Mustafa Güneş

Mustafa Güneş

WhatsApp neden ücretsiz para kaynağı ne hiç düşündünüz mü?

WhatsApp'ın yeni gizlilik kuralları sözleşmesi ile ilgili tartışmalar devam ederken bir anda uygulamaya yönelik boykot başladı. Peki, şu ana kadar WhasApp kullanırken hiç aklımıza gelmedi mi bu kadar kullanışlı bir uygulama neden ücretsiz? Hiç reklam olmadığı halde? Bu adamlar nereden para kazanıyor

WhatsApp'ın yeni gizlilik sözleşmesinde yer alan ifadeler Türkiye'de deyim yerindeyse infiale neden oldu. İddiaya göre WhatsApp yeni gizlilik sözleşmesinde kullanıcılarının bilgilerini Facebook ile paylaşacak. Bunu duyan hemen hemen herkes "şimdi ne yapmalı" sorusunu sormaya başladı. İnternette dolaşan haberler doğrultusunda yeni alternatif arayışlarına girişildi. Peki, nedir bu WhatsApp durumu?

İşin aslı şudur: WhatsApp'ta yeni olan bir şey yok. Yapılacağı söylenen şey şu ana kadar zaten yapılıyordu. Nasıl mı? Şöyle anlatalım: 

WhatsApp 2009 yılında kurulduktan yaklaşık 5 yıl sonra yani 2014 yılında Facebook tarafından satın alındı. Satın alma işleminden sonra iki firma da artık tek çatı altında yönetilmeye başlandı. WhatsApp uygulamasının künyesinde de zaten Facebook logosu yer alır. 

Satın alma işleminden sonra zaten doğal olarak bu iki şirketin kullanıcıları tek elde toplanmış oldu. İstedikleri şekilde zaten kullanabiliyorlardı. Üstelik Facebook kullananlar zaten bilgilerini çoktan Facebook'a teslim etmiş durumdalar. 

Yeni olan durum ise sadece bu işin resmiyete dökülmesidir. 

WhatsApp, uygulamayı kullananların telefonlarındaki bilgileri, daha önce zaten aldığı bilgileri, şimdi artık Facebook ile de paylaşacağını söylüyor. 

Yeni olan şey sadece "Açıklanmış olmasıdır". Dolayısıyla "Aman bilgilerimiz gidiyor ediyor" şeklinde feryat etmenin bir anlamı yok. Zaten WhatsApp kullananların birçoğu Facebook da kullanıyor. Facebook bu yolla da istediği bilgileri şu ana kadar toplamış durumdadır. 

Yine de WhatsApp kullanmayı bırakmak istiyorum, başka bir uygulama kullanmak istiyorum diyenler için ise şunu belirtmekte fayda var gerçek anlamda güvenli, güvenilir hiçbir sosyal medya uygulaması veya platformu yok. Tek güvenilir veya güvenlikli şey kullanıcının kendisini korumasıdır. 

NEDEN ÜCRETSİZ DİYE HİÇ DÜŞÜNEN YOK

WhatsApp ilk çıktığı zaman yıllık 1 dolar abonelik parası almayı planlıyordu. Ancak ilerleyen zamanlarda hiç kimseden bu parayı almadan abonelik uygulamasını tamamen kaldırdı. Peki, WhatsApp'ın yıllardır bu kadar kullanışlı bir uygulamayı neden ücretsiz bir şekilde bizlerin hizmetine sunduğunu hiç düşünmediniz mi? Üstelik hiçbir şekilde reklam da yok. Peki, Facebook 19 milyar dolar para ödeyerek WhatsApp'ı satın aldı. Peki, hiç para kazanmayan bir şirkete bu kadar parayı, Türk lirası karşılığı 120 milyar lira yani diğer değişle Koç Holding'in tamamından daha fazla bir parayı, Facebook neden bu uygulamaya harcasın? 

Bunun tek bir açıklaması var. WhatsApp şu ana kadar milyarlarca insanın kişisel bilgilerini, hayat tarzlarını özel şirketlere sattı. Bu satış karşlığında aldığı para onun en büyük kazancı oldu. Şimdi ise bunu Facebook üzerinden yapacak. 

ALTERNATİFLERİ DAHA MI GÜVENLİ?

WhatsApp gibi alternatif diğer uygulamalar da hem ücretsiz hem de reklamsız. Bu durumda bunların da para kaynakları yine kendimiz olacağız. Bu nedenle, WhatsApp'ı terk ederken daha güvenli bir uygulama indirip indirmediğimizi de sorgulayalım lütfen.

WHATSAPP SÖZLEŞME MADDELERİ 

WhatsApp'ın 4 Ocak'ta güncellenen "Gizlilik İlkesi"ne uygulamanın resmi sitesinde de yer verildi. 

Yayınlanan metinde aynen şöyle deniliyor:

"Hizmetlerimizin yürütülmesi, sağlanması, iyileştirilmesi, anlaşılması, özelleştirilmesi, desteklenmesi ve pazarlanması amacıyla WhatsApp; hizmetlerimizi ne zaman yüklediğiniz, kullandığınız veya hizmetlerimize ne zaman eriştiğiniz dahil olmak üzere bazı bilgileri almak veya toplamak zorundadır. Aldığımız ve topladığımız veri türleri, hizmetlerimizi nasıl kullandığınıza bağlıdır. Hizmetlerimizi sağlamak için belirli bilgilere gereksinim duyarız ve bunlar olmaksızın hizmetlerimizi size sağlayamayız.

Facebook şirketlerinin bir parçası olan WhatsApp, diğer Facebook şirketlerinden bilgi alır ve bu şirketlerle bilgi paylaşımında bulunur. Hizmetlerimizin ve Facebook şirketi ürünleri dahil bu şirketlerin sunduğu olanakların yürütülmesi, sunulması, iyileştirilmesi, anlaşılması, özelleştirilmesi, desteklenmesi ve pazarlanması amacıyla bu şirketlerden aldığımız bilgileri kullanabiliriz ve bu şirketler de bizim onlarla paylaştığımız bilgileri kullanabilirler.

WhatsApp, kullanıcıların hangi verilerini toplayabiliyor?

Hesap Bilgileri

Mesajlar

Bağlantılar

Durum Bilgisi

İşlem ve Ödeme Verileri

Müşteri Desteği ve Diğer İletişimler

Kullanım ve Kayıt Bilgileri

Cihaz ve Bağlantı Bilgileri

Konum Bilgileri

Çerezler

Başkalarının Sizin Hakkınızda Sağladığı Bilgiler (Üçüncü taraftan sağlanır.)

Kullanıcı Şikayetleri (Üçüncü taraftan sağlanır.)

WhatsApp’taki İşletmeler (Üçüncü taraftan sağlanır.)

Üçüncü Taraf Hizmet Sağlayıcıları (Üçüncü taraftan sağlanır.)

Üçüncü Taraf Hizmetleri (Üçüncü taraftan sağlanır.)

Toplanan veriler nasıl kullanılıyor?

Yan Hizmetler

Emniyet, Güvenlik ve Bütünlük

Facebook Şirketleri Hakkındaki İletişimler

Kurumsal Etkileşimler

Whatsapp kullanmayı terk edecek olanlar için şu haberi önerebiliriz: 

 

Diğer Yazıları

Yorumlar