Yemen hükümetinden Husilere suçlama

Yemen hükümetinden Husilere esir takası müzakerelerinde "seçicilik" suçlaması

Google Haberlere Abone ol
Yemen hükümetinden Husilere suçlama

Yemen hükümeti, İran destekli Husileri, İsviçre'de gerçekleştirilen esir takası müzakerelerini "seçici" bir şekilde ele almakla suçladı.

Yemen hükümetinde Esir ve Gözaltına Alınanlar Komitesi Başkanı Hadi Heyc, konuya ilişkin Twitter hesabından açıklamada bulundu.

Heyc, "Bizim tavrımız her iki taraftan tüm esirlerin serbest bırakılması yönünde nettir. Bu dosyanın Stockholm'de imzalanan anlaşma metnine geri dönülmesi dışında bir çözümü yoktur." ifadesini kullandı.

Husileri "kısmi müzakere" yöntemi kullanmak ve belirli bir grup için "seçicilik" yapmakla suçlayan Heyc, Husilerin Yemenli siyasetçi Muhammed Kahtan'ın yanı sıra gazeteciler, akademisyenler ve diğer kayıp kişileri serbest bırakmayı reddettiğini ve bunun, aileleriyle birlikte çektikleri acıyı daha da şiddetlendirdiğini kaydetti.

Husilerden konuya ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.

Birleşmiş Milletler Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, 11 Mart'ta Yemen hükümeti ile Husiler arasındaki Yemen Esir Takası Denetleme Komitesinin 7'nci Toplantısı'nın İsviçre'de başladığını duyurmuştu.İsviçre'deki istişarelerin yaklaşık iki hafta sürmesi bekleniyor.

- STOCKHOLM ANLAŞMASI VE ESİR TAKASI

Yemen'deki İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

Yemen hükümeti ve İran destekli Husiler arasında 2018'de "esir değişimi, Hudeyde'de ateşkes, limanlar ve Taiz'in durumuyla" ilgili Stockholm Anlaşması imzalanmıştı.

Stockholm Anlaşması'ndan sonra birçok kez esir değişimi için masaya oturan taraflar, Ekim 2020'de savaşın başlangıcından beri en büyük esir takasını gerçekleştirmişti. Bu kapsamda 15'i Suudi Arabistan, 4'ü Sudan vatandaşı toplam 1056 kişi serbest bırakılmıştı.

Husiler, geçen yıl 28 Mart'ta da hükümet ile her iki taraftan toplam 2 bin 223 esirin takası konusunda anlaştıklarını duyurmuştu.

Yemen hükümeti ise ülkenin güneybatısındaki Taiz iline düzenlenen saldırının ardından 29 Ağustos'ta Husilerle Ürdün'de yürütülen görüşmeleri askıya aldıklarını açıklamıştı.

Yemen'deki Husilerin önde gelen liderlerinden Ali el-Kahum, dün AA muhabirine yaptığı açıklamada, meşru hükümetle İsviçre'de gerçekleştirilen esir takası görüşmelerinde zorlukların üstesinden gelinmeye çalışıldığını ve konuyla ilgili somut ilerleme kaydedildiğini söylemişti.

​​​​​​​

Yorumlar