TBMM Genel Kurulu

-AK Parti'li Öztürk: "İnanıyoruz ki fındıktaki piyasa fiyatları, önümüzdeki günlerde, TMO'nun ilan ettiği müdahale fiyatının da üstüne çıkmak zorunda kalacak"

Google Haberlere Abone ol
TBMM Genel Kurulu

TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulunda, CHP, HDP ve MHP'nin verdiği grup önerileri görüşüldü.

Genel Kurulda ilk olarak, Danışma Kurulunda oy birliği sağlanamadığı için fındık üreticilerinin sorunlarına ilişkin araştırma önergesinin bugün görüşülmesine yönelik MHP'nin grup önerisi ele alındı.

MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, önerge üzerinde yaptığı konuşmada, fındığın Karadeniz için çok önemli bir ürün olduğuna işaret etti.

Usta, Türkiye açısından da önemli bir ürün olan fındıkta verimin düşük olduğunu, fındık ağaçlarının gençleştirilmesi gerektiğini belirtti. Usta, girdi fiyatlarının yüksek olduğunu, üreticinin, bu yıl fındığını maliyetin altında vermek zorunda kaldığını, bunun tek sorumlusunun hükümet olduğunu öne sürdü.

AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk, ticari olarak Türkiye'nin 15 ilinde, genel olarak 35 ilde fındık üretildiğini, 700 bin hektar alanda 500 bin ailenin fındık üretimi ile uğraştığını söyledi.

Öztürk, Türkiye'nin, dünyadaki fındık üretiminin yüzde 75-80'ini karşılarken diğer ülkelerde de üretimin artması nedeniyle bu oranın yüzde 65'lere kadar düştüğünü vurguladı.

Fındık üretiminde doğal şartlara tabi olarak rekoltenin her yıl değişiklik gösterdiğine işaret eden Öztürk, "Fındıkta sorunlar elbette var, geçmişte de vardı, bugün de var, gelecekte de olacak. Fındık çok önemli bir ürünümüz, bu sorunları aşmak için hükümetimiz canhıraş çalışıyor. Bu yılki tartışmaların geçiçi olduğunu düşünüyorum. Önümüzdeki günlerde piyasa fiyatları, inanıyoruz ki TMO'nun ilan ettiği müdahale fiyatının da üstüne çıkmak zorunda kalacak. Türkiye'de rekolte yüksek ama İtalya, Gürcistan'da beklenen rekolte olmadığını bütün piyasa biliyor. " diye konuştu.

CHP Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer, bazı okulların yıkım kararına ilişkin verdikleri grup önerisi üzerinde söz aldı.

Usluer, müfredat meselesinin memleket meselesi olduğunu ifade ederek, "Eğitimdeki 15 yılda, kadrolaşma, mezvuat değişiklikleri, cemaatlerle yapılan işbirliği, müfredatta en az 2 kez yapılan değişiklik, 6 kez değişen bakanla bu sistem, çocuklarda umutsuzluk, velilerde kaygı oluşturuyorsa bu vebal kimin?" sorusunu yöneltti.

MHP Ankara Milletvekili Zühal Topcu, eğitimdeki kalitenin gittikçe düştüğünü savundu.

HDP de eğitim müfredatıyla ilgili grup önerisi verdi.

Yapılan oylamalarda, CHP, HDP ve MHP'nin grup önerileri kabul edilmedi.






Yorumlar