Taksi Parası Olmadığı İçin Hastaneye Gidemeyen Mahkum Ölü Bulundu

Manisa'da dün gece rahatsızlanan, çağrılan 112 Acil Servis ekibinin iğne yapıp gittiği mahkum 31 yaşındaki Abdullah Akgün, sabah koğuş arkadaşları tarafından ölü bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Taksi Parası Olmadığı İçin Hastaneye Gidemeyen Mahkum Ölü Bulundu

Manisa T Tipi Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda dün gece rahatsızlanan, çağrılan 112 Acil Servis ekibinin iğne yapıp gittiği mahkum 31 yaşındaki Abdullah Akgün, uykusuna daldığı yatağında sabah koğuş arkadaşları sebebi ile ölü bulundu. Cezaevindeki mahkumlar, Abdullah Akgün'ün dönüş parası olmaması nedeniyle hastanede tedaviye gidemediğini ileri sürdü.

SAĞLIK EKİPLERİ MÜDAHALEDE BULUNUP GİTTİ

Tekelliler Mahallesi yakınlarında olan Manisa T Tipi Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda, borcunu ödeyemediği için verilen 2 sene hapis cezasını çeken ve 3 aydır burada tutulan Mardinli mahkum Abdullah Akgün, gece rahatsızlandı. Cezaevine çağrılan sıhhat ekiplerinin müdahalede bulunup gittiği Abdullah Akgün, bugün saat 08.00 sularında koğuş arkadaşları sebebi ile yatağında ölü bulundu.

ARKADAŞLARI DUALARLA UĞURLADI

Akgün'ün cesedi kati ölüm nedenin saptanması için için İzmir Adli Tıp Kurumu'na kaldırıldı. Arkadaşlarının, Akgün'ün götürülüşü esnasında dua ettikleri görüldü.

KOMİSYON ÜYESİ CEZAEVİNE GİTTİ

CHP Manisa Milletvekili ve Cezaevi İnceleme ve İzleme Komisyonu üyesi hür Özel, cezaevine giderek konu konusu için yetkililerden bilgi aldı. Mahkumlarla da görüştüğünü kaydeden Özel, Abdullah Akgün'ün cebinde taksi parası olmaması nedeniyle hastaneye götürülmediğini öğrendiğini söyledi.

'DEFALARCA DİKKAT ÇEKTİĞİMİZ BİR SAĞLIK SORUNU'

CHP'li Özel: 'Bu ölümün; defalarca dikkat çektiğimiz bir sıhhat sorunu, gerçekte memleket için bir sıhhat skandalı yüzünden meydana geldiğini görmüş durumdayız. Abdullah Akgün adında bir mahkum hayatını kaybetti. Dün saat 22.30 sularında üşüme, titreme ve yüksek ateş şikayetleri ile 112 çağırılıyor. 112 geldiği vakit hastayı muayene ediyor' dedi.

'KENDİ İMKANLARINIZLA DÖNMENİZ GEREKİYOR'

Bu vaziyetteki olaylarda sorunla karşılaşıldığını kaydeden Özel, 'Orada hastanın ateşi mevcut ve normal koşullarda hastanın hastaneye götürülmesi lazım. 20'ye yakın mahkumun teyit ettiğine göre; Şayet açık cezaevinde rahatsızlanırsanız ve ambulans sizi hastaneye götürürse geriye kendi imkanlarınızla dönmeniz gerekiyor. Cezaevi ile hastane arası 26 kilometre uzaklıkta. Taksi ücreti ise 50 liradan aşağı tutmuyor. Bu sebeple hiç kimsesi olmayan ve hiç parası olmayan bu mahkum hastaneye gidemiyor' diye konuştu.

'DAHA ÖNCE GEÇİRDİĞİ BİR RAHATSIZLIK VARDI'

Milletvekili hür Özel, ölen Abdullah Akgün'ün daha öncelikle geçirdiği bir rahatsızlığının olduğunu, gelen 112 Acil Servis ekibinin buna oranla müdahale ettiğini belirterek, 'Geçmişte geçirdiği bir rahatsızlığının bulunduğu ve kendisinin ilaç alerjisinin bulunduğunu söylediği, daha sonra bir iğne vurularak başında beklendiği, alerjik tepki gelişmemesi üstüne 112 ekibinin cezaevinden ayrıldığı, hastanın birkaç saat sonra yine rahatsızlandığı, saat 02.00'de titremeyle ortak uykusuna daldığı ve sabah ölü bulunduğunu öğrenmiş durumdayız' dedi.

'BURADA BİR KURUM HEKİMİ YOK'

Cezaevinde kuruluş hekimi olmadığını öğrendiğini ifade eden hür Özel, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Ben mahpushane yetkilileri, gardiyanlarla, savcıyla, hastanın koğuş arkadaşları ve 100'den çok mahkumla görüştüm. Genel şekilde her insanın üstünde durduğu sıkıntı şu oldu; Burada bir kuruluş hekimi yok. Aile hekimliği uygulaması ile Sağlık Bakanlığı bütün kuruluş hekimlerini aldı. Kurum hekimi olmaması nedeniyle hastayım diyenin halini değerlendirecek kimse yok. Kurum hekimi olmaması nedeniyle hastaları, mahkumları tanıyan, kimin gerçekten keyifsiz yada kimin o günü dışarıda geçirmek için gitmek istediğini bilen kimse yok. Bu kararları buradaki revirden mesul sağlıkçı olmayan bir tanesi veriyor. Mahkumlara 'siz bunu daha öncelikle yaşadınız mı' diye sordum. 20'den çok mahkum şunu söylüyor; 'Parası olmayan birisinin hastaneye gitmesi gerektiğinde bir tepsi çıkarıyoruz. Herkes içine nakit atıyor. 50 lira toplanırsa hastaneye gidiyor. Çünkü dönüşte topladığımız nakit ile art dönecek. Dönmezse ve bulunmamakta yazılırsa açık cezaevinden kapalı cezaevine gider. O sebeple yönelmek zorunda' diyorlar. Zaman vakit kuruluş amirleri bu konu için destekçi olduklarını söyleseler de burada çok aşırı mühim sıkıntılar ile karşılaşıldığı belirtiliyor.'

SAĞLIK MÜDÜR YARDIMCISINDAN AÇIKLAMA GELDİ

Manisa İl Sağlık Müdür Yardımcısı Ali Özer de 'Hasta 112 ekiplerimiz sebebi ile hekim eşliğinde muayene edildi. Kendisine üst solumun rahatsızlığından kaynaklanan ateş itibariyle ağrı kesici ve ateş düşürücü iğne yapıldı' dedi.

'ÖLÜM İĞNEDEN DEĞİK BAŞKA BİR NEDENDEN'

112 Acil Servis ekibinin hastaya müdahale ettikten sonra bir vakit beklediğini hatırlatan Ali Özer, 'Hasta muayene edildikten ve iğne yapıldıktan sonra 112 ekibimiz ve doktorumuz belirgin bir müddet hasta için bekledi. Ardından 112 ekibimiz cezaevinden ayrıldı. Eğer alerjisi olsaydı, 112 ekibimiz iğne yaptıktan sonra beklediği vakit içerisinde hasta bir tepki gösterirdi. Ancak böyle bir şey olmamış. Ölüm iğneden değil öteki bir nedenden dolayı meydana gelmiş olabilir' diye konuştu.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar