Ukrayna Son Dakika Son Durum: Putin duyurdu, Rusya Ukrayna işgaline resmen başladı, ABD ve BM'den ilk tepki geldi

Ukrayna Son Dakika: Rusya Devlet Başkanı Putin bizzat duyurdu. Ukrayna'da işgal başladı. Ülkenin çeşitli şehirlerinde gece saatlerinden itibaren patlama sesleri duyulurken Donbas'a özel askeri operasyon kararı alındığı Putin tarafından açıklandı. İşgal kararına ilk tepki ABD'den geldi.

Google Haberlere Abone ol
Putin duyurdu, Rusya işgale başladı

Son Dakika: Rusya Ukrayna'da işgale resmen başladı. İşgal haberini ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bizzat açıkladı. Dünya genelinde endişeyle takip edilen gelişme dünya piyasalarını da alt üst ediyor. ABD Başkanı Biden, Putin'in kararına sert tepki gösterirken, Güney Amerika ülkelerinden Rusya'ya destek geldi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu. Putin, sabahın erken saatlerinde televizyon kanalından ulusa seslendi.

Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı sözde yönetimlerin Rusya'dan askeri yardım talebinde bulunduklarını hatırlatan Putin, "Buna bağlı olarak özel bir askeri operasyon düzenlemeye karar verdim. Operasyonun amacı sekiz yıldır Kiev rejimi tarafından istismara, soykırıma maruz kalan insanları korumaktır. Rusya Federasyonu vatandaşlarına da dahil olmak üzere sivillere karşı çok sayıda kanlı suç işleyenleri adalete teslim etmenin yanı sıra Ukrayna'nın Nazizm'den ve militarizmden arındırılması için çaba göstereceğiz." ifadelerini kullandı.

Ukrayna Son Dakika: Putin duyurdu, Rusya Ukrayna işgaline resmen başladı, ABD ve BM'den ilk tepki geldi
Harkov Havalimanı böyle bombalandı

 

Ukrayna topraklarını işgal etme planları olmadığını vurgulayan Putin, kimseye zorla bir şey dayatmayacaklarını ifade etti.

UKRAYNA DA İŞGALİN BAŞLADIĞINI DOĞRULADI

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba da Rusya'nın işgale başladığını duyurdu. Kuleba, "Putin, Ukrayna'ya karşı geniş çaplı bir savaş başlattı. Ukrayna'nın barışçıl kentlerinde saldırılar sürüyor" dedi.

UKRAYNA'DA SIKIYÖNETİM İLAN EDİLDİ

Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky, Rus işgali nedeniyle ülke genelinde sıkıyönetim ilan edildiğini açıkladı.

ABD BAŞKANI BİDEN'DEN SERT TEPKİ

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri operasyon başlatması hakkında "Bu saldırının getireceği ölüm ve yıkımın tek sorumlusu Rusya'dır. ABD ve müttefikleri birlik ve kararlılıkla karşılık verecektir." açıklamasında bulundu.

Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurmasının ardından yazılı açıklama yaptı.

Bu gece tüm dünyanın dualarının Ukrayna ile olduğunu belirten Biden, "Putin, felaket bir şekilde can kaybı ve acı getirecek kasti bir savaşı seçti. Bu saldırının getireceği ölüm ve yıkımın tek sorumlusu Rusya'dır. ABD ve müttefikleri birlik ve kararlılıkla karşılık verecektir. Dünya, Rusya'dan hesap soracak." ifadesini kullandı.

Biden, Ukrayna'daki durumu bu gece Beyaz Saray'dan izleyeceğini ve ulusal güvenlik ekibinden düzenli güncellemeler alacağının altını çizerek, "Sabah G7 liderleri ile görüşeceğim ve bunun ardından Rusya'nın Ukrayna'ya, küresel barış ve güvenliğe yönelik bu gereksiz saldırganlığı nedeniyle ABD ve müttefiklerinin yanıtını duyurmak için Amerikan halkına hitap edeceğim." değerlendirmesinde bulundu.

