Ukrayna savaşında son durum: Zelenskiy kaybettikleri toprağın miktarını açıkladı

Ukrayna savaşında son durum: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy kaybettikleri toprağın miktarını ilk kez açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Zelenskiy acı gerçeği sonunda itiraf etti

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rus ordusunun şu anda Ukrayna topraklarının yüzde 20'sinin kontrolünü elinde tuttuğunu açıkladı. Ayrıca Zelenski, 24 Şubat'tan bu yana Ukrayna'ya toplam 2 bin 478 füze ateşlediğini ve söz konusu füzelerin çoğunun sivil altyapıyı hedef aldığını aktardı.
Haberin Devamı

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları devam ederken, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski Lüksemburg parlamentosuna hitap etti. Zelenski, Rus ordusunun şu anda Ukrayna topraklarının yüzde 20'sinin kontrolünü elinde tuttuğunu aktardı. Ukrayna topraklarının yüzde 20 yaklaşık 125 bin kilometre kareye denk gelirken, söz konusu topraklara Rusya’nın yasadışı şekilde 2014’de işgal ettiği Kırım Yarımadası’nın da dahil olduğu ifade edildi.

"24 ŞUBAT'TAN BU YANA 2 BİN 278 FÜZE ATEŞLENDİ"

“Neredeyse tüm Rus ordusuna karşı kendimizi savunmak zorundayız. Savaşa hazır tüm Rus askeri oluşumları bu saldırganlığa dahil oldu” ifadelerini kullanan Zelenski, savaş hattının bin kilometreden daha uzun olduğunu açıkladı.

Zelenski, Rusya'nın geçtiğimiz gün 15 seyir füzesi ateşlediğini belirterek, 24 Şubat'tan bu yana Ukrayna'ya toplam 2 bin 478 füze ateşlediğini ve söz konusu füzelerin "çoğunun sivil altyapıyı hedef aldığını" aktardı.

Öte yandan Rus ordusu Severodonetsk'in çoğunu kontrol ederken, şehrin tamamen Rus ordusunun eline geçmesi Rusya’nın Luhansk'ın neredeyse tamamını kontrol etmesi anlamına geliyor.

ABD'DEN RUSYA'YA YENİ YAPTIRIM KARARLARI

ABD yönetimi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakın Rus elitleri ve bunlara ait yatlar ile jetleri hedef alan yeni yaptırımlarını duyurdu.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, ABD Hazine Bakanlığının önde gelen Rus hükümet yetkilileri ve iş adamları ile Rus elitlere ait yat, jet gibi lüks varlıklarını hedef alan yaptırımlar getirdiği belirtildi.

Hazine Bakanlığının yaptırım listesine aldığı kişiler arasında Putin'in denizaşırı mal varlıklarını yönettiği iddia edilen Sergey Roldugin ve aile üyelerinin de yer aldığı belirtildi.

Ayrıca Rus savunma sektörüne ciddi katkılarda bulunan Rus yönetimine ait United Aircraft Corporation isimli havacılık şirketinin yöneticileri de yaptırımlara dahil edildi.

Öte yandan, yeni yaptırımlar kapsamında ABD Dışişleri Bakanlığı, aralarında Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova'nın da yer aldığı Putin'e yakın bazı Rus oligarkları hedef alırken, ABD Ticaret Bakanlığı da Belarus ve Rusya merkezli 71 şirketin ABD'den teknolojik ürün almasını yasakladı.

İSVEÇ'TEN UKRAYNA'YA PARA YARDIMI

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, Ukrayna'ya yaklaşık 95 milyon avro tutarında yeni askeri yardım yapılacağını bildirdi.

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, söz konusu yardımı Twitter hesabından duyurarak, Ukrayna'ya 4 destek paketini içeren yardım yapılacağını belirtti.

Linde, "İsveç, Ukrayna'ya gemisavar füzeleri, tanksavar silahları ve mühimmat dahil 12,7 mm uçaksavar gönderecek. Bu 4 destek paketini içeren yardım, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine yapılan mali katkıyı da içermektedir. Yardımın toplam tutarı 95 milyon avrodan fazla. Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşı durmalı." ifadesini kullandı.

İsveç hükümeti, 25 Mayıs'ta Ukrayna'ya yeni askeri yardım göndereceğini duyurmuştu. Ukrayna'ya yüksek oranda askeri destek verileceği, gizlilik nedeniyle desteğin mahiyetinin açıklanmayacağı belirtilmişti.

İsveç, Ukrayna'ya daha önce 5 bin AT4 tanksavar silah, 5 bin çelik yelek, 5 bin askeri kask ve 135 bin askere yetecek hazır gıda göndermişti.

RUSYA'DAN ABD'YE "SİLAH" UYARISI

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna’ya sevk edilen ABD silahlarının Rusya topraklarına yönelik kullanılmasının durumu önemli ölçüde olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Peskov, gazetecilere gündemdeki konulara ilişkin açıklamalarda bulundu.

ABD’nin Ukrayna’ya silah sevkiyatını değerlendiren Peskov, "Ukrayna’yı en modern silahlarla zorla doldurmaya devam ediyorlar. Varsayımsal olarak bu silahları topraklarımızdaki hedeflere karşı kullanmaya çalışacakları zaman kesinlikle istenmeyen ve çok tatsız senaryolardan bahsetmek istemiyorum. Bu, durumu önemli ölçüde olumsuz yönde değiştirecektir." dedi.

Peskov, Ukrayna'ya her seferinde daha modern silahların sevk edilmesinin Rusya’nın "özel askeri operasyonun parametrelerini" değiştirmeyeceğini vurguladı.

Her durumda hedeflerine ulaşacaklarını belirten Peskov, silah sevkiyatının sadece Ukrayna’ya daha fazla acı getireceğini savundu.

"RUSYA, ZARARINA PETROL SATMAYACAK"

Peskov, ABD’deki Rus petrolünün düşük fiyatla alınmasına yönelik görüşle ilgili değerlendirmede bulunarak, devam eden lojistik sorunun dünya petrol piyasasını istikrarsız hale getirdiğine işaret etti.

Rusya’nın zararına hiçbir şeyini satmayacağını vurgulayan Peskov, "Her halükarda, yaptırımların kışkırttığı yapay zorluklara rağmen her şey piyasa tarafından düzenleniyor. Her halükarda, bir yerde talep azalırsa, bir yerde artar. Akış yeniden yönlendirilir ve en uygun koşullar aranır." ifadelerini kullandı.

"Donbas, Herson ve Zaporijya’da referandum için uygun şartlar oluşmalı"

Ukrayna’da sözde Donetsk ve Luhansk Cumhuriyetleri ile Herson ve Zaporijya bölgelerinin Rusya’ya katılmak için referandum yapılması için uygun koşulların oluşması gerektiğine dikkat çeken Peskov, "Kremlin, referandum hakkında karar almaz. Bu topraklarda yaşayan insanların kendi kaderlerini kendisinin belirlemesi gerektiğini defalarca söyledik. Birincisi, karar bu insanların olmalıdır. İkincisi, elbette bunun için uygun şartların oluşturulması gerekli." şeklinde konuştu.

Peskov, çatışma şartlarında referandumdan söz etmenin mümkün olmadığını sözlerine ekledi.


 

Yorumlar