Türkiye, BRICS'e mi dahil oluyor?

Başkan Erdoğan, Türkiye'nin BRICS'e dahil olmasının önemli bir fırsat olabileceğini söylerken, üye ülkelerin genişlemeye olumlu baktığını belirtti.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye, BRICS'e mi dahil oluyor?

Başkan Erdoğan, Türkiye'nin BRICS'e dahil olmasının önemli bir fırsat olabileceğini söylerken, üye ülkelerin genişlemeye olumlu baktığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Güney Afrika'da katıldığı BRICS Zirvesi'nde kendisine eşlik eden gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın üyesi olduğu bir işbirliği platformu olan BRICS'e Türkiye'yi de dahil etmeleri çağrısında bulunduğunu açıkladı. Erdoğan, üye ülkelerin genişlemeye olumlu baktıklarını belirtti.

"ÖNEMLİ FIRSATLAR YARATABİLİR"
Erdoğan G-20 zirvesinde de bu ülkelerle birlikte olunduğunu ifade ederken, "Bu 5 ülke ile G-20'de beraberiz. Temenni ederim ki bizi buraya alacak adımı atarlar. Biz de BRICS'te yerimizi alırız. Onlarla birlikte geniş katılımlı bir zirve gerçekleşti. BRICS üyeleri Türkiye'nin platforma katılımına olumlu bakıyor. BRICS'e üyelik, gerçekten önemli fırsatlar yaratabilir." şeklinde konuştu.

"BU ZARAR DEĞİL FAYDA SAĞLAR"
Erdoğan ayrıca, platformun yeni adının da 'BRICST' olması önerisinde bulunduğunu söylerken, "Dünyadaki bu tür oluşumlardan kaçmamızın doğru olmayacağına inanıyorum. Bu tür oluşumlar içerisinde yer almak, yapılacak atılımlara ortak olmak anlamına gelir. Bu da zarar değil, fayda sağlar." dedi.

BRICS nedir?
BRICS, dünyanın önde gelen gelişmekte olan ekonomilerinin, yani Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın isimlerinin kısaltılmış halidir.

BRICS Liderler Zirvesi, her yıl toplanmaktadır.

Forumun Başkanı, BRICS'in kuralları gereğince üyeler arasında her yıl dönüşümlü yapılmaktadır. BRICS işbirliği zirvesinde son on yıllarda 100'den fazla sektörü kapsayacak şekilde genişledi. Üyeler arasındaki işbirliği 3 temele dayanmaktadır;

1- Ulusal hükümetler arasında resmi diplomatik katılım
2- Devlete ait kurumlar ve iş konseyleri gibi devlete bağlı kurumlar aracılığıyla katılım.
3- Sivil toplum ve "insandan insana" katılım.

İlk BRIC Zirvesi 2009 yılında Rusya Federasyonu'nda gerçekleşti. Güney Afrika Aralık 2010'da BRIC'e katılmaya davet edildi. Daha sonra grup BRICS'in kısaltmasını kabul etti. Eski Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma daha sonra Mart 2011'de, Çin'deki Üçüncü BRICS Zirvesi'ne katıldı.

BRICS, sürdürülebilir ulusal kalkınma ve küresel ekonominin daha rekabet edilebilir amacını gütmektedir.

Güney Afrika, 1 Ocak'tan 31 Aralık 2018'e kadar BRICS'in rotasyonel başkanlığını üstlendi. 2018 Zirvesi, en yüksek diplomatik düzeyde BRICS işbirliğinin on yılını temsil ettiği için BRICS işbirliği için bir dönüm noktası olacak.

Yorumlar

ihsan ab almıyor abd ambargo koyuyor ne yapsaydıkya elbette birics e girmemiz uygun olur