Yapımcı Türker İnanoğlu hayatını kaybetti

Ünlü yapımcı ve yönetmen Türker İnanoğlu hayatını kaybetti. Ölüm haberiyle ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan da açıklama geldi.

Google Haberlere Abone ol
Yapımcı Türker İnanoğlu hayatını kaybetti

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan ünlü yapımcı ve yönetmen Türker İnanoğlu'nun vefat ettiğini duyurdu. Birçok film ve dizinin yapımcılığını üstlenen ünlü yönetmen ve yapımcı Türker İnanoğlu, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

87 yaşındaki İnanoğlu'nun hayatını kaybettiği yönündeki haberler üzerine ilk olarak damadı gazeteci Cüneyt Özdemir'den açıklama geldi. İddiaların asılsız olduğunu belirten Özdemir "Aile büyüğümüz Türker İnanoğlu’nu hastaneye kaldırdık. Kendisi hayatta, yaşıyor. Lütfen aile bireyleri dışındaki haberlere itibar etmeyiniz. Sağlık durumu ile ilgili bilgilendirmeyi düzenli olarak yapacağım" ifadelerini kullandı.

FAHRETTİN KOCA: ACIMIZ BÜYÜK

Ancak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, akşam saatlerinde yaptığı açıklamada Türker İnanoğlu'nun hayatını kaybettiğini duyurdu. Koca X hesabından şunları yazdı: "Sanat dünyamızın ünlü isimlerinden yapımcı ve film yönetmeni Türker İnanoğlu geçirdiği ani rahatsızlığın ardından kaldırıldığı hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Kendisine Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Sevenleri olarak acımız büyük." 

İnanoğlu geçtiğimiz yıllarda solunum rahatsızlığı nedeniyle birkaç kez hastaneyle kaldırılarak tedavi altına alınmıştı.

TÜRKER İNANOĞLU KİMDİR?

Türker İnanoğlu 18 Mayıs 1936’da Safranbolu’da dünyaya geldi. Türker İnanoğlu’nun yaşamının ilk 15 yılı Safranbolu ile İstanbul arasında geçti. Tatbiki Güzel Sanatlar Akademisi grafik bölümündeki yüksek öğrenimini tamamlamadan sinema sektörüne atıldı.

Ö. Lütfi Akad ve Nişan Hançer’e 9 filmde asistanlık yaptı. 1959 yılında “Senden Ayrı Yaşayamam” adlı filmle yönetmenliğe başladı. Yeşilçam’da çeşitli yapımcılara 10 adet film çektikten sonra 1960’ta kendi şirketi Erler Film’i kurdu ve Erler Film bünyesinde 200’ün üzerinde siyah-beyaz ve renkli film çekti. Bunlardan 21 adedi Yunanistan, İtalya, İran ve Hong Kong’la yapılan ortak yapımlar şeklinde gerçekleşti.

İnanoğlu, 1960’lı yıllarda Filmciler Cemiyeti Yönetim Kurulu üyeliği yaptı. 1973 yılında 8 arkadaşı ile birlikte Türk Filmciler Derneği’ni kurdu. Ancak dernek 1980 yılında, İnanoğlu’nun dernek başkanı olduğu sırada kapatıldı. Bunun üzerinde 1982 yılında FİYAP - Film Yapımcıları Derneği’ni kurdu ve uzun süre başkanlığını yaptı. Daha sonra devletin öncülüğünde kurulan SE-SAM’ın kurucu üyesi ve ilk başkanı oldu.

Yorumlar