Twitter kimin, sahibi kimdir?

Twitter kimin, sahibi kimdir, şirket sadece bir kişinin mi yoksa kolektif bir oluşum mudur, soruları Elon Musk'ın devreye girmesiyle birlikte gündeme oturmaya başladı. Musk, önce şirkete en büyük hissedar oldu, sonra da bütün şirketi almak istediğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Twitter kimin, sahibi kimdir?

Twitter kimin, sahibi kimdir, şirket sadece bir kişinin mi yoksa kolektif bir oluşum mudur soruları Elon Musk'ın devreye girmesiyle birlikte en çok cevap aranan sorular oldu. 

Tesla'nın sahibi Elon Musk, uzun zamandır ilgilendiği Twitter'a yüzde 9 oranında ortak olarak en büyük hissedar konumuna gelmişti. 

Ancak Musk, Twitter'da yapmayı düşündüğü değişiklikler için yeterli hisseye sahip olmadığını anlayınca şirketin tamamını almak için başvuruda bulundu. 

Musk, Twitter’ın tamamını hisse başına 54,20 dolar fiyatla satın almayı teklif etti.

Twitter kimin, sahibi kimdir?
Twitter'ın kurucusu Jack Dorsey

 

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na (SEC) yaptığı bildirimde 13 Nisan itibarıyla Twitter'da sahip olduğu hisse oranının yüzde 9,1'e, hisse sayısının 73 milyon 115 bine ulaştığını belirten Musk, Twitter hisselerinin yüzde 100'ünü satın alma teklifini dün gönderdiği bir mektupla iletti.

Musk, Twitter için hisse başına 54,20 dolar teklif ettiği mektubunda "Bu en iyi ve nihai teklifim" ifadelerini kullandı.

Şirketin tek bir kişiye ait hale gelmesinin, borsadan çıkmasının 'ihtiyaç duyulan' değişikliklerin yapılması için gerekli olduğunu savundu.

Elon Musk ayrıca sunduğu teklifin reddedilmesi halinde Twitter'da hissedar olma pozisyonunu yeniden değerlendireceğini de vurguladı.

Sunduğu bağlayıcı olmayan teklif için Morgan Stanley ile çalışan Musk'ın açıklamasından sonra Twitter hisseleri seans öncesi işlemlerde yüzde 13,6 değer kazanmıştı. 

Peki, Twitter kimin, sahibi kimdir, ortaklık yapısı nasıldır?

Twitter, 1976 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin Missouri eyaletinin St. Louis kentinde dünyaya gelen Jack Dorsey tarafından ortaya atılan bir fikir ve sonrasında iki ortakla birlikte geliştirilen bir şirkettir. 

Jack Dorsey de önce Missouri Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde, sonra New York Üniversitesi’nde kısa süreli denemeler yapsa da okulun kendine göre olmadığını anlayarak iki okulu da bıraktı.

2000 yılında Oakland'a taşındı. Burada eski yazılımını internet üzerinden satacak bir şirket kurdu. Aynı zamanda Twitter’ın temelleri olan, Blackberry ve e-posta sistemleri üzerinden anlık olarak kişilerin birbirinin paylaşımlarını göreceği bir platform geliştiriyordu. Bu fikri için riske girmedi ve Odeo isimli bir podcast şirketi ile anlaşmaya vardı.

Daha sona feshedilecek olan Odeo şirketine satılan fikir ‘Durumunuzu anlık olarak tüm arkadaşlarınızla paylaşabilseydiniz nasıl olurdu?’ sorusudur. Fikri anında benimseyen podcast şirketi ansızın iflas edince, Odeo şirketinin ortakları olan Evan Williams ve Biz Stone ile birlikte Jack Dorsey, adı daha sonra Twitter olacak Obvious şirketini kurdu.

Evan Williams ve Biz Stone ile birlikte kurduğu şirket sonrası Twitter domain adını 7 bin dolar ödeyerek satın aldılar. 140 karakter sınırı, kısa mesajlar ve bugün dilimize pelesenk olan onlarca tanım oluşturuldu. Genç punk Jack Dorsey saçını düzeltti, burun halkasını çıkardı, takım elbisesini giydi ve Twitter CEO’su olarak havalı koltuğuna oturdu.

