Türkiye AB'ye son kez önerecek

Türkiye ile Avrupa Birliği arasında gerilen ilişkiler konusunda 16 Nisan referandumundan sonra yeni bir dönemece girilecek. Referandumdan sonra Avrupa Birliği'ne son bir öneri daha sunulacak. Öneriye verilecek tepkiye göre Türkiye de yeni bir yol haritasını belirleyecek.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye AB'ye son  kez önerecek

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında mülteciler, Türkiye karşıtlığı ve terör örgütlerine destek veren birlik üyeleri nedeniyle gerilen ilişkiler 16 Nisan anayasa değişikliği referandumundan sonra yeni bir dönemece girecek. Türkiye, referandumdan sonra AB'ye yeni bir öneri sunacak. Birliğin vereceği tepkiye göre Türkiye kendi yol haritasını çıkaracak. 

Konuyla ilgili bugün bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) süreciyle ilgili 16 Nisan'da yapılacak referandum sonrasını işaret etti. Çavuşoğlu, "16 Nisan'dan sonra AB'ye son önerimizi sunacağız. Ondan sonraki süreci nasıl sürdüreceğimizi değerlendirip aldığımız kararları sizlerle paylaşacağız. AB ile vize sorununu çözmek istiyoruz. Bu vize serbestisini de almamız lâzım. En son imzaladığımız göç anlaşmasının bir parçasıdır" diye konuştu. 

16 NİSAN'DAN SONRA AB İLE KALDIĞIMIZ YERDEN DEVAM EDECEĞİZ

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ikili ticaretin artırılması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:
"Serbest ticaret anlaşmaları imzalamamız gerekiyor. Avrupa Birliği ile de 1990'lı yıllarda imzalanan Gümrük Birliği anlaşmasını güncelleştirmek için müzakerelere başladık. Üç tur müzakeler yapıldı ve 16 Nisan'dan sonra AB ile kaldığımız yerden devam edeceğiz. Her iki tarafın da bu konuda kararlılığı var. AB kendi kurullarından müzakereler için kararları çıkardı. Günümüz ekonomik anlayışını yansıtmıyor, bunu güncellememiz lazım."

VİZE KONUSUNDA SON ÖNERİ

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, vize konusunda 16 Nisan'dan sonra AB'ye son öneriyi sunacaklarını belirterek, "Bu süreci nasıl yürütüceğimizi değerlendireceğiz. Kararları milletimizle paylaşacağız. AB ile vize sorununu çözmek istiyoruz. Türkiye müzakere eden bir ülke. Müzakere etmeyen birçok ülke ile AB vizeleri kaldırdı. Gürcistan ile en son bu anlaşmayı yürürlüğe koydular. Ama biz millet olarak bunu hak ediyoruz. Bu vize serbestisini almamız. En son imzaladığımız göç bunun bir parçasıdır. Göç, vize serbestisi ve geri kabul anlaşmaları birlikte uygulanması gerekiyor" diye konuştu.

KIBRIS KONUSU

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs meselesi konusunda da açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, "Sorunu çözmek için samimi çaba sarf ediyoruz. Özellikle Rum tarafında seçim döneminde aynı samimiyeti görmüyorum. Rum tarafının Kıbrıs etrafındaki doğalgaz ve petrol ile ilgili attığı tek taraflı adımları doğru bulmuyoruz. Uyarılarımızdan sonra geri adım atmadığı için de Türkiye olarak bazı adımları atacağız. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Berat Albayrak da bu konuda açıklamalarda bulundu. Burada Kıbrıs Türkünün de hakkı var. Türkiye Cumhuriyeti'nin de karasuları var. Bizim de haklarımız var. Bu haklara halel getirilmemesi için gerekli adımları atacağız. Daha önce hukuki adımları atmıştık. Pozisyonumuzu resmi olarak kayda geçirmiştik. Bundan sonra tek taraflı adımlara müsaade etmeyeceğimizi göstermemiz gerekiyor" diye konuştu.

TÜRKİYE KONUYU REFERANDUMA GÖTÜREBİLİR

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından önce de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Yıllarca bize 'AB kriterleri' diyerek dayattıkları ne varsa, şimdi hepsini kendileri ayakları altına alıyor. Şu 16 Nisan bir bitsin, 16 Nisan bittikten sonra masaya oturacağız, konuşacağız. Bu devran böyle yürümez" diyerek bu konudaki görüşünü ortaya koymuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ayrıca Türkiye'de AB ile müzakerelere devam edip etmemenin sorulacağı bir referandum yapılabileceğini de söylemişti.

ÇAVUŞOĞLU'DAN CHP'YE CEVAP

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Bakanlar Kurulu üyelerinin, resmi ziyaret gerçekleştirdikleri ülkelerde yaşayan vatandaşlarımızla imkanlar ölçüsünde bir araya gelmelerine gayret edilmektedir." dedi. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, TBMM Başkanlığına sunduğu yazılı soru önergesinde, "60. Türkiye Hükümeti'nin 2008 yılında çıkardığı yasa ile 'yurt dışında' propaganda yasaklanmışken ve yasa gereği yurt dışı elçilik ve konsolosluk binalarında siyasi propaganda yapılamayacağı açıkken, Dışişleri Bakanının Almanya'da kanuna aykırı yaptığı siyasi propaganda hukuk ve temayüller açısından uygun mudur?" sorusunu yöneltti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, yazılı soru önergesine verdiği yanıtında şunları kaydetti: "Bakanlar Kurulu üyelerinin, resmi ziyaret gerçekleştirdikleri ülkelerde yaşayan vatandaşlarımızla imkanlar ölçüsünde bir araya gelmelerine gayret edilmektedir. Ben de bu çerçevede, Alman mevkidaşım Sigmar Gabriel ile iki ülke ilişkilerini ele almak üzere Berlin'de 8 Mart 2017 tarihinde gerçekleştirdiğim resmi görüşme öncesinde, 7 Mart 2017 tarihinde Hamburg'daki vatandaşlarımızla bir araya geldim."

Yorumlar