Yahya Kemal Beyatlı Şiir Şöleni düzenlendi

Kuzey Makedonya'da 8. Uluslararası Yahya Kemal Beyatlı Şiir Şöleni düzenlendi

Google Haberlere Abone ol
Yahya Kemal Beyatlı Şiir Şöleni düzenlendi

Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'te 8. Uluslararası Yahya Kemal Beyatlı Şiir Şöleni düzenlendi.

Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) tarafından bu ülkenin Kültür Bakanlığının desteğiyle gerçekleştirilen programa, Türkiye'nin Üsküp Büyükelçiliği temsilcileri, Kuzey Makedonya Kültür Bakanlığı temsilcileri, ülkedeki Türk kurum ve kuruluşların temsilcileri, siyasiler ve sanatseverler katıldı.

MATÜSİTEB Genel Başkanı Tahsin İbrahim, buradaki konuşmasında, ülkede Türkçe'nin bir edebiyat ve akademik dil olarak yaşatılmasına gayret edildiğini söyledi.

İbrahim, "(Söz konusu programın) Bu toprakların evladı olan Yahya Kemal isimli olması bize ayrıcalık sunar. Böyle genç şairler yetişirken artık bizim Türk dünyasında marka haline gelen Yahya Kemal Beyatlı'nın dediği gibi 'firuze kubbeleriyle olan bu Türk şehri Üsküp' bir zamanlar kaybolan şehirmiş. Ancak yeni şairlerin yetişmesiyle bu kaybolan şehrimiz değil, artık tescillenmiş bir Türk şehri olacaktır ve kaybolmayan şehrimiz olacaktır." dedi.

MATÜSİTEB Genel Başkan Yardımcısı Mehmed Arif de basın mensuplarına yaptığı açıklamada, 2 Aralık'ın Yahya Kemal Beyatlı'nın doğum yıl dönümü olduğunu anımsatarak "Yahya Kemal Beyatlı 18 yaşına kadar Üsküp'te bulunmuş, buranın manevi havasını teneffüs etmiş büyük bir şairimiz. Dolayısıyla sadece bizim bölgeyi fikri anamda etkilemekle kalmamış, Kuzey Makedonya, Balkanlar, Türkiye ve Türk dünyasına fikirleriyle ve şiiriyle bir nevi bir vizyon çizmiştir.” diye konuştu.

Kuzey Makedonya, Türkiye, Kosova, Bulgaristan ve Batı Trakya bölgesinden gelen şairlerin şiir okuduğu program kapsamında müzik dinletisi de sunuldu.

Uluslararası Balkan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Seyhan Murtezan İbrahimi de program kapsamında "Bir milliyetçi kendi milletinin tarihine meftundur" konulu bir konuşma yaptı.

Yorumlar