Türkiye ve Irak arasında yeni dönem

Türkiye ve Irak ilişkilerinde, 12 yıl aradan sonra gerçekleşen ziyaret vesilesiyle yeni bir dönemece girmiş durumda. Bağdat ziyaretinde açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasında terörle mücadele ve ticaret konusunda yeni döneme girildiğinin sinyalini verdi.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye ve Irak arasında yeni dönem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, "Terör örgütü PKK'ya karşı ortak hareket edeceğiz. PKK'nın resmen terör örgütü ilan edilmesi kardeşlik hukukumuzun bir gereğidir. Terör örgüt PKK'ya karşı alınacak önlemleri ele aldık. Türkiye, teröre karşı mücadele konusunda Irak'ın her zaman yanındadır." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

Irakla ilişkilerimizi karşılıklı saygı ve iyi komşuluk ilkesi temelinde ortak çıkarlarımızı gözeterek ilerletme yönünde güçlü siyasi iradeye sahibiz.

"PKK'nın Irak topraklarındaki varlığı en kısa sürede sonlanacak"
Güvenlik ve terörle mücadelede işbirliği en önemli gündem maddelerimizden birini oluşturdu. PKK'nın Irak'ta yasaklı örgüt ilan edilmesini memnuniyetle karşıladık. Terör örgüt PKK'ya karşı alınacak önlemleri ele aldık. PKK'nın Irak topraklarındaki varlığı en kısa sürede sonlanacak.

Ziyaretimin ve az önce imzalanan anlaşmaların Türkiye-Irak münasebetlerinde yeni bir dönüm noktasını teşkil edeceğine inanıyorum.

Güvenlik, terörle mücadele, ekonomi, ticaret, enerji, ulaştırma, çevre, sınır aşan sular, sağlık, eğitim gibi pek çok alanda teknik müzakerelerin sürdürülmesini ve takibini sağlayacak ortak daimi komiteler kurulmasına karar verdik.

"IRAK'I BİR BÜTÜN OLARAK GÖRÜYORUZ"

Birazdan Erbil'e geçeceğiz. Öncesinde Türkmen kardeşlerimiz ile bir araya geleceğiz. Irak'ta farklı etnik ve dini kesimler arasında gözetim yapmadığımızın altını çizerim. Irak'ı bir bütün olarak görüyoruz. Irak ile ilişkilerimize komşuluk hukuku açısından bakmaya devam edeceğiz. Irak'ın yanında olmayı sürdüreceğiz. Ziyaretin yeni başlangıçlara vesile olacağına inanıyorum.

Bugünkü ziyaretimizi Filistin’de yaşanan insanlık dramının yansımaları altında gerçekleştiriyoruz. Gazze’de akan kanın durması için elimizden geleni yapıyoruz. İsrail ile İran ekseninde yaşanan gelişmeler savaşın yayılma ve tırmanma riskini artırmakta, dahası Filistin'deki katliamı gölgelemektedir.

KALKINMA YOLU ANLAŞMASI İMZALANDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bağdat Havalimanı'nda Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani tarafından resmi törenle karşılandı.

Erdoğan, Bağdat’a resmi ziyaretinde ilk olarak Irak Cumhurbaşkanı Abdüllatif Reşid ile görüştü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak'taki resmi temasları kapsamında, daha sonra Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile heyetlerarası görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrası iki ülke arasında Kalkınma Yolu Anlaşması'nın da dahil olduğu anlaşmalar imzalandı.

İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Bağdat’ta Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Türkiye ve Irak ikili ilişkileri, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları, bölgesel ve küresel meseleler ile terörle mücadele konuları ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Türkiye’nin terör örgütü PKK ile mücadele konusunda Irak’tan beklentilerinin bulunduğunu, Irak’ın terörün her türlüsünden arındırılması gerektiğini ifade etti.

Yorumlar