Türkiye Arakanlılar için seferber oldu

Arakanlı Müslümanlar için Sahra Hastanesi taşıyan askeri kargo uçağı Ankara'dan havalandı. Öte yandan TİKA da Arakanlılara yardımlarda bulunmak için bölgede faaliyet gösteriyor.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye Arakanlılar için seferber oldu

Bangladeş'te Arakanlı mültecilerin yaşadığı kampta çıkan yangın sonrası zarar gören Türk Sahra Hastanesi'nin tekrar hizmete girmesi için hazırlanan yardım malzemelerini taşıyan askeri kargo uçağı Ankara'dan havalandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla, İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Sağlık Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bölgeye yardım ulaştırabilmek için çalışma başlattı.

Bu kapsamda sağlık malzemeleri ile yangında zarar gören Türk Sahra Hastanesi'nin tekrar hizmete girmesi için hazırlanan Ağır İklim Tipi Sahra Hastanesi, Etimesgut Askeri Havaalanı'nda A 400M tipi askeri kargo uçağına yüklendi.

Yardım malzemeleri taşıyan uçak, AFAD, TOKİ ve Sağlık Bakanlığında görevli 22 personelle Ankara Etimesgut Askeri Havaalanı'ndan Bangladeş'e hareket etti.

TİKA'DAN SICAK YEMEK

TİKA'dan edinilen bilgiye göre, bölgede bulunan mutfağı kısa sürede tekrar aktif hale getiren TİKA, Dünya Gıda Programı (WFP) ile birlikte 20 bine yakın mülteciye günlük 2 öğün sıcak yemek sağlayacak.

 

Bangladeş makamlarınca sıcak yemek dağıtımının yaklaşık 15 gün süreceği tahmin ediliyor.

TİKA, bu süre zarfında yangından etkilenen Arakanlı mültecilere 24 saat çalışarak yemek dağıtmaya devam edecek.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Bangladeş Temsilcisi Johannes Van der Klaauw, Cox Bazar'da Balukhali kampında 23 Mart'ta çıkan yangının ardından 400 kişiye ulaşılamadığını söylemişti.

Burma İnsan Hakları Ağı İcra Direktörü (BHRN) Kyaw Win, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kamptaki yangında yaklaşık 15 bin barınağın yok olduğunu, en az 28 kişinin öldüğünü ve 40’tan fazlasının ise yaralandığını kaydetmişti.

DENİZ FENERİ DE BÖLGEDE

Deniz Feneri Derneği, Bangladeş'te Arakanlı Müslüman mültecilerin kaldığı bir kampta çıkan yangın nedeniyle bölgeye acil yardım ekibi gönderdi.

Dernekten yapılan açıklamaya göre, Bangladeş'te 3 bin 500 Arakanlı mültecinin kaldığı Cox Bazar'daki kampta çıkan yangın nedeniyle binlerce çadır ve barınak kül oldu. Bazı Arakanlı Müslümanlar hayatını kaybederken bazılarından ise haber alınamıyor.

Yangın felaketini haber alan Türk sivil yardım kuruluşları bölge için hemen harekete geçti. Deniz Feneri Derneği de bölgeye acil yardım ekibi gönderdi.

Yangın felaketinden zarar gören mağdurlar için barınma, gıda, giyim ve hijyen başta olmak üzere çeşitli yardımlar ulaştırılmaya başlandı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Deniz Feneri Arakan Dış İlişkiler Koordinatörü Yavuz İnan, zor şartlar altında hayatta kalma mücadelesi veren Arakanlı Müslümanların maruz kaldığı yangın felaketine duyarsız kalmalarının söz konusu olmadığını belirterek, bütün güçleriyle ekiplerin bölgede insani yardım çalışmalarına başladığını kaydetti.

Yorumlar