Türkiye'den Irak'a 12 yıl sonra kritik ziyaret

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 yıl aradan sonra Irak'a kritik bir ziyaret gerçekleştiriyor. Ziyarette, iki ülke arasındaki petrol ticareti ve terör sorunu masaya yatırılacak.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'den Irak'a 12 yıl sonra kritik ziyaret

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 31 Mart yerel seçimlerinin ardından yurt dışı ziyaretlerine başlıyor. Bağdat'a resmi ziyaretinde ilk olarak Irak Cumhurbaşkanı Abdüllatif Reşid ile görüşecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan ardından Irak Başbakanı Muhammed Şiya es Sudani ile bir araya gelecek.

TÜRKİYE'YE DOĞAL GAZ VE PETROL AKIŞI GÜNDEMDE

Cumhurbaşkanı Erdoğan 12 yılın ardından Irak'ın başkenti Bağdat'a gidiyor. Ziyaretin en önemli gündem maddeleri; terörle mücadele, su kaynaklarının kullanımı ve Türkiye'ye doğal gaz ve petrol akışı yer alacak.

ORTAK HAREKAT MERKEZİ KURULACAK

Türkiye'nin, teröre karşı Irak'la ortak harekat merkezi kurması planlanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti sırasında, PKK terör örgütünü bitirmek için bölgeye yönelik düzenlenmesi beklenen operasyonu da masaya yatırması bekleniyor.

IRAK'IN SU SORUNU DA MASADA OLACAK

Kritik görüşmedeki bir başka konu başlığı ise Irak'ın su sorunu. Erdoğan, Irak'ın su konusundaki beklentisini bildiklerini, bunun karşılanması için çalışmaların sürdüğünü ifade etmişti. Bu yönde de önemli adımlar atılması bekleniyor.

TİCARET HACMİNİN 20 MİLYAR DOLARA ULAŞTIRILMASI HEDEFLENİYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bağdat'taki resmi ziyaretinin ardından Erbil'e de gidecek. Erdoğan'ın Irak ziyareti kapsamında İş Forumu da düzenlenecek. Türkiye ile Irak arasındaki ticaret hacmini artırmaya yönelik adımlar ele alınacak. İki ülke arasında ticaret hacminin Kalkınma Yolu Projesi'nin tamamlanmasıyla 2030 yılında 20 milyar dolara ulaştırılması hedefleniyor.

BAKAN FİDAN'DAN ZİYARETLE İLGİLİ ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İstanbul'da Moritanya Dışişleri Bakanı Muhammed Salim Vild Merzuk ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Bakan Fidan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Cumhurbaşkanımızın ziyareti esnasında 20’dan fazla anlaşmanın imzalanması için ön mutabakatları tamamlamış durumdayız. Seyahat iki ayaklı olacak Bağdat ve Erbil ayağı var. Bağdat’ta Cumhurbaşkanımız hükümet başkanı ile bir araya gelip bir çalışma toplantısı yemeği olacak. Daha sonra anlaşmalar imzalanacak. Kendisi ayrıca Irak Cumhurbaşkanı ile bir araya gelecek.

Irak büyük potansiyeli ve imkanlara sahip olmasına rağmen temel hizmetlerin halka ulaştırılması konusunda büyük sıkıntılar yaşamakta. Mevcut hükümetin farkındalık geliştirdiğini görüyoruz. Hep beraber neler yapabiliriz, daha iyi bir sulama sistemi nasıl kurulabilir. Enerji konuları nasıl hayata geçirilebilir. Bu konuda Türkiye olarak her türlü desteği verme konusunda bir kararlılığımız var.

Bakanlığımız düzeyinde, iş adamları düzeyinde çeşitli temaslar devam ediyor. Artık Cumhurbaşkanımızın Irak’a ziyareti, orada bir stratejik çerçeve anlaşmasının imzalanması konusunda mutabık kalınmış durumda.

Yorumlar