Türkiye'nin İkinci Yerli Elektrikli Otomobili: VERY Yola Çıkmaya Hazır

Türkiye'nin ikinci yerli elektrikli aracını EVRY isimli girişim piyasaya sürecek.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'nin İkinci Yerli Elektrikli Otomobili

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Yıldız Teknopark'ta bulunan ‘EVRY’ girişimi, Türkiye'nin ikinci yerli elektrikli otomobili VERY'yi piyasaya sürmeye hazırlanıyor. 2024'te yollarda olması planlanan VERY, ön sipariş almaya başladı ve 2025'te seri üretime geçilmesi bekleniyor. 400 metrekarelik bir hangarda, tamamen yerli mühendis ve tasarımcılar tarafından hazırlanan VERY, dört farklı modelde üretilecek. Bu yeni nesil elektrikli otomobil, ağırlığı 400 kiloyu geçmeyecek şekilde tasarlanmış ve mobil sistemler alanında ürün ve yazılım geliştiren EVRY ekibi tarafından 300 günde geliştirildi. VERY'nin binek, pick-up, 2 kişilik üstü açık ve sanayi tesislerinde 500 kilograma kadar yük taşımaya uygun otonom modelleri bulunacak.

TEKNİK ÖZELLİKLER VE TASARIM

300-350 km menzili olan elektrikli otomobiller, Türkiye pazarı için onay sürecini tamamladı. VERY'nin elektrik motoru, batarya ünitesi, yazılımı, uzaktan kontrol uygulamaları ve otonom sürüş özellikleri, 23 kişilik ekip tarafından geliştirildi. Araçlar, L7 sınıfında olup, şehir trafiğinde maksimum 90 km hız yapabiliyor. Tasarımı ve üretimi EVRY'ye ait olan 400 voltluk elektrik motoru, çoklu vites seçeneği sunan dişli kutusu ve 11kwh, 22kwh, 33kwh kapasiteli 3 farklı batarya seçeneği sunuluyor.

KULLANICI DENEYİMİ VE AR-GE ÇALIŞMALARI

Kullanıcı deneyimlerine dayalı AR-GE çalışmaları sonucu, VERY araçtan araca şarj desteği ve yedek batarya özelliği gibi yenilikçi özellikler sunuyor. Ayrıca, dört çeker seçeneği, multimedya ekranları, sürüş yazılımı, dokunmatik kapılar, 220 volt elektrik çıkışı, yağmur, park ve far sensörleri, ısıtmalı ve masajlı koltuklar gibi özellikler geliştirildi.

FİNANSMAN VE GELECEK PLANLARI

EVRY, 2022'de YTÜ Yıldız Teknopark'a yapılan proje başvurusu ve 2023'te tamamlanan ilk prototipin ardından, seri üretime geçmeye hazırlanıyor. Kurucu ortak Yosun Karasu, fabrikanın kuruluş aşamasında öz sermaye ile ilerleme planlarını ve teşvik ile yatırım desteklerini değerlendireceklerini belirtti. Şirket, 2024 sonunda 150 adet ön siparişi teslim etmeyi ve 2025 yılında 10 bin araçlık bir fabrika yatırımını planlıyor. Fabrika, Bursa, Tekirdağ veya Kocaeli'nde kurulacak.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Makine Mühendisliği Bölümü mezunu Yosun Karasu, gençlere projelerin içinde yer almalarını ve stajlarla kendilerini desteklemelerini tavsiye ediyor.

Kaynak: Hürriyet

Yorumlar