TSK'nın Aden Körfezi'ndeki görev süresi uzatılıyor

- Milli Eğitim Bakanı Yılmaz: - "Birleşik Görev Kuvveti'nin, deniz haydutluğuyla mücadelenin yanı sıra terör örgütlerine finansal destek sağlayabilen ham maddelerin deniz yoluyla taşınmasının engellemesi kapsamında terörizmle mücadele görevi yapması da ihtimal dahilindedir" - "Bölge, dünya ve Türkiye deniz ticareti açısından son derece önemli" - "Somali Türk Görev Kuvveti'nin 2017 Nisan-Mayıs aylarında Somali'ye intikal ettirilmesi planlanmaktadır"

Google Haberlere Abone ol
TSK'nın Aden Körfezi'ndeki görev süresi uzatılıyor

TBMM (AA) - Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Aden Körfezi'nde görev yapan Birleşik Görev Kuvveti'nin, deniz haydutluğuyla mücadelenin yanı sıra terör örgütlerine finansal destek sağlayabilen ham maddelerin deniz yoluyla taşınmasının engellemesi kapsamında terörizmle mücadele görevi yapmasının da ihtimal dahilinde bulunduğunu bildirdi.

Yılmaz, TBMM Genel Kurulunda, TSK deniz unsurlarının Aden Körfezi, Somali karasuları ve açıkları, Arap Denizi ve mücavir bölgelerde görev süresinin bir yıl daha uzatılmasına dair tezkerenin görüşmelerinde hükümet adına söz aldı.

Deniz taşımacılığının dünya ticaretinde önem taşıdığını belirten Yılmaz, denizlerin güvenliğinin neredeyse bütün ülkelerin refahı açısından çok önemli olduğunu ifade etti.

Artan ticaret hacminin istikrarsız bölgelerde ticari malları taşıyan gemilerin cazip hale gelmesine yol açtığını anlatan Yılmaz, Aden Körfezi, Somali karasuları ve açıkları, Arap Denizi ve mücavir bölgelerinde 2008'den itibaren ortaya çıkan deniz haydutluğu ve denizde silahlı soygun eylemlerinin seyrüsefer serbestisini kesintiye uğrattığını, deniz taşımacılığı ve uluslararası ticareti de olumsuz etkilediğini kaydetti.

Yılmaz, tüm tehdit ve tehlikelere rağmen buranın dünyanın ve Türkiye'nin ticareti açısından son derece önemli olduğunu anımsattı.di.

Bölgede deniz haydutluğu ile mücadele faaliyetlerinin geniş bir uluslararası katılımla yürütüldüğünü ifade eden Yılmaz, Türk Deniz Kuvvetlerinin 25 Şubat 2009 tarihinden itibaren bölgede sürekli olarak deniz haydutluğu ve silahlı soyguna karşı görevlendirildiğini anlattı.

İsmet Yılmaz, Birleşik Görev Kuvveti-151'in komutasının 2009, 2011, 2012 ve 2015 yıllarında 4 kez Türkiye tarafından üstlenildiğini anımsatarak, böylece Türkiye'nin NATO'daki görevlerinin dışında Birleşmiş Milletler görevinde de ilk defa denizde çok uluslu bir gücün komutanlığını yürüttüğünü vurguladı.

29 Haziran-26 Ekim 2017 tarihleri arasında Türkiye'nin, beşinci kez Birleşik Görev Kuvvetinin komutasını üstlenmesinin planlandığını bildiren Yılmaz, "Birleşik Görev Kuvveti-151'in deniz haydutluğuyla mücadelenin yanı sıra muhtelif terör örgütlerine finansal destek sağlayabilen kömür ve diğer hammaddelerin deniz yoluyla taşınmasının engellemesi kapsamında terörizmle mücadele görevi yapması da ihtimal dahilindedir." diye konuştu.

