TBMM Genel Kurulu

- AK Parti'li Özdemir: "Engelli konusu, vatan, bayrak gibi ideolojik takıntıların ötesinde bizi bir araya getiren belli başlı meselelerden biridir"

Google Haberlere Abone ol
TBMM Genel Kurulu

TBMM (AA) - AK Parti Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir, engelli konusunun, vatan, bayrak gibi ideolojik takıntıların ötesinde kendilerini bir araya getiren belli başlı meselelerden olduğunu söyledi.

MHP, Danışma Kurulunda uzlaşma sağlanamadığı için engellilerin sorunlarına yönelik araştırma önergesinin bugün görüşülmesini grup önerisi olarak Genel Kurul gündemine getirdi.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, önergesini açıklarken engellilere yönelik son araştırmanın 2002'de yapıldığını anımsatarak, Türkiye'de engelli vatandaşların sayısı, engel durumu, eğitim, sağlık ve istihdam şartlarının tahmini verilerine dayandığını belirtti.

Hükümetten, Türkiye'deki engelli oranının azaltılmasını hedeflemesi ve bu yönde politikalar belirlemesini isteyen Akçay, kamudaki engelli istihdamının yüzde 3'ten yüzde 5'e, engelli işçi kontenjanının yüzde 4'ten yüzde 6'ya çıkarılması gerektiğini vurguladı.

Akçay, engellilere yönelik haftalık rehabilitasyon süresinin 2'den 4 saate çıkarılmasını, engelli yaşam merkezlerinin yaygınlaştırılmasını önerdi.

CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, Dünya Engelliler Günü'nün, bir farkındalık ve engellenmekten kaynaklanan sorunlarla yüzleşme günü olduğunu ifade etti. Hürriyet, bu sorunla yüzleşilmesi ve sorunun ortadan kaldırılması için çalışmaya başlamaları gerektiğini kaydederek, "Beyinlerimizdeki engelleri kaldıralım, engelsiz dünya için el ele verelim." dedi.

AK Parti Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir, MHP'ye bu önerisinden dolayı teşekkür etti. Özdemir, engelli konusunun, vatan, bayrak gibi ideolojik takıntıların ötesinde kendilerini bir araya getiren belli başlı meselelerden olduğunu söyledi.

Özdemir, bütün partilere, "Engellilerle ilgili tekliflerinizi, önerilerinizi, bu konudaki aksaklıkları, eksiklikleri getirin, beraberce müzakere edelim, belli noktaya getirelim." çağrısında bulundu. Özdemir, 52 bini memur yaklaşık 153 bin engellinin çalışma yaşamında yer aldığını, 521 bin engelliye evde bakım hizmeti sunulduğunu bildirdi.

Konuşmaların ardından MHP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

Yorumlar