TBMM Başkanlık Divanı toplantısı
- İçişleri Bakanı Soylu, Meclis'teki güvenlik önlemleri hakkında bilgilendirme yaptı - TBMM İdare Amiri Uslu: "Meclis Ana Bina'ya girişi olabildiğince sınırlandırdık" - "İhtiyaç olması halinde, kampüs duvarlarından alçakta kalanlar varsa onları yükselteceğiz" - "Çatıya konulan "anti drone" sisteminin sinyal bozucu özelliği var ve anında yabancı unsurları tespit edip ilgililere bildirebilecek"
TBMM (AA) - Meclis Başkanlık Divanı, TBMM Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında toplandı. Toplantıda, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Meclis'teki güvenlik önlemleri hakkında bilgilendirme yaptı.
TBMM İdare Amiri ve AK Parti Çorum Milletvekili Salim Uslu, toplantıya ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, toplantıda Bakan Soylu'nun verdiği bilgilerle, Meclis güvenlik ve sivil bürokrasisi tarafından verilen bilgilerin kontrol edildiğini söyledi.
Toplantıda Moldova Parlamento Başkanı ve beraberindeki heyetin Türkiye'ye gelmesinin kararlaştırıldığını belirten Uslu, Güvenlik Yönetmeliğinde Değişiklik Tasarısı ile Meclis personeline yapılacak kıyafet ödemesi konusunun da görüşüldüğünü belirtti.
Salim Uslu, güvenlik ile ilgili birkaç konunun tartışıldığını ifade ederek, şöyle konuştu:
"Halkla İlişkiler Binası'ndaki kapılar ile Ana Bina'daki kapıların girişleri farklı. Ana Bina'da kapılar anahtarla, halkla ilişkiler binasında ise şifre ile açılıyor. Ana Bina'nın doğallığını bozmamak adına, kapıların anahtarla açılmasına devam edilmesi konusunda daha önce karar alınmıştı. Toplantıda, bu anahtarların kimde bulunacağını tartıştık.
Yönetmelikte Ana Bina ile Halkla İlişkiler Binasını birbirinden ayırmamız gerekiyor. Bu anahtarlar poliste duracak ama polisin gelip kapıyı açma, içeri girme imkanı olmayacak. İlgili görevliler anahtarı bir yere bırakacak, polisler sadece o anahtarın güvenliğinden sorumlu olacak. Anahtar panolarının olduğu yere kamera koyacağız. Kamera ile anahtarların kim tarafından alındığını göreceğiz."
TBMM İdare Amiri Uslu, TBMM Genel Sekreteri Mehmet Ali Kumbuzoğlu'nun, Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) ile ilgili bilgilendirme yaptığını bildirdi. Türkiye'de elektronik imzanın birçok yerde kullanıldığını ve Meclisin de bu konuda geri kalmamasının istendiğine dikkati çeken Uslu, "Milletvekilleri de elektronik imza ile imza atabilecekler. Bu konudaki çalışma devam ediyor, bununla ilgili bilgi verildi." diye konuştu.
- HDP'lilerin izin talepleri kabul edildi
Uslu, mazeretleri nedeniyle TBMM Genel Kurul çalışmalarına katılamayan HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Taşdemir ile Şırnak Milletvekili Leyla Birlik'in 10 günü aşan izin taleplerinin oy birliği ile kabul edildiğini aktardı.
"Meclis'teki güvenlik önlemleri" ile ilgili soru üzerine Uslu, bugüne kadar alınan güvenlik önlemlerini anlattı.
Salim Uslu, kamera sisteminin yenilendiğini, 16 bin civarındaki geçici Meclis giriş kartlarını iptal ettiklerini, şu anda bu sayının yaklaşık bin olduğunu belirtti.
Meclisin sabit bir polis köpeğine sahip olduğunu, giriş kapılarının önüne zırhlı polis kulübeleri yaptıklarını ifade eden Uslu, otoparklarla ilgili düzenlemelerin gerçekleştirildiğini anımsattı. Salim Uslu, personele ayrı giriş kartı verdiklerini, araç girişi ile ilgili sınırlamalar yaptıklarını, milletvekillerine verdikleri araç giriş kartlarını değiştirdiklerini, 3 karttan bir tanesine milletvekilinin fotoğrafını koyduklarını söyledi.
Uslu, randevulu sisteme geçtiklerini, gelen ziyaretçinin kimlik numarasını kapıya bildirme zorunluluğu getirdiklerini anlattı.
Ana Bina'ya girişi olabildiğince sınırlandırdıklarının altını çizen Uslu, "Meclise en çok grup toplantılarının olduğu salı günleri ziyaretçi geliyor. Bu ziyaretçilerin kartlarının tamamı çipli olacak. Grup toplantılarına gelenler kahverengi renkli kart takacak." dedi.
Daha önce Meclisin İçişleri Bakanlığı tarafına metal çit takıldığını, bu çitlerin önüne mazı diktiklerini, ayrıca sanal çit oluşturulduğunu kaydeden Uslu, "İhtiyaç olması halinde, kampüs duvarlarından alçakta kalanlar varsa onları yükselteceğiz." diye konuştu.
Uslu, sığınakların elden geçirilerek, yenilendiğini ifade ederek, çatıya "anti drone" sistemi kurulduğunu söyledi. Salim Uslu, "Bu sistemin sinyal bozucu özelliği var. Bununla ilgili yapılan deneyler başarılı geçti. Bu sistem uçaksavar falan değil, ağır silahlar yok ama sinyal bozucu özelliği var ve anında yabancı unsurları tespit edip ilgililere bildirebilecek." ifadesini kullandı.
Giriş kapılarında daha önce "araç altı kontrol sistemi" olduğunu anımsatan Uslu, şimdi plaka tanıma sistemine geçileceğini belirtti. Uslu, "Meclis'e gelen araçların plakalarını sistem otomatik olarak tanıyacak, böylece bariyer kalkacak ve araç içeri girecek." dedi.
Grup toplantı salonlarının kapasitelerini belirleyeceklerine ve böylece grup toplantılarına kaç kişinin geleceğinin belli olacağına işaret eden Uslu, bunu siyasi parti gruplarına bildireceklerini aktardı.
- "156 kişiden oluşan Acil Durum Merkezi oluşturuldu"
Salim Uslu, Mecliste 156 kişiden oluşan Acil Durum Merkezi oluşturduklarını belirterek, sürekli vardiyalı çalışacaklarla, ihtiyaç olması halinde Meclise gelmesi gereken icapçıların olacağını söyledi.
Bisiklet ve motorsiklet, ayrıca rehber köpeklerle Meclise gelen kişiler için özel park alanları oluşturulacağını anlatan Uslu, "Bunları yaparken, özgürlük ve güvenlik dengesini çok hassas bir şekilde korumaya çalışıyoruz." diye konuştu.
Toplantıda, Meclis çalışanlarına giyim yardımı yapılması kararı da kabul edildi. Buna göre, personele ceket, pantolon veya etek, gömlek, ayakkabı, kravat, fular, broş, mont veya kaban; itfaiyeciye itfaiye elbisesi, garsona garson tören elbisesi; şoföre pantolon, gömlek; kavasa ceket, pantolon, etek, gömlek, başörtüsü ve fular/kravat, ayakkabı verilecek.
Toplantıda, TBMM Başkanvekili Pervin Buldan ile İçişleri Bakanı Soylu arasında insansız silahlı hava aracı (SİHA) tartışması yaşandı.
Yorumlar