'Türkiyesiz Doğu Akdeniz gaz forumu düzenlediler'

Doğu Akdeniz'de en fazla sınırı olan Türkiye, Mısır'da düzenlenen 'Doğu Akdeniz Gaz Forumu'na davet edilmedi.

Google Haberlere Abone ol
'Türkiyesiz  Doğu Akdeniz gaz forumu düzenlediler'

Akdeniz'e kıyısı olan altı ülke, Doğu Akdeniz'de bulunan doğalgaz kaynaklarının çıkarılması ve ihracatını teşvik etmek amacıyla Mısır merkezli hükümetler arası bir kurum kurduğunu duyurdu. Merkezi Mısır olacağı belirtilen, İsrail, Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), İtalya ve Ürdün’ün de parçası olduğu Doğu Akdeniz Gaz Forumu’nun (EMGF) kurum tüzüğü internetten yayımlanan törenle imzalandı.

Filistin de forumun parçası, Fransa katılmak için başvurdu

İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, Filistin Ulusal Yönetimi’nin de forumun bir parçası olduğunu belirtti. Reuters’a göre Fransa’nın da foruma katılmak istediği, ABD ve Avrupa Birliği’nin ise gözlemci olarak forumda yer almak istediği belirtiliyor. Yayımlanan ortak bildiriye göre forum, enerji alanında işbirliği yoluyla "bölgesel istikrar ve refahın ilerletilmesine" katkıda bulunacak. Üyeleri geçen yılın başından bu yana Kahire'de birkaç toplantı düzenleyen forumun, katılmak isteyen tüm Doğu Akdeniz ülkelerine açık olduğu ve diğer devlet veya kuruluşların gözlemci olarak katılabileceği belirtildi.

Ürdün ve Mısır’a 30 milyar dolarlık İsrail doğalgazı

Steinitz yaptığı açıklamada türünün ilk örneği olan forumun Arap ve Avrupa ülkeleri için bölgesel işbirliği getireceğini, 30 milyar dolar değerinde İsrail gazının Ürdün ve Mısır’a ihraç edilmesine ilişkin kontratlar yapıldığını ve bunun sadece başlangıç olduğunu söyledi. Mısır, bu yıl başında Avrupa ve Asya’ya tekrar ihraç etmek için İsrail doğalgazını ithal etmeye başlamıştı. Türk yetkililerin geçtiğimiz günlerde Münhasır Ekonomik Bölge anlaşması teklif ettiği öne sürülen Mısır, İtalyan enerji şirketi Eni ile 2015 yılında 849 milyar metreküp büyüklüğünde olduğu düşünülen Zohr doğalgaz sahasını keşfetmişti. Ancak bölgesel siyaset, altyapı ve ulaşım maliyetleri, bölgedeki gazın çıkartılmasına ilişkin süreci karmaşıklaştırmıştı. Sonrasında Mısır, Yunanistan ile Türkiye’nin hak iddia ettiği MEB ile örtüşen bir anlaşma imzamıştı. Türkiye bu anlaşmayı tanımıyor.

‘Türkiye büyük ihtimalle haklı’

Öte yandan İspanya Navarra Üniversitesi Ortadoğu ve Kuzey Afrika Projesörü Michael Tanchum, Foreign Policy için kaleme aldığı yazıda Türkiye’nin Yunanistan’ın deniz yetki alanı iddialarını dayandırdığı Sevilla Haritası’na karşı çıkmakta haklı olduğunu yazdı. Tanchum, BBC gibi basın organlarında da yer alan yazısında Türkiye’nin “büyük ihtimalle daha geniş bir MEB’e sahip olması gerektiğini yazdı. Tanchum Türkiye’nin BM Deniz Hukuku Sözleşmesi’ne (UNCLOS) taraf olmaması nedeniyle Yunanistan veya Güney Kıbrıs’a dava açamadığını, bu nedenle de iddiasına yasal zemin kazandıramadığını öne sürdü.

Belarus yaptırımları Güney Kıbrıs’ın vetosuyla liderler zirvesine kaldı

Avrupa tarafında ise pazartesi günü gerçekleşen Dış İlişkiler Konseyi’nde Belarus’a uygulanacak yaptırımlar, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Türkiye’ye de yaptırım uygulanmasını isteyerek veto etmesi sonucu uygulanamıyor. Olası bir yaptırım kararı 1-2 Ekim'e ertelenen AB liderler zirvesinde sonuçlandırılacak.

Kaynak: Dünya Gazetesi

Yorumlar