UMKE ekipleri 81 ilde afetlere hazır

Sağlık Bakanlığı tarafından 2003 yılında kurulan Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), 81 ildeki binlerce gönüllüsü ile her türlü afete karşı hazırlanıyor.

Google Haberlere Abone ol
UMKE ekipleri 81 ilde afetlere hazır

Sağlık Bakanlığı tarafından 2003 yılında kurulan Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), 81 ildeki binlerce gönüllüsü ile her türlü afete karşı hazırlanıyor.

UMKE’nin kuruluşunun 10. yılı etkinlikleri çerçevesinde Bursa Tayyare Kültür Merkezi’nde program düzenlendi. Programa, Vali Münir Karaloğlu, Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ali Coşkun, Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Dr. Yavuz Baştuğ, UMKE kurucularından İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, çeşitli illerden gelen UMKE temsilcileri ve personel katıldı.

Vali Münir Karaloğlu, 2011 yılında Van’da meydana gelen depremlerde vali olduğunu hatırlatarak, depremin 13.41’te Erciş’te meydana geldiğini, kendisinin de 16.30 Erciş’e ulaştığını belirterek, “Ben Erciş’e varmadan bir ekip Erciş’e ulaşmıştı. Daha arama kurtarma ekipleri ulaşmamıştı. Ama UMKE ekipleri Muş’tan, Bitlis’ten ve Ağrı’dan hızlı bir şekilde gelmişlerdi ve sağlıkla ilgili duruma vaziyet ediyorlardı.” dedi.

Devletin afete müdahale sorunu bulunmadığına dikkat çeken Vali Karaloğlu, şöyle konuştu: “Bizim esas sorunumuz afete hazırlık kısmında. Kurumlar olarak, devlet olarak maalesef afete hazırlık noktasında çok iyi değiliz. Yani riski yönetemiyoruz. Kriz varsa krizi yönetebiliyoruz ama riski yönetemiyoruz. İşte Sağlık Bakanlığı UMKE sayesinde riski yönetiyor. Her daim elinin altında afetlerden sonra görev alacak, medikal kurtarma yapacak hazır ekipleri var. Bunlar gittiklerinde de çok faydalı işler yapıyorlar. Bunu bizzat, Van depremini yönetmiş bir vali olarak yaşadım ve gördüm.”

Bursa Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan ise 2003 yılı sonlarında Sağlık Bakanlığı tarafından Acil Sağlık Hizmetleri Organizasyon Plan uygulamasının devreye sokulduğunu ifade etti. Bu kapsamda Ankara, İstanbul, İzmir ve Bursa’nın içinde yer aldığı 11 ilde UMKE kurularak eğitimlere başlandığını vurgulayan Akan, şu bilgileri verdi: “İlk UMKE eğitimi Bursa’da Aralık 2003 yılında Bursa Arama Kurtarma Birlik Bünyesi’nde yapılmış ve 30 kişilik gönüllü ile UMKE kurulmuştur. 2006 yılı sonuna gelindiğinde UMKE kurulan il sayısı 81’e ulaşmıştır. UMKE personeli, gönüllü personelden olağanüstü durumlarda aktif çalışacak, fiziki yeterliliğe sahip, özel eğitim almış sağlık personeli arasından seçilmektedir. Bir UMKE timinin en az bir hekim olmak üzere 5 sağlık personelinden ulaşmaktadır. İllerin afet riskine göre UMKE timleri, enkaz ve müdahale timi, dağda kurtarma timi, suda kurtarma timi, hava kurtarma timi ve ekip timi olarak oluşmaktadır. Bursa Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi, 88 kişiden oluşmaktadır. Ayrıca, Balıkesir’de 77, Çanakkale’de 38 ve Yalova’da 24 olmak üzere bölgemizde toplam 217 UMKE personeli görev yapmaktadır.”

Konuşmaların ardından, UMKE'nin kuruluşunda emeğe geçenler ile başarılı personele plaket takdim edildi. CİHAN

Yorumlar