Taliban heyeti Türkiye'ye geliyor

Taliban, Afganistan'da yönetimi tekrar ele geçirdikten sonra Türkiye'ye ilk ziyaretini Dışişleri Bakanlığı bünyesinde gerçekleştiriyor.

Google Haberlere Abone ol
Taliban heyeti Türkiye'ye geliyor

ABD, Almanya ve İngiltere'den sonra Türkiye de Taliban ile temas kurmaya başladı. Bu kapsamda, Taliban'ın Dışişleri Bakanlığından bir heyet bugün Ankara'ya gelerek Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle görüşmeler gerçekleştirecek. 

Taliban hükümetinin Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki'nin başkanlık ettiği heyet, Katar’ın başkenti Doha’dan bir uçakla Türkiye'ye yola çıktı.

Türkiye’ye öğleden sonra gelmesi beklenen Muttaki, bazı Türk yetkililerle temaslarda bulunacak.

Taliban hükümetinin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu geçmişte Dışişleri Bakanlığı görevini yapan Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu ile karıştırdı.

Sözcünün açıklamasında "Dışişleri Bakanı Maulvi Amir Khan Muttaki başkanlığındaki üst düzey bir heyet bugün Türkiye'ye gitti. Üst düzey bir IAEA (Afganistan İslam Emirliği) heyeti, Türkiye Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun resmi daveti üzerine Ankara'ya hareket etti. Heyet, üst düzey Türk yetkililerle karşılıklı çıkarları ilgilendiren konularda görüşmelerde bulunacak" denildi.

Mevlüt Çavuoğlu, geçen günlerde yaptığı açıklamada “bazı dışişleri bakanlarıyla birlikte Kabil’e gitmeyi planladıklarını” açıklamıştı:

Afganistan'daki durumu yakından takip ediyoruz. Önümüzdeki süreçte bazı diğer dışişleri bakanlarıyla beraber Kabil'e gitmeyi planlıyoruz. Retno'yla bunu New York'ta da görüşmüştük. Diğer bazı dost ve kardeş bakanlar da bu fikri çok sevdiler. Bunun planlamasını da önümüzdeki günlerde gerçekleştireceğiz.

Almanya, İngiltere ve ABD de Taliban ile görüştüğünü açıklayan ülkeler olmuştu.

ABD’li yetkililer de geçen günlerde Katar’ın başkenti Doha’da Taliban yetkilileri ile görüştüklerini açıklamıştı. Washington’dan yapılan açıklamada “Taliban'la toplantı samimi, profesyonel ve olumluydu” denilmişti.


 

Yorumlar