Tabipler Birliği ve Baroları bitiren karar

Hükümet, Tabipler Birliği ve Barolar Birliği'ne yönelik yeni bir düzenleme yapmaya karar verdi. Yeni düzenlemelerle bu kuruluşların hiçbir fonksiyonu kalmıyor, devlet hazinesinden aldıkları parasal destek de kalkıyor. Son olarak Türk Tabipler Birliği, daha önce Kobani olayları sırasında terör örgütü PKK-YPG için "onurlu direniş" ifadelerini kullandığı halde Afrin harekatı sırasında "Savaş insan sağlığının temel sorunudur" şeklinde bir açıklama yaparak tepkilerin odağına oturmuştu.

Google Haberlere Abone ol
Tabipler Birliği ve Baroları bitiren karar

Sonhaberler | Haber Merkezi

Türkiye gündemine sık sık yayınladıkları tepki dolu bildiriler dışında pek gündeme gelmeyen Türk Tabipler Birliği ve Barolar Birliği gibi meslek örgütleriyle ilgili son dakika gelişmelesi yaşanıyor. Hükümet, kamu çalışanları ile kamu hazinesinden aldıkları paralarla toplumun aleyhine faaliyetlerde bulunmakla suçlanan bu meslek kuruluşlarına yönelik yeni bir düzenleme getiriyor. Buna göre doktor ve avukatların artık bu kurumlara üyelik zorunluluğu kalkıyor. Ayrıca devlet hazinesinden bu kurumlara akan paraların önü de kesiliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Türk Tabipleri Birliğine ilişkin, "Bir defa onun başındaki 'Türk' ifadesi zaten Bakanlar Kurulu kararıdır. Bir defa onun oradan hemen, süratle çıkarılması lazım. Sadece Tabipler Birliği değil, Türkiye Barolar Birliği ile ilgili de aynı şey..." açıklamalarının ardından söz konusu birliklerin isimleri gündeme geldi.

Bu kapsamda tüm meslek örgütlerine ilişkin çalışma başlatan hükümet, Türkiye Barolar Birliği, Türk Tabipleri Birliği gibi kuruluşların da arasında bulunduğu tüm meslek örgütlerinin adları ve faaliyetleriyle ilgili düzenleme yapacak. Düzenlemelerle ilgili kanun değişiklikleri de gündeme alınacak. Planlanan çalışmalar çerçevesinde söz konusu kuruluşların isimlerindeki "Türk" ibarelerinin silinmesi de bulunuyor. 

Öte yandan serbest avukatlık yapmak için baroya kayıtlı olma şartı ile serbest doktorlukla ilgili Türk Tabipleri Birliğine üye olma şartları da ortadan kaldırılacak. Doktor, mühendis, avukat gibi meslek sahipleri istedikleri kuruluşlara üye olabilecek. Çalışmalarla, söz konusu kuruluşlara kamudan kaynak aktarılması gibi uygulamalara da son verilecek. Türkiye Barolar Birliğinin ismi ve faaliyetlerine yönelik 1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nda, Türk Tabipleri Birliğinin de adı ve çalışmalarıyla ilgili hükümlerin yer aldığı 6023 sayılı Türk Tabipleri Birliği Kanunu'nda değişiklikler yapılması gerekiyor.

Yorumlar

ihsan zaten bu odaların cılkı çıkmıştı mimarlar odası malum defalarca yazdım burdan kanun ve tüzükleri değişsin zaptı rapt altına alınsın diye tc. odası tc. ye ihanet edrmi var bir densizlik