Amerikan yeşil kartına getirilen kısıtlama kalktı

Trump döneminde Amerikan yeşil kartına getirilen kısıtlama Biden yönetimi tarafından kaldırıldı.

Google Haberlere Abone ol
Amerikan yeşil kartına getirilen kısıtlama kalktı

Amerikan vatandaşlığına geçmek isteyenlerin almak zorunda olduğu yeşil kart konusunda yeni bir gelişme yaşandı. Trump döneminde yeşil karta getirilen kısıtlama Biden yönetimi tarafınadn kaldırıldı.

ABD Başkanı Joe Biden, eski başkan Donald Trump'ın ABD'de yaşama ve çalışma izni sağlayan yeşil karta getirdiği kısıtlamaları kaldırdı.

Biden, yayımladığı bildiride, yeşil kart üzerindeki kısıtlamaların ABD'nin çıkarlarına hizmet etmediğini ve ABD ekonomisine zarar verdiğini belirtti.

Biden yeşil kart üzerindeki kısıtlamaların kaldırıldığını belirterek Trump tarafından getirilen yasakların aile birleşimlerini engellediğini ifade etti.

Eski başkan Donald Trump, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının yol açtığı işsizliği gerekçe göstererek "ABD vatandaşlarını korumak amacıyla" geçen yıl yeşil kart uygulamasını ve yabancı işçilerin ülkeye girişlerini kısıtlama kararı almıştı.

YEŞİL KART NEDİR?

Yeşil Kart veya orijinal adıyla Green card, veya resmî ismiyle Daimî İkametgâh Kartı Birleşik Devletler Göçmenlik ve Vatandaşlık Yasası uyarınca Birleşik Devletler'de kalıcı ikamet ve çalışma hakkını sağlayan ve bu hakkın verildiğine delil olması için verilen bir belgedir.

Yeşil Karta sahip kişiler, 'Yasal Daimî İkamet sahibi' (Lawful Permanent Residents, LPR) veya 'Yeşil Kart sahibi' olarak bilinir. Her yasal kalıcı oturma iznine sahip göçmene hükûmet tarafından Daimî İkamet Kart'ı verilir, ancak yeşilimsi renginden dolayı bu karta 'Yeşil Kart' da denir ve bu isim daha popülerdir.[5][6] 18 yıl yaşındaki veya daha büyük yaştaki göçmenler, istisnai durumlar dışında bu kartı yanlarında taşımak zorundadır; aksi durumda kişi, 30 güne kadar hapis cezası gibi yaptırımlara tabi tutulur.[7][8]

Birleşik Devletler'e yerleşim hakkı kazanmış yaklaşık 13,2 milyon Yeşil Kart sahibinin olduğu ve bunların arasından yaklaşık 8,9 milyon kişinin BD vatandaşlığına geçtiği tahmin edilmektedir.[9][10] Ayrıca BD Ordusu'nda hizmet veren 65 bin personel Yeşil Kart sahibidir.

Yeşil Kart sahipleri, Birleşik Devletler'de en az beş yıl devamlı bulunduklarını ve iyi ahlakî karaktere sahip olduklarını göstermek için hiç suç işlemediklerini belgelerle ispatladıktan sonra BD vatandaşlığına başvurma hakkına sahiptir.

18 yıl yaşından küçük olan kişilere ise, en az bir BD vatandaşı ebeveyne sahip olmak şartıyla vatandaşlık verilebilir.

Yeşil Kart başvuru sonuçları Birleşik Devletler Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri tarafınca belirlenir, ancak bazı durumlar da Göçmenlik Temyiz Kurulu'nun üst yetkilileri, herhangi bir federal yargıç, veya BD Başsavcısı adına hareket eden bir yargıç, bir mahkeme emri imzalayarak ve çıkararak kişiye kalıcı ikamet izni verebilir.

Yeşil Kart almak isteyen göçmen işçiler ise I-140 formunu kullanarak başvuruyu gerçekleştirir.[18] Bir Yasal Daimî İkamet sahibi, 15 yıldan az bir ceza mahkûmiyeti—özellikle ciddi veya ağırlaştırılmış bir suç—ile karşı karşıya kalırsa, doğrudan Amerika Birleşik Devletleri'nden "sınır dışı edilebilir" konumuna gelir.

Göçmenlik ve Vatandaşlığa Geçiş Servisi, 1933'te Çalışma Departmanı'nın bir parçası olarak kuruldu ve 1940'ta, Vatandaşlık Yasası ile birlikte Adalet Departmanı'na taşındı. 1940'larda "Daimi Yerleşik" kartının öncülü, arka yüzünde 1924 Göçmenlik Yasasına göre "İzinli Res" yazan "Yabancı Kayıt Makbuz Kartı"ydı.

B.D. Kongresi tarafından 1952'de yasalaştırılan INA'da 'yabancı' terimi, "BD vatandaşı olmayan herhangi bir kişi" olarak tanımlanır.

Yorumlar