"Torba tasarı" Plan ve Bütçe Komisyonunda

- Maliye Bakanı Ağbal: - "2017 yılı için hedeflenen bütçe açığı 47 milyar lira civarında iken, yapılan değerlendirmelere göre, yıl sonunda bu açığın yaklaşık 61 milyar lira olacağını, yani 14 milyar lira daha fazla gerçekleşeceğini gördük" - "Tasarıda yer alan 37 milyar liralık limit, tabii ki tek başına 2017 yılındaki bütçe açığına ilişkin artıştan kaynaklanmıyor" - "Bu torba yasa, hiçbir şekilde ekonomide kırılganlık ve bütçede telaş sonucu değil. Biz ayağımızı yorganımıza göre uzatıyoruz"

Google Haberlere Abone ol
"Torba tasarı" Plan ve Bütçe Komisyonunda

TBMM (AA) - Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2017 yılı için hedeflenen bütçe açığı 47 milyar lira civarında iken, yapılan değerlendirmelere göre, yıl sonunda bu açığın yaklaşık 61 milyar lira olacağını, yani 14 milyar lira daha fazla gerçekleşeceğini gördüklerini belirtti.

Ağbal, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen, "torba tasarı" olarak bilinen Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı üzerinde milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.

Bu tasarının komisyona gelmesinin en önemli nedeninin, borçlanma limitinin artırılması konusu olduğunu belirten Ağbal, "Kamu Borçlanma Kanunu ile 2017 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'na göre, Hazine Müsteşarlığına verilen borçlanma limiti yeterli olmadığı için, bunu artırmak amacıyla bir madde ile komisyona geldik. Tasarıda yer alan 37 milyar liralık limit, tabii ki tek başına 2017 yılındaki bütçe açığına ilişkin artıştan kaynaklanmıyor." diye konuştu.

Ağbal, 2017 yılı için hedeflenen bütçe açığı 47 milyar lira civarında iken, şu anda yapılan değerlendirmelere göre, yıl sonunda bu açığın yaklaşık 61 milyar lira olacağını, yani 14 milyar lira daha fazla gerçekleşeceğini gördüklerini bildirdi.

- "2017 yılında 7-7,5 milyar liralık vergiden vazgeçtik"

Maliye Bakanı Ağbal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye, gerek tarihsel olarak gerek uluslararası karşılaştırmalarda, bütçe disiplinine AK Parti hükümetleri döneminde hiçbir şekilde vazgeçmeden devam etmiştir. Ekonomimizin sağlam olmasının, 2009 ekonomik krizinden bu kadar hızlı çıkmamızın, 2016 yılı 15 Temmuz alçak darbe girişiminden de bu kadar hızlı çıkmamızın en önemli belirleyici faktörlerinden birisi de bütçe disiplininde sağladığımız performans olmuştur. Çünkü, 2016 yılında bütçede hedeflediğimiz açık tutarı 27 milyar lira idi. Bu da yaklaşık olarak milli gelirin yüzde 1,1 idi.

2017 yılında bu komisyondan geçen bütçede hedefi, 27 milyar liralık dengeden 47 milyar liralık dengeye taşıdık. Bütçenin geçmesinden sonra ekonomide ortaya çıkan kırılganlıkları gidermek amacıyla arka arkaya önemli tedbirler aldık. 2017 yılı bütçesinde, 7-7,5 milyar liralık bir vergiden vazgeçtik. Yaklaşık 3,5-4 milyar liralık kamu harcamasını 2017 yılı bütçesinde yaptık. Yani açıkladığımız 47 milyar liralık bütçe açığına tek başına bir kalem olarak bakacak olursanız, ekonomik destek paketinin buradan 11 milyar liralık yukarı katkısı olduğunu görüyoruz."

Ağbal, Türkiye'nin birliği ve güvenliği için gereken masraftan asla kaçmadıklarını, ancak kamu kurumlarının harcamalarının kontrol altına alınması için büyük bir çaba ve gayret gösterdiklerini söyledi.

"İnanıyorum ki 2017 yılı sonunda da yeni riskler gelmezse bütçe açığımız daha düşük seviyede gerçekleşebilir." diyen Ağbal, bütçenin sağlam olduğunu, mali disiplinden vazgeçilmediğini kaydetti.

Naci Ağbal, 1990'lı yılların ortalama bütçe açığı yüzde 5-6 arasında iken, AK Parti hükümetlerinin ortalama bütçe açığının yüzde 3-3,5 olduğunu ifade etti.

- "Bu kadar hızlı toparlanmayı hep beraber yaptık"

Ağbal, şunları kaydetti:

"Bu torba yasa, hiçbir şekilde ekonomide kırılganlık ve bütçede telaş sonucu değil. Biz ayağımızı yorganımıza göre uzatıyoruz. Bir taraftan ülkemizin ihtiyaçlarını karşılarken, bir taraftan da ihtiyatlı olmaya özen gayret gösteriyoruz. Türkiye ekonomisi 2018-2020 döneminde inşallah yine yüzde 5'in üzerinde büyüyecek. Bütün uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının, IMF'nin tahminlerini bir tarafa koyun, bizim içeride allı pullu ekonomistlerin tahminlerini bir tarafa koyun, bir de Türkiye'nin ilk 6 aylık büyüme rakamını koyun, yüzde 5,1. Yıl sonunda da inşallah yüzde 5'in üzerinde büyüyecek. Ne gocunuyoruz bundan, kötü bir şey mi? İyi bir şey. 5 de yetmez 6 büyüyelim, 7 büyüyelim. 15 Temmuz alçak darbe girişiminden sonra ekonomide bu kadar hızlı bir toparlanmayı milletçe hep beraber yaptık."

İstihdamda artış kaydedildiğine, bir milyon yeni istihdam sağlandığına işaret eden Ağbal, "1990'lı yıllarda yapıldığı gibi mi yapalım? Faiz bütçesi mi yapalım? Bu ülke faiz bütçelerinden çok çekti. Son 15 yıldır ciddi anlamda hizmet bütçelerini konuşuyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Tasarının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı, maddelerinin görüşülmesine 10 Ekim Salı günü başlanacak.

Yorumlar