NATO'ya yönelik herhangi bir saldırının geri püskürtülmesi için NATO müttefikleri ile de yakın temas halinde olacaklarının altını çizen Biden, kendisi ve eşi Jill Biden'ın bu gece Ukrayna'nın "cesur ve gururlu halkı" için dua edeceğini aktardı.

BM GENEL SEKRETERİNDEN PUTİN'E ÇAĞRI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya’nın Ukrayna’ya işgale hazırlandığı iddiaları üzerine, "Başkan Putin, birliklerinizin Ukrayna'ya saldırmasını durdurun, barışa bir şans verin." diye seslendi.

Guterres, Ukrayna'nın talebi üzerine New York saatiyle 21.30'da acil toplanan BM Güvenlik Konseyi’nde konuştu.

Daha önce Ukrayna'ya yönelik bir saldırının yakın olduğuna dair söylentilere asla inanmadığı için hatalı çıktığını belirten Guterres, "Ve bugün tekrar yanılmak istemiyorum." dedi.

Genel Sekreter, "Yani gerçekten bir operasyon hazırlığı varsa, kalbimin derinliklerinden söyleyeceğim tek bir şey var; Başkan Putin, birliklerinizin Ukrayna'ya saldırmasını durdurun, barışa bir şans verin, zaten çok fazla insan öldü." ifadelerini kullandı.

GÜNEY AMERİKA ÜLKELERİNDEN RUSYA'YA DESTEK

Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel ve Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega, Vladimir Putin'in Ukrayna'ya ilişkin tutumuna destek verdi.

Twitter hesabından paylaşımda bulunan Diaz-Canel, Rusya'nın açıklamalarını desteklediklerini belirterek, "Yapıcı ve saygıya dayalı olarak, diyalog yolunu takip eden diplomatik bir çözümü savunuyoruz." ifadesini kullandı.

Küba Dışişleri Bakanlığı da konuya ilişkin açıklamasında, Washington'u eleştirerek, "Birçok ülkeye silah ve askeri teknoloji tedarik ediyor, tek taraflı, haksız yaptırımlar uygulamakla ve misilleme yapmakla tehdit ediyor." ifadesine yer verdi.

Ortega ise devlet televizyonunda yayımlanan konuşmasında, Putin'in yanında olduklarını vurgulayarak, "Mantıksal olarak, bu yönetimlerin güvenliği için (Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti) askeri destek gerekiyor. Orada bir savaş olursa kazananı olmaz." şeklinde konuştu.

PUTİN, UKRAYNA'DAKİ RUS YANLISI AYRILIKÇILARIN YÖNETİMLERİNİ TANIMIŞTI

Ukrayna'nın doğusunda 2014'te Kiev yönetimine rağmen Rusya yanlısı ayrılıkçılar Ukrayna topraklarında Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti isminde iki ayrı sözde yönetim oluşturmuştu.

Rusya Parlamentosunun alt kanadı Devlet Duması, 15 Şubat'ta Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların kurduğu sözde yönetimlerin tanınması için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e çağrıda bulunulmasına yönelik kararı kabul etmiş, kararı Kremlin'e göndermişti.

Putin, önceki gün Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerinin tanınmasına dair kararnameyi imzalamış, Rusya Silahlı Kuvvetlerine sözde Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetlerinde barışın korunması talimatını vermişti.

Rusya Parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi de Putin'in, ordunun Rusya toprakları dışında görev yapmasına ilişkin başvurusunu onaylamıştı.

UKRAYNA HAVA SAHASI KAPANDI, THY SEFERLERİ İPTAL

Öte yandan Ukrayna Hava Sahası kapatıldığı için THY de bu ülkeye olan bütün seferlerini iptal etti.

Son Dakika Gelişmeler Ekleniyor...


 

Yorumlar

MESAF YER BREZİLYA DA SIRADAN BİR GÜN