ABD'nin Suriye'de kaç askeri, kaç üssü var?

ABD'nin Suriye'den çekilme kararını açıklamasından sonra gözler bir kez daha ABD'nin Suriye'deki asker sayısının ne kadar olduğuna çevrildi. Peki ABD'nin Suriye'de kaç askeri var, Suriye'ye ne ilk olarak ne zaman girdi, bölgede kaç askeri üssü bulunuyor? Bütün detaylar makalemizde.

Google Haberlere Abone ol
ABD'nin Suriye'de kaç askeri, kaç üssü var?

ABD'nin Suriye'deki askeri varlığını sona erdirme kararını açıklamasından sonra akla bazı soru işaretleri geldi. Bunlardan biri ABD'nin Suriye'deki asker sayısı ne kadar? Ayrıca ABD Suriye'ye ne zaman girdi, Suriye'de kaç üssü var, soruları da kafaları meşgul eden diğer sorular.

ABD, 2011 yılında Suriye'de başlayan iç karışıklıktan sonra ortaya çıkmaya başlayan DEAŞ örgütünü bahane ederek Suriye topraklarına "Koalisyon" adı altında girdi. Ancak net olarak ne kadar asker gönderdiği hiçbir zaman açıklanmadı. ABD'den yapılan resmi açıklamalarda genellikle Irak ve Suriye topraklarında toplamda 7 bin ABD askeri bulunduğu belirtiliyor. Yine aynı resmi açıklamalara göre Suriye'de 2 bin civarında ABD askeri bulunuyor. Pentagon'dan bu konuda aynı yıl içinde iki ayrı açıklama yapılmış ikisinde de farklı sayılar telaffuz edilmişti. Açıklamaların birinde Irak ve Suriye'de toplam 5 bin asker olduğu, bir diğerinde ise 7 bin civarında asker bulunduğu belirtilmişti. Ancak bu rakamlar hiçbir zaman inandırıcı bulunmuyor. 

ABD Başkanı Donald Trump, göreve geldikten sonra özellikle Suriye ve Irak’taki net asker sayısını açıklamaktan kaçınıyor.

ABD'nin Suriye ve Irak’taki asker bilmecesi sürüyor. ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Dana White 4 Mayıs 2018 tarihinde yaptığı açıklamada, “Suriye ve Irak’ta yaklaşık 5 bin Amerikan askerlerinin bulunduğunu söylemişti.

White yaptığı açıklamada, “Suriye ve Irak’taki asker sayımız yaklaşık 5 bin. Bu tahmini bir rakam olduğunu belirterek,”Suriye ve Irak’ta ülke bazında kaç ABD askerinin bulunduğunu net olarak açıklamamıştı.

ÇELİŞKİLİ AÇIKLAMALAR

Öte yandan, Pentagon Sözcüsü Albay Manning, 'Savunma Bakanlığının Irak’ta yaklaşık 5 bin 200 askeri ve Suriye’de ise yaklaşık 2 bin askeri bulunuyor.

“Bu rakamlar yaklaşık rakamlar, bu rakamlardan biraz az veya biraz çok olabilir" açıklamasında bulunmuştu.

ABD SURİYE'YE NE ZAMAN GİRDİ?

ABD Suriye ilk olarak 2014 yılında DEAŞ'ın Suriye'de güç kazanmasının ardından uluslararası koalisyon güçleri adı altında bölgede askeri operasyonlara başladı.

DEAŞ bahanesiyle daha çok PKK'nın etkin olduğu Suriye'nin çeşitli yerlerinde askeri üsler kurdu.

ABD askeri Suriye'de ilk kez 27 Aralık 2015 tarihinde Ayn El Arab'da kurduğu üs aracılığıyla yerleşti.

Yaklaşık 200 asker, danışman sıfatıyla kente gönderildi. Daha sonra askeri üsler arttı, sayı 15'e çıktı. 

Kısa süre önce, Deyrizor ve Haseke'de de üç üssün inşasına başlandı.

ABD'NİN SURİYE'DE KAÇ ÜSSÜ BULUNUYOR?

Amerikan üsleri, Türkiye sınırına yakın, terör örgütü YPG/PKK'nın işgalindeki bölgelerde yer alıyor.

Münbiç, Kamışlı, Tabka, Darbesiye, Rümeylan ve Ayn el Arap'da ABD'nin hava üssü bulunuyor. 

Haseke'de ise ABD'nin radar üssü yer alıyor.

Amerikan ordusu bu noktalardan hem hava operasyonları düzenliyor, hem de karadan terör örgütü YPG'ye eğitim ve destek veriyor.

Yorumlar