Türkiye'deki Amerikan üsleri nerede?

Türkiye'deki Amerikan üsleri nerede? ABD'nin Türkiye'de kaç üssü var? ABD ile Türkiye arasında zaman zaman gerginleşen ilişkiler sırasında gündeme gelen başlıca sorular arasında yer alıyor.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'deki Amerikan üsleri nerede?

Türkiye'deki Amerikan üsleri nerede? ABD'nin Türkiye'de kaç üssü var? iki ülke arasında kırılgan olan ilişkiler nedeniyle sıkça gündeme gelen konulardan biridir. Türkiye ile ABD arasında daha önce farklı sebeplerden çıkan krizler ülkedeki askeri üslerin kapatılmasına kadar vardı. Kıbrıs Barış Harekatı'nın ardından Türkiye'ye uygulanan ambargo sebebiyle 25 Temmuz 1975 tarihinde sayıları 21'i bulan ABD üsleri kapatılmış ve sadece NATO'ya açık hale getirilmişti.

Geldiğimiz noktada ise özellikle misyoner rahip Brunson krizi sırasında sık sık gündeme gelen İncirlik Üssü, S-400 ve F-35 krizi nedeniyle de gündemde sıkça yer aldı. Trump yönetiminin aldığı yaptırım kararları iki ülke ilişkilerini daha da gerginleştirirken Türkiye'den de çok defa İncirlik üssüne yönelik adımların atılabileceği vurgusu yapıldı.

ABD yönetiminin F-35 üzerinden uyguladığı yaptırımlar ve bazı askeri alımlarda çıkarttığı zorluklardan sonra Türkiye'nin atması muhtemel adımlara çevirmiş ancak, daha sert açıklamalar iki ülke tarafından da yumaşatılarak sonu bitmek bilmeyen müzakerelere geçilmişti. Türkiye, ABD'ye karşı neler yapabilir? Akla gelen ilk yaptırım seçeneklerinden biri ülkedeki Amerikan üslerinin kapatılması. Peki, ABD'nin Türkiye'de kaç tane üssü var ve nerelerde yer alıyor? 

İşte Türkiye'deki ABD üsleri: 

ABD'nin Türkiye'de, İstanbul, Diyarbakır, İzmir, Adana, Malatya ve Ankara illerde askeri üsleri, radar tesisleri ve depoları bulunmaktadır. Birden fazla yabancı askeri tesisin olduğu ve Türkiye’nin yedi bölgesinden sadece Karadeniz Bölgesi’nde ABD ve NATO’ya bağlı askeri üs bulunmuyor. Bunun nedeninin Rusya olduğu düşünülüyor.

1 - İNCİRLİK ÜSSÜ

İncirlik Hava Üssü yönetimi ve denetimi TSK’da olan, NATO’nun önemli bölgesel askeri üssüdür. Burada zaman zaman savaş uçaklarının da bulundurulmasının yanı sıra daha çok depo olarak kullanıldığı için kargo uçakları ağırlıklı olarak bulunmaktadır. Adana’ya 10 km uzakta bulunan üs, Akdeniz’e 56 km uzaklıktadır. Türk Hava Kuvvetleri 10. Ana jet üssü ve ABD hava kuvvetleri 39. Ana jet üssü burada görev yapmaktadır.

2- İZMİR HAVA ÜSSÜ

İzmir Hava Üssü İzmir’in 17 km kuzey batısında Çiğli’de bulunan Avrupa’daki ABD hava kuvvetleri’ne (USAFE) bağlıdır. 42 uçak ve 300 asker-personel bulunan üste I-HAWK ve Roland füze sistemleri konuşlandırılmıştır. İzmir Hava Üssü NATO’nun Türkiye’deki en eski üssü olmakla beraber, son yıllarda önem kazanmıştır. 11 Ağustos 2004’de LANDSOUTHEAST karargâhı Napoli’den İzmir’e taşınmış, 1 Ocak 2006’da da ABD 16. hava filosu, Almanya’nın Ramstein hava üssünden alınarak buraya yerleştirilmiştir.

3 - ŞİLE ÜSSÜ

Stinger füzelerinin fırlatılması için uluslararası standartlarda bir atış alanıdır.

4 - KONYA 

Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığı: Irak savaşı sürecinde NATO tarafından getirilen AWACS’lar burada üslenmiştir.

5 - BALIKESİR

Balıkesir 9. Hava Jet Üssü: Bu üsde 6 adet “vault” denilen füze rampası bulunmaktadır.

6 - MUĞLA

Muğla Aksaz Deniz Üssü olarak kullanılmaktadır.

7 - ANKARA

Ankara-Ahlatlıbel, Amasya-Merzifon, Bartın, Çanakkale, Diyarbakır-Pirinçlik, Eskişehir, İzmir-Bornova, İzmit, Kütahya, Lüleburgaz, Sivas-Şarkışla, İskenderun, Ordu-Perşembe, Rize-Pazar, Erzurum, Van-Pirreşit ve Mardin’de NATO’ya bağlı Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezleri (CAOC6) bulunmaktadır.

Ankara, Karamürsel, Sinop, Hakkari, Hatay, Erzurum Kargapazarı; dinleme üsleri.

Ankara Cevizlibağ, Elmadağ, İstanbul, İzmir; dinleme ve harekat merkez üsleri.

Adana-Hatay Toroslar; CIA, Gladio eğitim üssü.

Tekirdağ Çorlu Havaalanı; Lojistik destek üssü.

Konya; AWACS erken uyarı uçakları bu üste.

Gaziantep-Batman Havaalanı; Lojistik destek amaçlı havaalanları. Heronların üssü.

Sabiha Gökçen Havaalanı; Lojistik destek havaalanı.

Mersin Taşucu Limanı; Limanda liman ve helikopter pisti var.

İskenderun Limanı; Türkiye’nin en geniş konteynır alanına sahip bulunuyor.

Adana İncirlik; Nükleer bombaların yer aldığı, ABD’nin bölgedeki tek harekat üssü.

Diyarbakır; Hava üssü, NATO askeri var.

Şırnak-Silopi; Lojistik depolama yeri.

Mardin; İncirlik Üssü’ne ve İskenderun’a gelen ABD asker ve teçhizatları için geçiş yeri.

Şanlıurfa; yakıt ikmal üssü.

Türkiye’de NATO’nun ve Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) bağlı askeri üsler ve askeri mevcudiyet haritası:

Yorumlar

Hasan Koca Bu üsler hangi iktidar zamanında kuruldu
cem aksu yazıklar olsun içimiz dışımız amerikan ordusu omuş bu ülkede artık durmak dahi istemiyorum hepimiz satılmışık haberimiz yok
Seyfettin Özyer Türkiye çevresi Dedeağaç, Güney Kıbrıs haritasını da koyarmısınız.
Seyfettin Özyer Tüm ABD üsleri kapatılmalıdır.