Kürecik üssü kimin? Kürecik üssü hangi ilde?

Kürecik üssü kimin? Kürecik üssü hangi ilde? sorularının yanıtı merak eden vatandaşlar tarafından araştırılmaya devam ediyor. Peki, Kürecik üssü hangi ülkenin ve hangi ilde yer alıyor.

Google Haberlere Abone ol
Kürecik üssü kimin? Kürecik üssü hangi ilde?

Kürecik Üssü nerede? sorusunun yanıtı merak eden vatandaşlar tarafından araştırılıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı bir canlı yayın programında ABD'nin yaptırım uygulaması durumunda Türkiye'nin de mütekabiliyet politikası çeçrevesinde karşılık verevbileceğini söyledi. Erdoğan, gerekirse Kürecik radar üssü ve İncirlik askeri üssünün kapatılabileceğini söyledi.

Erdoğan'ın açıklamalarının ardından vatandaşlar Kürecik Üssünün nerede olduğunu ve kime ait olduğunu merak etmeye başladı. Peki, Kürecik üssü kimin, Kürecik Üssü nerede?

KÜRECİK ÜSSÜ KİMİN?

NATO Lizbon Zirvesi'nde 2010 yılında yapılan görüşmelerin ardından Türkiye'de erken uyarı radarı kurulması kararı alındı. ABD tarafından Malatya'nın Kürecik nahiyesinde kurulan üs ABD askerleri tarafından kurulmuş olsada kontrolü Türk askerlerindedir. Füze savunma sisteminin bir parçası olan radar üssü ile radarın menzilinde bulunan alanlardan atılan bir füzenin erkenden tepsit edilmesi ve füze savunma sistemi ile müdahale edilmesi için kuruldu. NATO bünyesinde kurulan Kürecik radar istasyonu ABD'ye aittir. Ancak kullanımı Türk Ordusu tarafından yapılmaktadır.

Kürecik üssü kimin

KÜRECİK ÜSSÜ NEREDE?

Şubat 2012 yılında kurulumu tamamlanan "Kürecik Radar Üssü" Malatya'nın Akçadağ ilçesine bağlı Kürecik köyündedir. Radar sisteminin yönetim merkezi ise Diyarbakır Hava Üssünde bulunmakatadır. Buradan alınan veriler Polonya ve Romanya'da bulunan Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunması (THAAD) sistemine iletilmektedir. Komuta merkezi Diyarbakır'da bulunan radar üssü uzun menzilli, çok yüksek irtifa Aktif Faz Dizinli Radar içeren, bir yapıya sahiptir.

NATO'nun 2010 yılında Lizbon'da düzenlenen zirvesinde alınan karar ile tüm NATO üyesi ülkelerin füze savunma sistemi ile korunması kararlaştırıldı. Ve bu kapsamda Türkiye'ye bir radar kurulması kararlaştırıldı. ABD tarafından yapılan incelemelerin ardından radar üssü için Malatya'nın Akşadağ ilçesine bağlı olan Kürecik köyü tercih edildi.  Bu kapsamda Kürecik üssü 2012 yılında kuruldu.

Yorumlar