlar sadece iki proje, daha birçok konularımız var, onları da aynı zamanda takip ediyoruz."

- "Terör tehdidi her ülke için geçerli"

Yıldırım, "Rusya'dan Türkiye'ye turist akımın başlaması konusunda tahminlerin son derece iyimser, fakat terör tehdidinin arttığı bu şartlarda güvenlik konusu son derece güncel olmaya başladı. Rus vatandaşlarının Türkiye'de olabildiğince konforlu tatil yapması için ne gibi tedbirleri alacaksınız?" sorusu üzerine, turizmin Türkiye ile Rusya arasında son bir sene öncesine kadar çok önemli bir noktaya gelindiğini fakat bilinen sebeplerden, ilişkilerde bir düşme yaşandığını bildirdi.

Bu durumun 2017 yılında telafi edilebileceğini, bununla ilgili ekonomik tedbirlerin alındığını belirten Başbakan Yıldırım, şunları ifade etti:

"Buradan açıkça şunu söylemek isterim, terör tehdidi her ülke için geçerlidir. Bugün terör tehdidinden emin olan hiçbir ülke yok ama bu tedbir almayacağımız anlamına gelmez. Her türlü tedbiri alıyoruz. Bugün geçmişten daha fazla bu konuda gayretler var, alınan kararlar var. Bunun herhangi bir üzücü olayla sonuçlanmaması için başta istihbarat paylaşımı olmak üzere, ilgili ülkelerle diğer yandan sahada fiziki tedbirlerle bunu takviye ediyoruz."

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un geçen hafta Antalya'da bulunduğunu anımsatan Yıldırım, "Orada meslektaşıyla bir toplantı gerçekleştirdi. Bu konuları da görüştüler. Dolayısıyla bu güvenlik meselesinin amacı dışında kullanılması da doğru değil. Bizim bu konuda hiçbir tereddüdümüz yok. Gelen misafirlerimizi en iyi, en konforlu şekilde ağırlamak, onların her türlü can ve mal güvenliğini sağlamak Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin, devletinin teminatı altında olacaktır. Onun için bu konuda tereddüde mahal yok diye düşünüyorum." diye konuştu.

- "Bölgede ortak çalışmalarımız sürüyor"

Yıldırım, "Halep'e insani yardım ulaşması için Birleşmiş Milletlerin (BM) önerdiği ateşkesi, Rusya'nın neden veto ettiği ve iki ülke arasında Suriye konusunda yeni bir işbirliği alanının olup olmadığı" yönündeki soru üzerine, bugünkü koordinasyon ve diyaloğun geçmişe göre çok daha iyi durumda ve bölgede birden fazla ülkenin mevcut olduğuna işaret etti. Yıldırım, diyalog ve koordinasyon olmadığı zaman tatsız olayların yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Rusya ile son zamanlarda askeri kanatta ve diplomasi tarafında çok verimli bir diyaloğun gerçekleştiğini vurgulayan Yıldırım, "Tabi Halep'te yaşanan insanlık dramının bir an önce sona ermesi ve burada insanların, insani yardımlara erişmesi önemli. Bunun için her iki taraf da büyük gayret gösteriyor." dedi.

Yıldırım, özellikle terör gruplarının ayıklanmasının hayati öneme sahip olduğunu ve bu konuda attıkları adımların bulunduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Karşılıklı heyetlerimiz bu görüşmeleri yapıyorlar. Türkiye'nin bölgedeki hedefi, DEAŞ başta olmak üzere PKK, YPG, PYD gibi terör örgütlerinin, Türkiye'ye olan tehditlerinin önüne geçmek, bir yandan da terör ve iç savaş nedeniyle, ülkelerini terk etmek zorunda kalıp, Türkiye'ye büyük oranda sığınan mültecileri tekrar yaşadıkları topraklara geri döndürmek. Bunun için Fırat Kalkanı Operasyonumuz devam ediyor, yine bölgede ortak çalışmalarımız sürüyor. Bugün Suriye'deki bu sorunun düne göre çözüme daha yakın olduğunu ben düşünüyorum. Bu konuda atılan adımlar, gösterilen gayretlerin bundan sonra da aynı şekilde devam etmesini diliyorum."

Toplantıda, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile Türkiye-Rusya Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Recai Berber de bulundu.

(Bitti)

Yorumlar