"Sürücü yolda BBG evi gibi izlendiğini hissedecek"

- AK Parti Erzurum Milletvekili Ilıcalı: "Trafik kazalarındaki can kayıplarını azaltmak için, insanlara trafikte sürekli olarak denetlendikleri hissinin verilmesi gerekiyor. Yani sürücü direksiyonda iken, 'gizli bir kamera beni kontrol ediyor' hissine kapılacak" - "Yollarda tehlikeli kara noktalar, keskin virajlar, yoğun yağış, gizli buzlanma ve sis gibi bilgiler, cep telefonları ve radyo gibi kanallarla sürücülere iletilecek"

Google Haberlere Abone ol
"Sürücü yolda BBG evi gibi izlendiğini hissedecek"

TBMM (AA) - COŞKUN ERGÜL - TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Sözcüsü, AK Parti Erzurum Milletvekili Mustafa Ilıcalı, trafik kazalarındaki can kayıplarını azaltmak için insanlara trafikte sürekli olarak denetlendikleri hissinin verilmesi gerektiğini belirterek, "Yani sürücü direksiyonda iken, 'gizli bir kamera beni kontrol ediyor' hissine kapılacak." dedi.

Yüksek lisans ve doktora çalışmalarını ulaştırma üzerine yapan, trafik güvenliğinin geliştirilmesi alanında birçok çalışması olan Ilıcalı, AA muhabirine, "trafik kazaları ve bu kazalarda insan hatasının ne kadar etkili olduğu" konusunda açıklamalarda bulundu.

Bazı yakınlarını çeşitli zamanlarda trafik kazalarında kaybettiğini ifade eden Ilıcalı, "Yapımcı yeğenim Acun Ilıcalı'nın anne ve babasını Balıkesir'de trafik kazasında kaybettik. 4 yıl önce anne ve babam yaya geçidinde karşıdan karşıya geçerken otomobil çarpması sonucu hayatlarını kaybetti. Bir kuzenimi de başka bir trafik kazasında kaybettik." diye konuştu.

Dünyada her yıl 1,2 milyon kişinin trafik kazalarında hayatını kaybettiğine dikkati çeken Ilıcalı, trafik kazalarında yüzde 98 oranıyla en büyük hatanın insanda olduğunu söyledi.

Ilıcalı, insan hatasının, "sürücü hatası, yolcunun araçta kemer bağlamama hatası ve yayanın yoldan dikkatsiz geçme hatası" olarak üçe ayrıldığını aktararak, "Hiçbir şekilde yorum yapmadan trafik kurallarına uymamız lazım. Hız limitlerine uymalıyız, yolda dönülmemesi gereken yerde dönmemeliyiz." dedi.

Mustafa Ilıcalı, trafik kazalarındaki can kayıplarını azaltmak için insanlara eğitim verilmesi ve onlar üzerinde kalıcı bilinç oluşturulması gerektiğini dile getirdi. Ilıcalı, şöyle konuştu:

"İnsanlara trafikte sürekli olarak, 7 gün 24 saat denetlendikleri hissinin verilmesi gerekiyor. Yani sürücü direksiyonda iken, 'gizli bir el, bir kamera beni kontrol ediyor' hissine kapılacak, bunu bilecek. Sürücü böyle olunca trafik kurallarına zorunlu olarak uymak durumunda kalır. Üniversitede hoca iken bir öğrencim, kamyon ve otobüs şoförleri üzerine tezini hazırladı. Tezinde anket yaparak, şoförlere sorular sordu. Şoförlerin yüzde 98'i, 'trafikte izlenmediğimi anladığım an kurallara uymuyorum ama denetlendiğimi, izlendiğimi anladığım an yüzde 100 uyuyorum' dedi. Bu nedenle trafikte denetimi güçlü ve sürekli yapmak lazım. Teknoloji çok hızlı ilerliyor ve trafikte de bu yeni nesil teknolojiyi kullanmamız lazım."

- "Kritik noktalara yaklaşınca uyarı sistemi çalışacak"

AK Parti'li Ilıcalı, iki hafta önce İçişleri Bakanlığı ile İstanbul Ticaret Üniversitesi arasında, İnteraktif Uyarı Sistemi (İUS) Projesi konusunda protokol imzalandığını anımsattı.

Bu projeyle, bugünkü teknolojinin kara taşıtları için kullanılacağını ifade eden Ilıcalı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hava ulaşım aracı uçakta bu teknoloji yüzde yüz uygulanıyor. Mesele uçak türbülansa girdiği anda, pilot ve hostesler hemen uyarı yapıyor, 'kemerlerinizi bağlayın' diye. Özellikle otobüs kazalarında yolcular kemerlerini bağlamadığı için ölümlü kazalar meydana gelebiliyor. Yollarda kara noktalar, trafik kazalarının olduğu bölgeler, yol inşaat çalışmaları, keskin virajlar, yoğun yağış, gizli buzlanmalar ya da sis olabiliyor.

Proje kapsamında bu bilgiler toplanarak sürücüler, araçlar ve yolcularla paylaşılacak. Mesela otobüs bu noktalara geldiği zaman sürücü, 'kritik bir noktaya yaklaşıyorsun, tedbirini al' şeklinde uyarılacak. Bu bilgilendirmeler cep telefonları, araç içi ekran/işaret panoları, sesli mesajlar ve radyo kanalları ile sağlanacak. Bu projeyle yollarda araçların hızları sürekli olarak ölçülecek ve araçlar 'hız limitini geçtin' şeklinde uyarılacak."

Mustafa Ilıcalı, trafik kazalarını azaltmak için 2023 yılına kadar karayolu ulaşımına 166 milyar TL para harcanacağını bildirdi.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her 3 dakikada 1 çocuk olmak üzere saatte 158 kişinin, bir yılda da yaklaşık 1 milyon 250 bin kişinin trafik kazalarında hayatını kaybettiğini belirten Ilıcalı, bu kazaların tüm dünyadaki sosyo-ekonomik maliyetinin 518 milyar dolar olduğuna işaret etti.

Ilıcalı, Türkiye'de 2016 yılında meydana gelen 413 bin 167 trafik kazasında 3 bin 493 kişinin olay yerinde, 3 bin 807 kişinin de bir ay içerisinde hayatını kaybettiğini söyledi. Bunun ülkeye yıllık maliyetinin 29 milyar lira olduğunu vurgulayan Ilıcalı, "Üçüncü Köprünün maliyeti 2,5 milyar TL. Trafik kazalarında oluşan maliyetle kaç tane yeni köprü yapılır." ifadesini kullandı.




Yorumlar