Yemen İsrail'e savaş açtı mı? İşin aslı nedir?

Yemen'deki İran destekli Husiler, İsrail'e füzeler fırlattıklarını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Yemen İsrail'e savaş açtı iddiası

Yemen'in İsrail'e savaş açtığı iddiaları asılsızdır. Yemen'deki Husi isyancılar İsrail'e "çok sayıda" balistik füze ve insansız hava aracı fırlattıklarını iddia etti ve daha fazla saldırının geleceği konusunda uyardı.

İsrail daha önce Salı sabahı Kızıldeniz üzerinde tanımlanamayan bir “hava hedefini” imha ettiğini açıklamıştı.

Olay, Kızıldeniz'in popüler turistik beldesi Eilat'ta hava saldırısı sirenlerini tetikledi ve bölge sakinlerinin sığınmak için koşmasına neden oldu.

İsrail ordusu, Hamas'la savaşın patlak verdiği 7 Ekim'den bu yana ilk kez Kızıldeniz'de kendi topraklarına atılan karadan karaya füzeyi engellemek için Arrow hava savunma sistemini kullandığını söyledi.

Husi ordusunun sözcüsü Yahya Saree, operasyonun İsrail'i hedef alan üçüncü operasyon olduğunu söyledi ve "İsrail'in saldırganlığı durana kadar" daha fazla saldırı düzenlemekle tehdit etti.

Daha önce üst düzey bir Husi yetkilisi AFP haber ajansına, İran destekli Yemenli grubun İsrail'in güneyine insansız hava araçları gönderdiğini söylemişti.

Husi hükümetinin başbakanı Abdülaziz bin Habtour, "Bu insansız hava araçları Yemen devletine ait" dedi.

Olaylar, Gazze'deki İsrail-Hamas savaşı sırasında bölgesel gerilimlerin arttığı bir dönemde meydana geldi.

İşgal altındaki Doğu Kudüs'ten haber veren El Cezire muhabiri Sara Khairat, "Bu İsrail için bir endişe kaynağı çünkü halihazırda kuzey cephesinde İran destekli Hizbullah'la çatışma halinde" dedi.

27 Ekim'de Mısır'ın İsrail sınırına yakın Kızıldeniz kasabaları Taba ve Nuweiba'da dronlar patlamalara neden oldu. İsrail Dışişleri Bakanlığı, İran destekli Husilerin "İsrail'e zarar verme niyetiyle" insansız hava araçları ve füzeler fırlattığını söyledi.

Olaylar, Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas'ın Eilat'a roket fırlattığını söylemesinden iki gün sonra gerçekleşti. İsrail ordusu roketin açık bir alana düştüğünü söyledi.

Yine geçen hafta ABD ordusu, Kızıldeniz'in kuzeyindeki bir donanma savaş gemisinin Husiler tarafından potansiyel olarak İsrail'e fırlatılan mermileri yakaladığını söyledi.

Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e sürpriz bir saldırı başlatmasının ardından bölgesel gerilimler artıyor. O zamandan bu yana Hizbullah, İsrail'le giderek daha yoğun bir şekilde sınır ötesi ateş alışverişinde bulunuyor. İran, Hamas saldırısında herhangi bir rolü olduğunu reddediyor.

Bu arada İsrail, üç haftadan fazla süredir aralıksız bombardıman altında kalan Gazze Şeridi'ne son günlerde hava ve kara saldırılarını genişletti.

Gazze'deki yetkililer, İsrail'in hava saldırılarında 8 binden fazla Filistinlinin öldürüldüğünü söylerken, İsrailli yetkililere göre İsrail'de ölü sayısı 1.400'ü aştı.

 

Yorumlar