2006 yılında, henüz 30 yaşındayken CEO olan Jack Dorsey’nin bu kariyeri kısa sürdü ve 2008 yılında Twitter CEO koltuğuna Evan Williams geçti. Dorsey ise hala şirket başkanı unvanını taşıyordu. 

Twitter ilk kurulduğu günlerde birkaç egoist insanın kendileri hakkında saçmalıklar yazdığı bir platform olarak değerlendiriliyor hatta ana akım medya kanallarında Twitter ve kullanıcıları alaycı bir dille eleştiriliyordu. Ancak bu farklı platforma her geçen gün yeni bir ünlü isim ekleniyor, politikacılar ve büyük şirketlerin CEO’ları burada paylaşımlar yapıyorlardı.

Twitter’a gerçek gücünü kazandıran ise Barack Obama oldu. 2008 ABD seçimlerinde yarışan iki aday Barack Obama ve John McCain, Twitter’ı güçlü bir propaganda kanalı olarak kullanarak buraya pek çok yeni kullanıcı kazandırdılar. Hatta öyle ki Jack Dorsey 2011 yılında Barack Obama’nın başkanlık döneminde kendisiyle bir röportaj yaptı ve başkanın verdiği cevapların Twitter’a uygun olarak 140 karakter ile sınırlı kalmasını istedi. Kasım 2013 tarihinde halka arz edilen şirketin bir hissesi açılışta 26, günün ilerleyen saatlerinde ise 45 Dolar oldu. Jack Dorsey, bir günde tam 2,2 milyar dolar kazandı. Aynı hisse değerinin bugünkü karşılığı 5,1 milyar dolar.

2015 yılında CEO koltuğuna geri dönen Jack Dorsey’ye ait Twitter hisse senetlerinin her geçen gün değer kazanması, Square şirketinin halka arzı ve Caviar gibi yeni yatırımlarla Dorsey, 12 milyar dolardan fazla bir servete sahip oluyor.

Twitter'ın hisselerinin büyük çoğunluğu halka açık olarak işlem görüyor. 

En büyük hissedarı yani ortağı ise yüzde 9 ile Elon Musk oldu. 

Musk'ın hissesi, Twitter'ın kurucusu Jack Dorsey'in yüzde 2.25'lik hissesinin dört katından fazla.

Dolayısıyla şu anda Twitter'ın en büyük sahibi Elon Musk denilebilir. Musk, 2.3 milyar dolara Twitter hissesi aldı. Bu aşamadan sonra en büyük ortak olarak şirketin yönetim kuruluna da atanması bekleniyor. Twitter CEO'su Agrawal yaptığı paylaşımda "Hoş geldin Elon!" yazdı. Twitter'dan yapılan açıklamada "Yönetim kurulunda görev yaptığı müddetçe ve görevi sona ermesinden 90 gün sonrasına kadar Elon Musk kişisel ya da grup olarak şirket hisselerinin yüzde 14.9’undan fazlasına sahip olamaz" denildi.

Twitter'ın en büyük hissedarlarından bir diğeri ise Suudi Prens El Velid'dir. El Velid'in yüzde 5,3 hissesi bulunuyor. El Velid de Amerikan yasalarına Twitter'ın sahibi sayılıyor. 

ABD yasalarında yüzde 5 oranından fazla hisse alan kişi şirketin sahibi sayılıyor.

Twitter Yönetim Kurulu listesindeki isimler şöyle: 

Parag Agrawal İcra Kurulu Başkanı (CEO)

Leslie Berland Pazarlama Kurulu Başkanı

Kayvon Beykpour Bluebird Genel Müdürü

Dalana Brand CPDO

Nick Caldwell Core Tech Genel Müdürü

Jack Dorsey Kurucu

Bruce Falck Goldbird Genel Müdürü

Vijaya Gadde Hukuk, Politika ve Güven Başkanı

Lindsey Iannucci Operasyondan Sorumlu Başkan Yardımcısı

Sarah Personette Uyumdan Sorumlu İcra Kurulu Üyesi

Ned Segal Finans Müdürü


 

Yorumlar