29 Haziran-26 Ekim 2017 tarihleri arasında Türkiye'nin, beşinci kez Birleşik Görev Kuvvetinin komutasını üstlenmesinin planlandığını bildiren Yılmaz, "Birleşik Görev Kuvveti-151'in deniz haydutluğuyla mücadelenin yanı sıra muhtelif terör örgütlerine finansal destek sağlayabilen kömür ve diğer hammaddelerin deniz yoluyla taşınmasının engellemesi kapsamında terörizmle mücadele görevi yapması da ihtimal dahilindedir." diye konuştu.

- "Türkiye Somali'ye 500 milyon dolardan fazla yardım yaptı"

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, Türkiye'nin Somali'ye deniz haydutluğu ile mücadelenin yanı sıra çeşitli alanlarda yardım yaptığını da anımsattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2011 yılında Somali'yi ziyaret ettiğini ve bu ziyaretle Somali'nin uluslararası kamuoyunun dikkatini çektiğini anlatan Yılmaz, Somali'ye insani yardım, kalkınma ve alt yapı projeleriyle siyasi uzlaşma, askeri ve güvenlik alanlarında destek verildiğini kaydetti.

Somali'nin son 4 yıldır Türkiye'nin resmi kalkınma yardımlarından en fazla yararlanan ilk 3 ülke arasında yer aldığına işaret eden Yılmaz, 20 yıldan uzun süredir iç savaşla boğuşan Somali'de devlet kurumlarının yeniden inşası amacıyla Birleşmiş Milletler ve uluslararası toplumun desteğiyle devam eden teknik işbirliği faaliyetlerinde Türkiye'nin öncü rol oynadığını vurguladı.

15 Temmuz FETÖ'nün hain darbe girişimine karşı Somali Hükümeti'nin aynı gece yaptığı yazılı açıklamayla ortaya koyduğu dayanışma ve gösterdiği destek için Somali Hükümeti'ne teşekkür eden Yılmaz, "Somali Federal Hükümeti Bakanlar Kurulunun 16 Temmuz günü aldığı bir kararla FETÖ'ye ait okulları kapatması da bizleri memnun etmiştir." dedi.

- Somali silahlı kuvvetlerine destek

Somali silahlı kuvvetlerine teşkilat, eğitim, öğretim, askeri altyapı ve lojistik sistemlerinin iyileştirilmesi kapsamında destek ve yardım sağlamak maksadıyla Somali'de bir Türk Görev Kuvveti'nin teşkil edilmesinin kararlaştırıldığını anlatan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türk Görev Kuvveti'nin görevine başlamasıyla birlikte Somali'de üst düzey yönetim kademesini oluşturacak kadroların yetiştirilmesi, Somali Silahlı Kuvvetleri'nin harekat kabiliyeti kazanarak ülkede güvenliği tesis etmesi ve istikrarın sağlanması hedeflenmektedir. Somali Türk Görev Kuvveti'nin 2017 Nisan-Mayıs aylarında Somali'ye intikal ettirilmesi, birlik eğitiminin temmuz ayında harp okulu ve astsubay okulunun eylül ayında eğitime başlaması planlanmaktadır. Tüm bunlara ek olarak ülkemiz Somali'ye insani yardım ve kalkınma alanında bugüne kadar 500 milyon ABD dolarından fazla yardım yapmıştır."

Türk Deniz Kuvvetleri'nin gemilerinin 2009'un Temmuz ayından bugüne kadar bölgedeki görevini başarıyla gerçekleştirdiğini vurgulayan Yılmaz, deniz haydutluğu, silahlı soygun ve denizde terörizmle mücadele için bölgede ihtiyaç olan dönemlerde varlık göstermeye devam etmenin Türkiye açısından önemli olduğunu anlattı.

Yılmaz, TSK deniz unsurlarının Aden Körfezi, Somali karasuları ve açıkları, Arap Denizi ve mücavir bölgelerde görev süresinin 10 Şubat 2017 tarihinden itibaren bir yıl daha uzatılmasına dair tezkere için destek talebinde bulundu.


Yorumlar