Trump: ABD, insan hakları konseyinden çekiliyor

Donald Trump, ABD'nin BM İnsan Hakları Konseyi'nden çekileceğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Trump: ABD, insan hakları konseyinden çekiliyor

ABD Başkanı Donald Trump, BM Genel Kurulu'ndaki konuşmasında çarpıcı açıklamalarda bulundu. 

Trum; "İdarem altında ABD her zaman kendi çıkarlarını öne koyacak. Geçtiğimiz yıl bu kürsüde konuşmamda, BM İnsan Hakları dairesinin bu kurumu utandırdığını söylemiştim. BM temsilcimiz Nikki Haley'nin çok kapsamlı bir reform uyarısı vardı. Bu bağlamda hiçbir adım atılmadı. ABD bu nedenle insan hakları konseyinden çekiliyor. ABD, Uluslarararsı Ceza Mahkemesi'ne desteğini çekmektedir. ARtık, UCM'nin meşruyiteti kaybolmuştur. ABD, Amerikalılar tarafından yönetilir. Biz küreselleşme doktrinini reddediyoruz. Tüm dünyadaki ülkeler kendi ülkelerini korumalıdır." dedi.

Nikki Haley

ABD, BM İnsan Hakları Konseyi'nden ayrılma kararı aldı
ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley, ülkesinin BM İnsan Hakları Konseyinden ayrıldığını açıklayarak, "Bu konsey ismine layık değil" açıklamasında bulunmuştu.

Nikki Haley'in BM'de yaptığı o açıklama;

KONSEYİN KRONİK BİR İSRAİL ÖN YARGISI VAR'

ABD'nin konseyden ayrıldığını duyuran Nikki Haley, "Konseyin kronik bir İsrail ön yargısı var. Bu (karar), insan hakları taahhütlerinden geri çekildiğimiz anlamına gelmiyor. Bunu netlikle belirtmek isterim" dedi. Haley ayrıca, konseyin bünyesi içerisinde yapacağı yenilikler sonrasında ABD'nin tekrar katılabileceğini kaydetti. Haley, "Bu konsey ismine layık değil" değerlendirmesinde bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ise konseyin insan hakları ihlallerini savunma noktasında "yetersiz" olduğunu ileri sürdü. Konseyin "insan haklarını ihlal eden ülkeleri kayırdığını" savunan Pompeo, İsrail'e BM İnsan Hakları Konseyi tarafından yapılan eleştirilerin "iki yüzlülük olduğunu" savundu.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric de ABD'nin BM İnsan Hakları Konseyinden çekildiğini açıklamasının ardından yazılı bir açıklama yaparak, ''Genel Sekreter, ABD'nin İnsan Hakları Konseyi'nde kalmasını tercih ederdi. BM İnsan Hakları mimarisi, dünya çapında insan haklarının teşviki ve korunmasında çok önemli bir rol oynamakta" değerlendirmesinde bulundu.

BM İnsan Hakları Konseyinin 2 Temmuz'da toplanarak Filistin-İsrail konusunu görüşmesi bekleniyor.

Türkiye'nin gözlemci devlet statüsünde yer aldığı, insan hakları konularının görüşüldüğü Cenevre merkezli konseyin 47 üyesi bulunuyor.

AB'DEN 'DEMOKRASİ' UYARISI

Avrupa Birliği (AB), ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyinden ayrılma kararına ilişkin, bu ülkenin "dünya sahnesinde demokrasinin destekçisi rolünü baltaladığı" nitelemesinde bulundu. AB Dış İlişkiler Servisinden (EEAS) yapılan açıklamada, "Bugünkü karar, ABD'nin dünya sahnesinde demokrasinin destekçisi rolünü baltalamaktadır." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, AB'nin çok taraflılık ve daha geniş BM sisteminin "sadık" destekçisi olmaya devam edeceği belirtildi.

Yorumlar